Annonce
Horsens

Gymnasier i chok: Ingen af os havde set den komme

Horsens Statsskole står over for en markant udvidelse frem mod sammenlægning med Horsens Gymnasium, der har praktisk virkning fra sommeren 2021. Foto: Morten Pape

Det sendte chokbølger gennem undervisningslokaler og lærerværelser, da Horsens Statsskole og Horsens Gymnasium i april gik ud med nyheden om, at de to gymnasier bliver til ét.

Horsens: - Det kom som et chok. Ingen af os havde set det komme. Der skulle ikke længere være en statsskole i Horsens.

For Mette Paaske Sandberg, elevrådsformand på Horsens Statsskole kom det som chok, da rektor Flemming Steen Jensen på en morgensamling i april bekendtgjorde, at statsskolen fra 2020 skal lægges sammen med Horsens Gymnasium. En beslutning, der blandt andet betyder, at navnet "statsskole" forsvinder, og at bygningerne, der rummer Horsens Gymnasium, sælges til kommunen.

Chokket var Mette Sandberg ikke ene om. Det spredte sig blandt eleverne i aulaen og helt ned til lærerværelset på Horsens Gymnasium.

- Folk var overraskede, nogle syntes, det var ærgerligt og kunne ikke forstå hvorfor, husker Connie Kjeldberg, lærer og personalerepræsentant i Horsens Gymnasiums bestyrelse.

For hvorfor lægge to gymnasier med hver sin stolte historik og stærke traditioner sammen?

Som abonnent kan du få svaret og læse hele historien bag sammenlægningen af Horsens' to almene gymnasier.

Annonce
Mette Paaske Sandberg, elevrådsformand på Horsens Statsskole, var først i chok over nyheden om, at byens to almene gymnasier skulle lægges sammen. Efter at have tygget på det, kan hun godt se ideen med sammenlægningen og kan endda undre sig over, at man ikke har valgt at gøre det tidligere. Foto: Claus Skovholm
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Brædstrup bobler efter 10 flade år

Der var engang... at Brædstrup var en driftig by med eget sygehus, eget rådhus og kommune, egen ret, masser af butikker, travle virksomheder og aktivt foreningsliv. Borgerne var med god grund stolte af deres by. Men så ramte centraliseringens bølge med voldsom kraft. 1. januar 2007 trådte kommunalreformen i kraft og efterlod Brædstrup som en del af Horsens Kommune. Tilbage i det lokale rådhus var kun en ensom borgerservice-afdeling. Samme år blev Retten i Brædstrup nedlagt og lagt ind under Horsens. Tinghuset blev rømmet, og både retsmøder og ansatte forsvandt. To år senere var det Brædstrup Sygehus, der blev ramt. De almindelige sygehusafdelinger lukkede, og i det store bygningskompleks, som i sin glansperiode var arbejdsplads for 200, er nu blot et livstilscenter. For Brædstrup var centraliseringen en mavepuster af rang. Byen ømmede sig og havde mere end svært ved at rumme sætningen "lagt ind under Horsens". Selvfølelsen kom under pres, og i 10 flade år talte byens borgere meget om mistet storhed og om, hvordan alt for meget gik deres næse forbi - og hvor synd det var for dem og byen. Det hjalp lidt, da Brædstrup blev udpeget som hjemsted for et nybygget hospice, der åbnede i 2015. Men det store skub kom først, da Horsens Kommune i 2017 besluttede at bruge 18 millioner kroner på en områdefornyelse. Lokale, driftige erhvervsfolk fulgte kort efter trop og besluttede at kaste penge og gode ideer ind i en række projekter. I dag bobler Brædstrup af byggeplaner. Og al selvmedlidenhed var udvisket, da DLG for kort tid siden besluttede at bygge ud for 100-200 millioner kroner. Investeringerne har givet ny selvtillid og tro på fremtiden. Forhåbentlig kan det omsættes til, at Brædstrup i næste step lykkes med at få løftet bymidten og de forfaldne ejendomme, der præger den. En udvikling, der allerede er i gang. Energi Midts forladte bygninger i centrum erstattes af et boligområde, og på grunden, hvor den nedslidte Brædstrup Kro tidligere stod, er håndværkerne i fuld gang, også med boliger. Så jo, nu bobler det i Brædstrup igen.

Annonce