Annonce
Horsens

Højaktuel Hvalfugl mellemlander i Horsens

Ud over at spille i Hvalfugl er Anders Juel Bomholt i gang med at afslutte en bachelor i verdensmusik ved Högskolan för scen och musik i Göteborg. Han bor i København, så studierne klares et stykke hen ad vejen pr. langdistance, og hans fokus er faktisk lige så meget på den musik, Hvalfugl skaber. - De to andre bor stadig i Aarhus, men vi mødes og arbejder koncentreret i en periode, f.eks. når vi skriver nye sange. På den måde fungerer det, forklarer musikeren, som også jævnligt er på besøg hos sine forældre hjemme i Horsens. PR-foto: Hvalfugl
Anders Juel Bomholt er ude med sin trios tredje album. Søndag aften vender han tilbage til fødebyen med de stemningsmættede numre, der udgør "Øjeblikke Vi Husker".
Annonce

Horsens: "Øjeblikke Vi Husker" hedder tredje album fra den Aarhus-baserede jazz-trio Hvalfugl. Om øjeblikket også bliver mindeværdigt, når trekløveret på søndag mellemlander med en koncert på Kulisselageret i Horsens er uvist, men publikum må gerne skrue forventningerne op.

Trioens bassist Anders Juel Bomholt, som stammer fra byen og er søn af den kendte bluesmand Jens Juel, bedyrer i hvert fald, at Hvalfugl med "Øjeblikke Vi Husker" er kommet tættere på lyden af sig selv.


...det har taget rigtig lang tid at nå hertil, hvor vi er nu, og jeg synes, vi har ramt noget, som er unikt os.

Anders Juel Bomholt


Det anmelder-roste album, der udkom i september, er bandets tredje.

- "Øjeblikke Vi Husker" består sådan set af små hymner, små melodier, der er præget af vores oplevelser i de seks år, vi nu har spillet sammen.

- Ikke at vi har været utilfredse med de andre albums, vi har udgivet, men det har taget rigtig lang tid at nå hertil, hvor vi er nu, og jeg synes, vi har ramt noget, som er unikt os, siger han om sin oplevelse af de 13 instrumentale numre.

Annonce

En ren lyd

- Det er en ren lyd. Du kan se det som en videreudvikling af en tradition, som nok begyndte med Jan Johansson (svensk jazz-pioner, red.) i 1960'erne - den nordiske jazz, hvor man - uden at det bliver helt langhåret - arbejder med det simple minimalistiske lydbillede i melodien tilsat en mere jazzet klang.

- Vi har taget den tradition op og forsøgt at gøre den til vores egen, siger Anders Juel Bomholt, som efter gymnasieårene forlod Horsens, hvor han primært havde boltret sig i bluesgenren, og flyttede til Aarhus.

Her mødte den nu 28-årige musiker siden Hvalfugls to andre medlemmer; pianisten Jonathan Fjord Bredholt og guitaristen Jeppe Lavsen.

Det er seks år siden, trioen flaksede af sted, og den står i dag som en af den yngre scenes stærke eksponenter for det nordisk tonede miks af jazz og folk.

Når Kulisselageret nu henter Hvalfugl til byen, er det da heller ikke den lokale forbindelse til Anders Juel Bomholt, der er i fokus.

Annonce

Publikum ud i krogene

Sammen med foreningen Horsens All Stars lancerede spillestedet tidligere i år den konceptuelle koncertrække "Kind Of Jazz".

Målet er at sende publikum rundt i krogene af, hvad genren kan. Afsættet er den voksende interesse for jazz, som musikdanmark har set i de senere år, og her spiller Hvalfugl flittigt med.

- Jeg synes, der er god fremgang i det for os. Der er flere og flere, som finder vores musik, og et godt pejlemærke for, om det går godt, er, at der også kommer flere "fremmede" til vores koncerter. Det er ikke bare venner og familie længere, siger Anders Juel Bomholt med et spøgefuldt grin og tilføjer:

Annonce

Dropper P3 for P8

- Det virker, som om der er flere, der har fundet ud af, at jazz kan være mange forskellige ting, og personligt kender jeg mange, som ikke længere tænder for P3 om morgenen, men skruer op for P8 Jazz som det første. Der er vildt mange, der er begyndt at lytte til jazz igen, vurderer bassisten.

Koncerten i Horsens er Hvalfugls sidste på denne side af nytår, og først til foråret breder trioen igen vingerne ud med koncerter rundt om i landet.

Samtidig kan et træk til udlandet komme i spil - i første omgang til Tyskland.

- Vi har ikke noget linet op endnu, men vi forsøger at få nogle samarbejdspartnere dernede. Vi vil også gerne ud i andre lande, men det er megasvært at etablere sig, så i første omgang har vi Nordtyskland som mål, siger han.

Søndag gælder det Kulisselageret i Horsens. Koncerten begynder kl. 20. Dørene åbner kl. 19.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce