Annonce
Horsens

Håndboldklubber går sammen om at løfte håndbolden i Horsens

Nu er rammen sat for et nyt håndboldsamarbejde i Horsens Kommune. Syv klubber har indtil videre sagt ja til at deltage, men døren står åben for flere. Her er tre af mændene, der har været med til at lave rammen for samarbejdet. Fra venstre træner Benny Brandt, eliteidætskonsulent Søren Jochumsen og udviklingskonsulent i Jysk Håndbold Forbund kreds 6, Claus Rosenbom-Jessen. Foto: Mette Graugaard
Syv håndboldklubber har i samarbejde med Jysk Håndboldforbund og Horsens Kommune indgået et nyt samarbejde for at løfte håndbolden i hele Horsens Kommune. Et samarbejde, der blandt andet betyder fælles U15-elitehold.

Håndbold: Flere spillere, dygtigere trænere og spillere og stærkere klubmiljøer.

Det er noget af det, syv håndboldklubber onsdag aften skrev under på, at de vil arbejde sammen om. Alt sammen for at løfte håndbolden i Horsens Kommune.

De syv klubber tæller Horsens KFUM, Egebjerg IF, Hatting IF, Brædstrup HK, Torsted HK, Horsens HK og Dagnæs IF.

- Men døren står åben for andre klubber - jo flere, des bedre, siger Søren Jochumsen, eliteidrætskonsulent i Horsens Kommune, som sammen med Jysk Håndbold Forbund (JHF) er med i samarbejdet.

Annonce
Håndboldforum Horsens er et samarbejde, der forpligter. Onsdag aften mødtes repræsentanter fra de syv, lokale håndboldklubber i Torstedhallen og skrev under på, at de var klar til at gå i gang. Foto: Mette Graugaard

Alle kan blive en succes

Og der er en god grund til at give det lokale håndboldliv et løft.

- Horsens og Juelsminde-halvøen er et u-land i kredsen i forhold til antallet af spillere. Den gode historie er, at det er ved at vende, sagde Claus Rosenbom-Jensen, udviklingskonsulent i Jysk Håndbold Forbund, kreds 6.

Han peger på, at håndbold er en traditionel sport, som måske også arbejder meget traditionelt og ikke helt er fulgt med tiden.

Dertil kommer den udbredte hang til løb og fitness, som man kan dyrke, lige når det passer én.

- Og hvis børn og unge ikke føler sig set og hørt der, hvor de er, så flytter de videre. Derfor arbejder vi på, at alle kan blive en succes - uanset hvor og på hvilket niveau de spiller, siger Claus Rosenbom-Jensen.

Brandt inspirerer

I første omgang har Horsens Kommune, JHF og Horsens Håndboldklub strikket et oplæg sammen. Herefter er det blevet præsenteret for de øvrige klubber, som også har haft indflydelse på indholdet.

Fra Horsens Håndboldklub var formanden Michael Brock og Benny Brandt med i arbejdet fra start. For Benny Brandt er det en mangeårig drøm, der går i opfyldelse om at samle håndbolden i Horsens Kommune i stedet for at bruge krudtet på at konkurrere mod hinanden.

Den garvede træner skal undervise og inspirere trænerne i samarbejdet.

- Jeg er i gang med min 42. håndboldsæson og vil gerne være med til at dele ud af det, jeg kan og har lært. Det er et privilegium at gøre.

Fælles U15 elitehold

Benny Brandt ser tilbage på 42 år, hvor eliteklubberne har udviklet sig meget i forhold til at skabe resultater, mens de mindre klubber har stået lidt i stampe.

- Det har givet et mega-gab mellem eliteklubber og små klubber. Det gab skal vi være med til at gøre meget mindre med det her projekt.

Ingredienserne i samarbejdet hedder udvikling af klubberne, samarbejde med skolerne og holdfællesskaber.

- Vi skal lave et fælles elitehold i U15, hvor vi samler de 12 bedste på henholdsvis pige- og drengesiden. Horsens Håndboldklub vil stå for træningen af pigerne, Torsted HK for drengene, fortæller Benny Brandt.

