Annonce
Ikast-Brande

Hærvejs-udvikling breder sig: Nørre Snede kan blive et "fyrtårn" på Hærvejen

I Nørre Snede ved man godt, hvor stor betydning Hærvejen har, og i info-hytten på Torvet kan man derfor finde materiale om Hærvejen. Foto: Peter Hald
Nørre Snede og Ikast-Brande Kommune skal køre parløb om udvikling af Hærvejsprojekter og penge-ansøgninger.

Nr. Snede: Nu er Nørre Snede officielt blevet udpeget som et "fyrtårn" langs Hærvejen. Byen kommer dermed til at spille en vigtig rolle i det store midtjyske projekt Udvikling Hærvejen.

Der er nedsat et række arbejdsgrupper under Udvikling Hærvejen, blandt andet arbejdsgruppen "Fyrtårne langs Hærvejen", hvori Ikast-Brande Kommune er repræsenteret.

Og det kan give nogle store muligheder. Kommunens udvalg for erhverv, vækst og bosætning (EVB-udvalget) har set på analyserne, og ifølge formanden for udvalget, Annette Mosegaard (K) kommer der snart et tidspunkt, hvor kommunen og Nørre Snedes lokalråd skal gå i dialog med Nordea-Fonden, der har et par hundrede millioner kroner at gøre godt med.

Annonce

- Vi skal finde ud af, hvad Nørre Snede skal tilbyde som fyrtårn. Nørre Snede bliver kommunens fyrtårn på Hærvejen, og arbejdet er allerede i gang. Nu skal vi til at søge penge hos Nordea-Fonden, der gerne vil være med til at finansiere nogle ting. Vi holder snart et møde med Nørre Snedes Hærvejs-arbejdsgruppe, så vi finder ud af, hvad vi skal søge til - og hvem der skal søge, siger Annette Mosegaard.

Der er lagt en tidsplan, og i begyndelsen af december bliver der et møde med Nordea-Fonden, hvor projektidéerne drøftes og en nærmere aftale om indsendelse af ansøgning indgås. Forinden har der været møder mellem EVB-udvalget, Hærvejsudvalget i Nørre Snede og andre parter som for eksempel Museum Midtjylland.

Samspil med private

Det handler blandt andet om at udvikle nogle turistfaciliteter som for eksempel overnatningsmuligheder, spisesteder og lignende. Men der er også mange kulturelle aspekter, da Hærvejen har en stor historisk betydning.

- Selv om vi er en relativt lille kommune er vi nogle af dem, der er gået forrest. Vi er anerkendt for vores indsats i Hærvejs-samarbejdet, og vi er nået langt, understreger Annette Mosegaard.

- Der er gode muligheder, og vi kan skabe et samspil med mange private - for eksempel Gyvelborg, Danakilde og herberget på Nørhoved. Jeg forestiller mig noget i retning af, at vi udvikler Danmarks svar på Caminoen, og det er oplagt at bruge det hele til område-udvikling. Og andre byer kan også komme i betragtning, for eksempel Gludsted og Engesvang, siger udvalgsformanden.

Hærvejen

Hærvejens historier strækker sig over 5000 år tilbage i tiden, og det er i øvrigt er ikke blot én vej, men mange veje, der gik gennem det centrale Jylland fra nord til syd.

Når en vej blev opkørt, valgte man en anden, og på den måde opstod der mange veje, der alle kaldes Hærvejen. Desuden blev okser og stude ofte drevet ad andre veje end vogne og gående færdsel.

I Sønderjylland kaldes Hærvejen også for Oksevejen og i det midtjyske område hører man titler som Studevejen, Viborgvejen eller Den Store Vej.

Hærvejen passerer cirka 26 sogne fra Viborg til den tyske grænse. Flere af sognekirkerne er i dag åbne i dagtimerne.

Nørre Snede ligger omkring midt på ruten, og Nørre Snede Kirke var en velbesøgt valfartskirke i middelalderen.

Caminoen er en af verdens mest kendte pilgrimsruter, som fører til apostlen Jakobs grav i den spanske by Santiago de Compostela, men Hærvejen har også været en pilgrimsrute. I middelalderen har Hærvejen nemlig været flittigt benyttet af kristne pilgrimme fra hele Norden på rejsen til de hellige steder i Santiago, Rom og Jerusalem.

