Annonce
Horsens

Gymnasieelever ringede deres egen valgprognose hjem

Line Sørensen og Mathilde Andersen var blandt de 75 2.g-elever, der for nylig ringede en lokal valgprognose hjem på Horsens Statsskole. Foto: Anna Kathrine Høg Eriksen
75 2.g-elever på Horsens Statsskole brugte en aften på at ringe ud til lokale borgere og spørge ind til deres politiske ståsted.

Horsens: Er vælgerne i Horsens på linje med de nationale valgprognoser?

Det spørgsmål satte 75 2.g-elever på Horsens Statsskoles samfundsfagslinje sig for at besvare, da de for nyligt satte en aften af til at lave en statistisk undersøgelse af de lokale vælgeres holdninger.

På den måde skulle de opnå indsigt i valgdata og have oplevelsen af at ringe ud og snakke med mange forskellige mennesker.

Opgaven førte til svar fra 448 respondenter, der efterfølgende skal bruges i undervisningen, men ligeså væsentligt førte den til gode erfaringer.

Annonce

Det viste undersøgelsen

Om end 448 respondenter ikke er nok til at opnå statistisk signifikans, fik eleverne følgende fingerpeg om de lokale borgeres politiske ståsted:

  • De mest populære partier var Socialdemokratiet (20,8 procent), Venstre (17,7 procent) og Radikale Venstre (10 procent).
  • 15,7 procent af respondenterne har ikke besluttet sig for, hvor de vil sætte deres kryds.
  • Halvdelen af respondenterne stemmer på et andet parti, end de gjorde ved sidste folketingsvalg.
  • Det vigtigste tema er klima. Det næstvigtigste tema er økonomi og skattepolitik.

En øjenåbner

- Jeg synes, det var lidt mærkeligt at ringe til folk. Det var ikke så let, når nogle slet ikke ville være med. Til gengæld var det sjovt, når de gerne ville medvirke, siger Gustav Faurholt.

- Det er sjovt at se de forskelle, der er på Horsens og resten af landet. Det går for eksempel endnu mere ned ad bakke for DF her i Horsens end på landsplan, siger Emil Henriksen.

Også Josefine Bjørk hentede gode erfaringer.

- Det var en øjenåbner, at indkomst har så stor indflydelse på, hvem man stemmer på. Af dem, jeg talte med, stemte de fleste af dem, der tjente mange penge, blåt, mens dem, der ikke tjente så meget, stemte rødt, siger hun.

Undersøgelsen påviste blandt andet, at Socialdemokratiet er det mest populære parti blandt respondenterne, der pegede på klima som det vigtigste tema under valget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Stillads-ballade er kørt helt af sporet

Det er noget af en sag, Horsens-firmaet Dansk Boligbyg A/S er blevet en del af på Nørrebro i København. Et stort stillads blev væltet af arrige stilladsarbejdere i forbindelse med et byggeri på Lundtoftegade for et par dage siden, og ved samme lejlighed blev biler tippet på hovedet. Noget nær chokerende scener på dansk grund. Stilladsarbejderne påstår, at DS Byggeri, som er underentreprenør, ikke lever op til danske overenskomster. Dansk Boligbyg A/S har hovedentreprisen og valgte tirsdag at sende DS Byggeri-arbejderne hjem - med besked om, at de ikke vender tilbage. Det lyder som en klog beslutning, uanset hvad der er op og ned i en sag, der mest ligner aktioner fra "de gule veste" i Frankrig. De kommende dage må afgøre, om der rent faktisk er begået brud på overenskomsten, og om sikkerheden på arbejdspladsen har været utilstrækkelig, som 3F og de danske stilladsarbejdere anfører. Hvis målet for stilladsarbejderne var at skabe opmærksomhed, er de lykkedes til et 12-tal. Men metoderne er helt ude i hampen, også selv om der ligger mere principielle spørgsmål til grund. Konflikten har kørt i uger. Kønt var det heller ikke - på TV 2 tirsdag aften - at se en delvist anonym mand, som angiveligt var den ene af de to, der søndag aften blev overfaldet ved byggeriet. De ville med en videooptagelse dokumentere arbejdsforholdene på byggepladsen på Nørrebro. Hvis det er sandt, at de har fået bank for det, er det - også - helt utilstedeligt. Bliver voldsepisoderne så en sag for politiet? Næh, de overfaldne tør ikke anmelde sagen af frygt for repressalier - og fik på tv fagforenings-opbakning til at droppe en anmeldelse. Man må respektere beslutningen, men trist er den, for sammenkoblet med, at vrede stilladsarbejdere råber: "Når I angriber én af os, angriber I os alle", er vi ude i noget, vi hører fra rockere og andre, der har sat sig ud over det danske retssystem og selv handler konflikter af. Balladen skal hurtigst muligt nedtrappes - på dansk manér.

Annonce