Annonce
Hedensted

Hærværk, chikane og vold: Den nye ungdomsskoleleder i Hedensted keder sig ikke i sit nye job

Jakob Klode Damgaard er ny ungdomsskoleleder i Ungdomsskolen Hedensted, og han keder sig ikke i sit nye job. Foto: Henrik Dolmer
Jakob Klode Damgaard er ny ungdomsskoleleder i Hedensted Kommune, og han keder sig ikke i sit nye job. Dels står han i spidsen for en stor sammenlægning af de kommunale specialundervisningstilbud, og dels er han landet midt i en historisk stor udfordring, hvad angår unge-ballade i Hedensted.

Hedensted: Den nye ungdomsskoleleder i Ungdomsskolen Hedensted, Jakob Klode Damgaard, har nok at se til i sit nye job. Han afløste den mangeårige leder på området, Grethe Riber Dam, 1. november 2021, og der har ikke været mange ledige stunder siden.

Blandt meget andet står han nemlig i spidsen for en større sammenlægning af specialundervisningen i kommunen, ligesom han også er landet midt i en historisk stor udfordring på unge-området, idet en lille gruppe af unge gennem et halvt års tid har hærget løs i Hedensted i form af adskillige tilfælde af hærværk og chikane, der kort før jul kulminerede med et overfald på en ung vejlenser på åben gade. Tre lokale unge i alderen fra 15 til 18 år er sigtet for vold i sagen.

- Jeg vidste faktisk ikke noget om de her problemer, da jeg sagde ja tak til jobbet, men det er altså ikke noget, der får mig til at løbe skrigende væk. Det er noget, der bliver håndteret med den alvor, det fortjener, af både os i kommunalt regi og politiet.

Annonce

- Og selv om det er noget, som, vores SSP-medarbejdere medgiver, er det værste, de har oplevet i deres tid, så fylder det ikke særligt meget i forhold til alle vores øvrige aktiviteter, siger Jakob Klode Damgaard, der i øvrigt sidder for bordenden i det lokale SSP-samarbejde, og derfor er meget inde i sagen omkring ungegruppens hærgen.

Beredskabet testet

- Man kan roligt sige, at vi har fået testet, om vores beredskab fungerer, og der er virkelig blevet arbejdet stenhårdt af alle parter hen over jul og nytår for at få løbet det her op. Der er blevet snakket rigtig meget med både de unge, det drejer sig om, og deres forældre, siger Jakob Klode Damgaard.

Avisen har fanget ham til en snak om ham selv og hans nye job en januar-formiddag på Ungdomsgården på Stjernegårdsvej i Hedensted. Det er her, den lokale ungdomsskole står for dagundervisning af 20 elever, som af forskellige årsager ikke passer ind i et almindeligt folkeskoletilbud.

Annonce

En stor organisation

- Jeg var faktisk rigtig glad for mit seneste job, som var en pædagogisk lederstilling i Odder Ungdomsskole. Her sad jeg med mange store og spændende projekter, men da jeg blev opmærksom på, at stillingen som ungdomsskoleleder i Hedensted var ledig, så var jeg ikke i tvivl om, at der skulle sendes en ansøgning afsted, siger Jakob Klode Damgaard og fortsætter:

- For det første er det spændende at blive en del af en større organisation, og så flugter kommunens grundsyn, visioner og ambitioner på børne- og ungeområdet rigtig fint med mine egne værdier på området. Der er simpelthen et match, siger Jakob Klode Damgaard, der efterhånden har en del års pædagogisk erfaring med børn og unge, der af forskellige årsager har brug for ekstra støtte til at komme på rette spor i livet.

Annonce

Alle har en drøm

- De har de samme drømme som helt almindelige unge. Det gælder også dem, der laver ballade i Hedensted. De vil også have en kæreste, et job og en uddannelse, men deres vej derhen er af forskellige årsager lidt mere krøllet. Deres start på livet har typisk ikke været den allerbedste, men her skal vi som voksne støttepersoner sørge for blidt at puffe dem i den rigtige retning.

- Det er muligt, at vi ikke har, eller ikke kan lave et tilbud i ungdomsskoleregi, som de gider at have med at gøre, men så kan det være, at vi i vores netværk, kan finde det helt rigtige. Det kunne være et fritidsjob på et autoværksted eksempelvis. Fritidsjob er faktisk noget, der rykker helt vildt. Det er noget der virkelig har hjulpet mange unge på ret køl, siger Jakob Klode Damgaard.

Jakob Klode Damgaard kommer fra en pædagogisk lederstilling i Odder Ungdomsskole. Foto: Henrik Dolmer
Annonce

Et udfordrende job

Man fornærmer vel ikke nogen ved at sige, at det er et udfordrende job, du har påtaget dig?