Annonce

Mange fyrtårne

En lang række byer langs Hærvejen får status som fyrtårne, og officielt beskrives et fyrtårn således:

”En større natur- og kulturoplevelse, der ligger ganske nær Hærvejens vandre- eller cykelrute (afstand vandreruten 1 km. Cykelruten 5 km). Fyrtårnet skal gerne spille ind i fortællingen om Hærvejen som en rute båret af det historiske, det autentiske samt store naturoplevelser. ’In situ’ er derfor et vigtigt begreb, altså, at det var her det skete! Et fyrtårn kan være en enkelt attraktion eller en klynge af oplevelser, der ligger i gåafstand fra hinanden.”

Det er et stort apparat, der er blevet sat i gang. I april i år blev foreningen Udvikling Hærvejen stiftet, og det handler om, at 15 kommuner samarbejder om udvikling af Hærvejen. Nordea-Fonden er med og vil investere et tre-cifret millionbeløb.

Det er der flere gode grunde til. I en analyse om mulighederne lyder det blandt andet:

"Nordea Fonden finder som bekendt Hærvejen interessant som "et uforløst ikon i international klasse", og peger bl.a. også på"Lokale fyrtårne med natur- og kulturhistoriske attraktioner, rutesløjfer, styrkelse af faciliteter, lokale initiativer og event med inddragelse af lokalsamfund og et højt serviceniveau for brugerne", som initiativer der kan understøttes".

Udvikling Hærvejen er i dialog med Nordea-Fonden om støtte til udvikling af Hærvejen, og de enkelte kommuner kan derfor tale med Nordea-Fonden om, hvordan lokale fyrtårnsprojekter kan fremmes.

Som tidligere omtalt er Nr. Snedes lokalråd og en arbejdsgruppe i Nørre Snede i fuld gang med at udvikle lokale initiativer, som kan gøre Nørre Snede til en kendt Hærvejsby i midten af Jylland - og dermed til et fyrtårn.

De visioner og idéer, som der arbejdes med i Nørre Snede, bliver så koblet sammen med de tanker og idéer som Ikast-Brande Kommune har i forhold til Hærvejen, så der kan skabes et fælles visionært idéoplæg om at gøre Nørre Snede til et Hærvejsfyrtårn. Et oplæg som senere skal præsenteres for Nordea-Fonden.

Annonce
Odder For abonnenter

'Nybyggerne' øvede sig først på et sommerhus: Caroline og Reece går op i de mindste detaljer

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens For abonnenter

Pest eller kolera for Kjeld i tuktuk: Bryd loven eller vær til gene for de andre på vejen

Horsens For abonnenter

Hjælp på vej til områder med parkeringskaos: Beboere byder licenser velkommen, men én ting bekymrer

AC Horsens

Karakterbogen: Indskifterne markerede sig positivt i pointdeling, hvor AC-offensiven manglede den sidste skarphed

Danmark For abonnenter

Kommunalvalg på vej: De nære ting, der fylder vores hverdag, bestemmer, hvor vi sætter krydset

Flere ferierejsende redder ikke rejsebranchens år

Kultur For abonnenter

Undskyld, men det handler altså om et neger-sangkor: Besøget var en sensation i Horsens

Kultur

Ny præst nær penthouse: Sogn køber luksus-lejlighed i Geiserne med storslået udsigt til Guds fri natur

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Hedensted

Hedensted oplever kæmpe babyboom: Nu skal børnene passes i busser

For abonnenter

Grundfos-topchef er træt af at blive kaldt 'arvingen': - Jeg slider og slæber

AC Horsens

Skuffelse og små hop på stedet i AC Horsens: To gange uafgjort flytter ingenting i tabellen

Kultur For abonnenter

Holder langemand i ro lidt endnu: Det Gule Pakhus håber på, at en "helt" træder ind på scenen

AC Horsens

Se videoanalysen: Trods powerplay i en halv time kunne AC Horsens ikke lirke Vendsyssel-defensiven op

Annonce