Annonce
Danmark

Hård kritik af traktordemonstranter uden mundbind: Fare for superspredning

Flere hundrede demonstranter var mødt op i København, men mange havde ikke mundbind på. Foto: Tommy Byrne
De er uansvarlige, siger professor Hans Jørn Kolmos om demonstranter. Han er stærkt kritisk efter at have set Avisen Danmarks billeder af traktordemonstranter skulder ved skulder uden mundbind på Langelinie Kaj i København.

Kritik: De var vrede, og de var mange, men de levede ikke op til myndighedernes generelle anbefalinger om mundbind og afstand. Det viser Avisen Danmarks billeder fra den københavnske del af protestdemonstrationen "Folkestyret hylder grundloven", hvor landmænd, fiskere og andre vrede danskere fyldte Langelinje Kaj i protest mod regeringen og i sympati med de danske minkavlere.

Professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet, Hans Jørn Kolmos var hård i kritikken efter at have set billederne:

- De ser stort på de retningslinjer sundhedsmyndighederne har udstukket. De holder ikke en meters afstand, og de bærer ikke mundbind. Enten er de ikke bevidst om det, eller også ser de stort på det, siger han og strammer kritikken en tand mere:

Annonce

Potentiel superspredning

- Det er en skærpende omstændighed, at de kommer fra hele landet og ikke overholder retningslinjerne. Man må endda gå ud fra, at nogle af dem kommer fra områder, hvor der er koncentrationer af mink. Det er simpelthen en potentiel superspredningsbegivenhed som en Roskide Festival, hvis bare en er smittet, siger Hans Jørn Kolmos og tilføjer, at han ikke håber det får alvorlige konsekvenser.

Hans Jørn Kolmos. Arkivfoto: Robert Wengler

- Det er, som om de helt har glemt, at vi befinder os midt i den værste pandemi i 100 år, og at vi gør alt for at stoppe smitten, inden vi går ind i vinteren, så vi ikke skal lukke ned i julen, siger Hans Jørn Kolmos.

Da det drejer sig om en lovlig anmeldt demonstration, har folk lov at mødes i store forsamlinger. Kolmos anerkender, at man skal have lov til at demonstrere og ytre sig, men at man skal huske at holde afstand og bruge mundbind. På den anden side undrer det ham ikke, at forsigtigheden til netop den type demonstration ikke er i højsædet.

Annonce

Rigtigt at aflive mink

- Det er jo en demonstration, som går ud på at kritisere regeringen og myndighedernes beslutning om at aflive alle mink. Det er udmærket at påpege det manglende lovgrundlag, men det fagligt berettigede i at aflive minkene, står jeg fuldstændig bag. Den eksplosion i smitten, vi ser i Vestjylland nu, viser jo, at det har været den rigtige beslutning at slå minkene ned, siger han.

Der er jo nogen, der mener, at du ikke vil landbruget noget godt. Handler det ikke om det?

-Det er noget intetsigende vrøvl. Selvfølgelig vil jeg ikke landbruget noget dårligt eller ondt. Jeg udtaler mig alene ud fra min faglighed, og det budskab er for alvorligt til bare at blive fejet af bordet uden argumenter, siger professor Hans Jørn Kolmos.

Jeppe Søe, der er talsmand for demonstrationen anerkender, at der var en del uden mundbind blandt demonstranterne, men siger:

- Vi har opfordret til at bruge mundbind og til at holde en meters afstand. Men hvad folk gør, er i sidste ende op til dem selv. Sådan er det, siger han.

Annonce
Annonce
Kultur For abonnenter

Det begyndte med et lille prik af en gravko: 250.000 mursten senere er vilde Vestsalen klar til brug

Horsens For abonnenter

Verbale overgreb og en far, som har fysisk fat i instruktøren: Svømmeklub truer med at udelukke forældre

Debat

Vi tager i høj grad trafikanterne alvorligt og arbejder seriøst med afspærring og skiltning, men vi kan nok gøre det lidt bedre og takker i den forbindelse for "hippet" fra Lene Vestergaard

Sport

HFS fik revanche mod Odder: Cheftræner tror på, at det kan blive et resultatmæssigt vendepunkt

Hedensted

Virksomheder plages af gaderæs: - De smider cigaretskodder og pisser på vores bygninger

Hedensted For abonnenter

Claus Bjørn er gået ind i politik som 54-årig: Vil byde ind i stedet for at snakke om, at andre burde gøre noget

Hedensted

Berygtet gaderæs er tilbage i industrikvarter: Hverken vagtværn eller vejchikaner stopper dem

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Podcast

For et år siden fik Horsens en ny gågade til 60 millioner - i dag savner en af butikkerne, at der blev brugt flere penge på Torvet

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

AC Horsens

AC Horsens-anfører om oprykningsambitionerne oven på ny sejr på udebane: Nu skal holdet skaffe flere point på hjemmebane

Erhverv For abonnenter

Ulovligt afvandingssystem fra altaner findes flere steder: Anders får overboens regnvand - og det der er værre - ned på sin altan

Danmark

Løvkvist til DF-årsmøde: Den weekend, Pia Kjærsgaard mistede sit parti

Annonce