- Det kan du sige, men samtidig er det også enormt spændende og fagligt udfordrende. Det handler jo dybest set om at skabe det bedst mulige skoletilbud for dem, der ikke kan være i en almindelig folkeskole. Og det er sgu lidt hjerteblod for mig at løse den opgave bedst muligt, siger den nye ungdomsskoleleder, der er havnet i en organisation, der også driver de seks ungdomsklubber, der er spredt ud over hele kommunen - plus dertilhørende fritidsundervisning med mange forskellige hold såsom engelskundervisning, babysitterkursus, glaskunst, knallertkørekort med videre. Ture til udlandet er også på paletten, når coronaen tillader det.

Annonce

Specialområdet samles

Heltidsundervisningen foregår på to matrikler lige nu, i Hedensted og Skjold. Det er blevet politisk besluttet at samle hele specialområdet vedrørende udskolingen på Ungdomsgården i Hedensted, og tanken er, at det skal køre i fuldt gear fra og med skoleåret 2023/24.

Det vil være ensbetydende med dobbelt op på antallet af elever på Stjernegårdsvej 20 i Hedensted, og det er ensbetydende med en større ombygning af de eksisterende lokaler.

Jeg vidste faktisk ikke noget om de her problemer (unge-ballade i Hedensted - red.), da jeg sagde ja tak til jobbet, men det er altså ikke noget, der får mig til at løbe skrigende væk.

Jakob Klode Damgaard, ny ungdomsskoleleder i Hedensted Kommune

- Vi snakker derfor meget med arkitekter lige for tiden. Det er et vildt spændende projekt, hvor vi gerne vil skabe nogle gode rammer for både læring og dannelse, og som de unge vil kunne spejle sig og finde inspiration og motivation i, siger Jakob Klode Damgaard.

Annonce

Den årlige musical

Ungdomsskolen Hedensted er ikke mindst kendt for sin årlige musical, der plejer at trække flere hundrede publikummer til Hedensted Centret. I år opfører man "Footloose". Eller rettere, man håber at få lov til det.

- Der øves lige nu på livet løs både hvad angår skuespil, sang og musik, laves kulisser og syes kostumer, og så holder vi bare vejret i forhold til, om vi overhovedet kan få lov til at opføre forestillingen. Corona-benspænd er jo et vilkår for os alle sammen, men vi håber rigtig meget, at det vil kunne lade sig gøre, siger kommunens nye ungdomsskoleleder.

Jakob Klode Damgaard

  • 40 år gammel og født og opvokset i Harlev ved Aarhus, og bor nu i Ry sammen med sin kone og deres fire drenge i alderen fra fire til ti år. Hustruen er leder af en daginstitution i Aarhus.
  • Uddannet pædagog, og har efterfølgende videre- og efteruddannet sig indenfor sit fagområde. Han er således i besiddelse af en kandidatgrad i pædagogik.
  • Har blandt andet arbejdet som pædagog på døgninstitutioner for børn og unge og været en del af diverse kriminalpræventive projekter, ligesom han også har lavet opsøgende gadearbejde i forhold til børn/unge for Skanderborg Kommune.
  • Har også været ansat som SSP-koordinator i Børne- og Ungeforvaltningen i Aarhus Kommune.
  • Senest har han været ansat i en pædagogisk lederstilling i Odder Ungdomsskole.


Jakob Klode Damgaard er gift og far til fire drenge. Familien bor i Ry. Foto: Henrik Dolmer
Annonce
Horsens For abonnenter

70'er-hus med elvarme koster kassen for Egebjerg-familie: - Det er selvfølgelig træls at blive ramt på pengepungen og gå rundt i tykke sokker

Danmark

Torsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

38-årig mand overfaldet og forsøgt bortført ved sit hjem på Chr. M. Østergaards Vej: Nu er endnu en mand sigtet i sagen

Erhverv For abonnenter

Dyre gaspriser, dyre importvarer og kundernes ønske om billige blomster gør det svært at drive forretning

Horsens

Førsteplads til Horsens: Danmarks fedeste by at være ung i

Horsens For abonnenter

15 boliger har skiftet hænder denne uge - en af dem for over fem millioner kroner: Se listen her

For første gang i to år: Storm rammer Danmark med vindstød af orkanstyrke

Horsens

Granvoksne mænd med potente småbiler: Vi mødes til ræs hver uge

AC Horsens For abonnenter

Nu må AC Horsens, Horsens Kommune og DBU tage sig sammen og tale sammen, før det bliver pinligt

Erhverv

Fra en specialitet til en anden - ny butik åbner i det tidligere Bronuts

Hedensted For abonnenter

Ny pasnings-model bekymrer forældre: Er det forsvarligt, at pædagoger kører rundt med vores børn i store busser?

For abonnenter

Effektiv fidus til at undgå tårnhøje el- og gaspriser: Folk køber brændeovne og bygger skorstene i hobetal for at spare på strømmen

Brædstrup

Slut med rekorder: Færre besøgte Den Genfundne Bro sidste år

Horsens For abonnenter

Spejdere har nu købt omstridt grund ved Nørrestrand: - Det er en kæmpe lettelse

Debat

Tidligere AC Horsens-formand: Få lavet en løsning, så sponsorloungen igen kan anvendes til det, den er bygget til

Annonce