- Missionen er at løfte håndbolden i hele Horsens Kommune. Visionen er at få et håndboldtilbud med så stor kvalitet, at det giver mulighed for flere topspillere, siger Benny Brandt.

Tre-årigt projekt

Og der var masser af positiv energi, da godt 30 trænere og klubmedlemmer var samlet i Torstedhallen onsdag aften for at sætte skub i det tre-årige projekt.

Thomas Jensen fra Brædstrup HK har med klubbens geografiske placering både Silkeborg, Skanderborg og Horsens, som tiltrækker klubbens spillere. Han har savnet et samarbejde, der går begge veje. Det har klubben fundet i Håndboldforum Horsens.

Rikke Skriver fra Horsens KFUM er så begejstret for konceptet, at klubben er med, selv om klubbens ældste spillere er U11.

Mette Fugl Borgsmidt fra Horsens HK glæder sig over at få et formaliseret samarbejde.

- Har vi kun tre U11-spillere, kan vi sende dem til Horsens KFUM, som har et hold på årgangen. Det er en god måde at holde på medlemmerne, og i de år betyder det ikke noget, hvilken klub man spiller i.

Herfra er der ingen tvivl:

- Samarbejdet bliver en styrke for Horsens som håndboldby.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Inklusion skal være for barnets skyld, ikke for økonomiens

Læserbrev: Vi kendte ham godt. Vi lærere i skolens ældste klasser havde, med en vis ængstelse, på afstand fulgt Frederik op igennem de små klasser, hvor hans adfærd havde været ganske bekymrende. I frikvartererne var han nærmest mandsopdækket, for ellers endte det forudsigeligt nok i ballade. Da han nåede 7. klasse, gik Frederik stadig på skolen. I timerne sad han mest alene med hovedet begravet i computerspil. Af og til blev frustrationerne dog for store, og så måtte klassen gå et andet sted hen, hvis den ville undgå at dele skæbne med stole, borde og penalhuse, som blev kylet rundt i lokalet. Sidst i 7. klasse fik Frederik en plads i et specialtilbud. Alt, alt for sent. Man har I Vejle Kommune lovet at tilføre folkeskolen mere personale for et beløb stigende fra 10 mio. kr. i 2019 til 40 mio. kr. efter fire år. Det kvitterer vi lærere med glæde for. Men virkeligheden har vist, at vi alligevel ikke rigtig har fået flere kolleger ude på skolerne. En af grundene er, at flere og flere elever bliver skilt ud fra almenskolen og placeret i meget dyrere specialtilbud. Det betyder, at pengene går til dem og dermed ikke kan mærkes ude i skolen. I Vejle Kommune er det den enkelte skole, der skal finde pengene i budgettet til at sende elever i specialtilbud, og det er dyrt, så det fløjter. En folkeskoleelev koster 56.000 kr. om året, mens en plads i et specialtilbud kan koste 200.000 kr. Ideen fra kommunens side er at straffe skolen økonomisk, hvis den ikke magter at inkludere sine elever. Desværre betyder det, at børn med særlige behov bliver hængende alt for længe i folkeskolen, hvis skolen ikke har råd til andet. En af årsagerne til stigningen skal findes i, at inklusionsindsatsen i folkeskolen har været underfinansieret. Inklusionen har simpelthen været en spareøvelse. Derfor har disse børn ikke fået den hjælp, de har haft brug for, mens de kunne have haft glæde af den. Nu banker de så på til specialtilbuddene, bl.a. fordi de er blevet holdt for længe ude i almenskolen. Vi må gøre op med et system, der straffer skolerne, hvis man giver eleverne det tilbud, de har brug for, men der skal samtidig sikres ressourcer nok til at rumme børn som Frederik, både for Frederiks skyld, men også for Frederiks klasses. Især hvis folkeskolen fortsat skal være familiernes førstevalg.

Annonce