Annonce
Erhverv

Hærværk og optøjer ved stilladsbyggeri: Horsens-firma afventer myndighedernes dom

Op mod 300 stilladsarbejdere har markeret deres utilfredshed med forholdene på en byggeplads på Lundtoftegade på Nørrebro. Mandag aften blev stilladset væltet. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Dansk Boligbyg fra Horsens har de seneste par dage befundet sig midt i orkanens øje på den konflikt, der mandag resulterede i optøjer ved et stilladsbyggeri på Nørrebro.
Annonce

København: Det gav et ordenligt brag, da de fire etager høje stillads ramte jorden ved byggepladsen på Lundtoftegade på Nørrebro.

Flere medier kunne mandag rapportere direkte fra en faglig konflikt i lys lue, der blandt andet tæller Horsens-virksomheden Dansk Boligbyg A/S i en bærende rolle som hovedentreprenør på byggeprojektet.

Hundredevis af stilladsarbejdere havde taget opstilling for at demonstrere over social dumping og kritisable arbejdsforhold på byggepladsen. Efter sigende som kulminationen på "flere måneders frustrationer" efter, at Arbejdstilsynet ikke har formået at gribe ind over for underentreprenøren DS Byggeri, der har opstillet stilladset på Lundtoftegade - og beskyldes for brud på overenskomster og arbejdsmiljøregler.

- Det er ikke noget, der kun sker i dag. Det er foregået over flere måneder, sagde formanden for Stilladsarbejdernes Landsklub, Thomas Strømsholt, til DR, hvor han berettede om kritisable arbejdsforhold som natarbejde, ringe stilladsmontering og arbejde i højden med risiko for at falde ned.

Demonstrationen udviklede sig dog til optøjer, da flere af stillads- og bygningsarbejderne væltede det kæmpestore stillads, hegn og kastede med sten mod bygningen.

Siden er det også kommet frem, at en faglig konsulent efter sigende er blevet overfaldet søndag aften, da han ville dokumentere forholdene på byggepladsen.

Det er standard i alle vores aftaler, at der arbejdes efter danske overenskomstforhold, så det har været rigtig ærgerligt at følge den her sag i pressen.

Anton Nørgaard, Dansk Boligbyg A/S

Annonce

Dansk Boligbyg afventer

Dansk Boligbyg A/S meddeler, at man er klar til at afbryde samarbejdet med underentreprenøren, hvis det viser sig, at der er foregået brud på overenskomsten.

- Indtil nu har vores samarbejde med DS Byggeri fungeret rigtig godt, og vi har ikke haft nogen anledning til at tro, at der skulle være problemer. Heller ikke når vi har foretaget stikprøvekontroller på byggepladserne. Det er standard i alle vores aftaler, at der arbejdes efter danske overenskomstforhold, så det har været rigtig ærgerligt at følge den her sag i pressen, siger Anton Nørgaard, direktør i Dansk Boligbyg, til Horsens Folkeblad.

Nu afventer Horsens-firmaet myndighedernes granskning af forholdene på byggepladsen. I mellemtiden har Dansk Boligbyg hjemsendt DS Byggeris arbejdere fra projektet på Lundtoftegade.

- Det var simpelthen så voldsomt, dét der foregik i mandags. Vi har selv ansatte siddende derinde og har vurderet, at der ville være risiko for, at optøjerne fortsatte, hvis de fik lov at fortsætte. Det hører ingen steder hjemme, siger Anton Nørgaard.

Han fortæller, at man nu skal i gang med at finde en ny underentreprenør til projektet. Han skønner, at der bliver et byggestop på to uger, mens der bliver ryddet op på pladsen og opsat et nyt stillads.

Projektet skal munde ud i et seniorbofællesskab. Boligselskabet Domea er bygherre på projektet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Så er det nu, det gælder

Ikast-Brande

Personbil brød i brand

Horsens

Er mundbind falsk sikkerhed?

Annonce