Annonce
Odder

Høfdeholdere: Der er brug for at sikre kysten

Høfdeholderne i Hou har søgt om lov til at lave flere høfder for at redde strand og strandsti, og formand Erik Hviid markerer placeringen af høfder med hvide pæle. Foto: Morten Pape
Forslag om at lave kystsikring foran stien ud til vandet i Hou er sendt i offentlig høring. Erik Hviid fortæller, hvorfor der er brug for flere høfder.
Annonce

Hou: Når man går langs kyststien fra havnen ud mod campingpladsen, kan man stadig se, hvordan havet flere steder har ædt dele af stien. Den er blevet fikset, men nu skal der laves en mere permanent løsning.

Det mener Høfdeholderne i Hou, som har søgt kommunen om lov til at lave fem nye høfder. Det er bølgebrydere af sten, som går vinkelret ud i vandet og samler sand, så stranden bliver bredere.

- Du kan godt se, hvad der sker, næste gang der er højvande, siger Erik Hviid og peger på de steder, hvor vandet tidligere er gået helt op på den anden side af kyststien.

Han er formand for foreningen, som for første gang fik lov at opføre høfder i 2005. De er placeret nordøst for det område, hvor Høfdeholderne i Hou vil lave nye høfder. Kommunen har kigget på deres ansøgning, som er blevet sendt i en offentlig høring til 2. august.

- Da man i sin tid lavede havnen (1980, red.), skulle man lave afværgeforanstaltninger nord for havnen. Hver grundejer skulle betale 25.000 kroner, og det var mange penge dengang, så det blev aldrig til noget. Der er også lavet en udløbssikring ved Spøttrup Bæk, og så er stranden mellem de to steder blevet gnavet af, siger Erik Hviid.

Børnene kom jo hjem med sår på fødderne, fordi de skar sig på stenene. Det gad vi ikke, og så startede vi høfdeholderne.

Erik Hviid, formand Høfdeholderne

Annonce

Børnene skar sig

Han var med til at stifte høfdeholderne i 2005, da der ikke var sand på stranden.

- Børnene kom jo hjem med sår på fødderne, fordi de skar sig på stenene. Det gad vi ikke, og så startede vi høfdeholderne.

Foreningen fik sat seks høfder op, og hvis det går efter planen, kommer der yderligere fem, mens en af de gamle sløjfes.

- De første høfder betød, at vi kunne genetablere vores badestrand. Vi samarbejdede lokalt og fik støtte, fortæller Erik Hviid.

Han slår en hvid pind i jorden på det sted, den første nye høfde skal placeres. Her har tidligere stået en pind, men den blev skyllet væk forrige vinter.

- Hvis vi ikke gør noget, så bliver stranden bare, som den er derude, siger Erik Hviid og peger ud på en del af stranden, hvor der er sten i stedet for sand.

Annonce

Har brug for støtte

Formanden er glad for den opbakning, der er til foreningen i byen, hvor mange husstande er medlemmer. Erik Hviid håber, at grundejerne tættest på stranden vil støtte arbejdet med at lave flere høfder. Det vil koste omkring 30.000 kroner for hver høfde, og arbejdet skal udføres af professionelle.

- Folk skal ikke være bange for at blive sat i arbejde. Men den støtte, vi kan få, tager vi imod med stor glæde. Vandet har flere gange været inde i haverne hos nogle af de huse, der ligger yderst mod stranden, så vi håber, at grundejerne også vil støtte os, siger formanden.

Foreningen sendte en ansøgning om lov til at lave nye høfder til kommunen sidste år, og i september sidste år overtog kommunen det forvaltningsmæssige ansvar for at give en tilladelse. Processen er ikke blevet nemmere af, at Naturstyrelsen ejer det område, høfderne skal laves på.

- Men vi har haft et godt samarbejde med kommunen. De har sat skub i sagen, den ros skal de have, siger Erik Hviid.

Sendt i høring

Foreningen Høfdeholderne har søgt om lov til at bygge fem høfder ved Hou Strand. Odder Kommune har behandlet forslaget, som er sendt i offentlig høring til 2. august.

Kommunen er foreløbig positiv over for ideen, men hvis man har bemærkninger, kan de sendes til kommunen på miljoe@odder.dk. Selve forslaget kan se på odder.dk ved at søge på ordet høfder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce