Annonce
Horsens

Gulerod og plaster på såret: Lang strid om kolonihave-kloakker er slut

Flere års strid om kloakeringen i de 15 kolonihaveforeninger i Horsens er nu slut. Arkivfoto: Lars Juul

Kolonihaveejernes drøm om fuld kloakering i alle huse bliver ikke realiseret. Kommunen og 13 ud af 15 haveforeninger har skrevet under på en ny lejekontrakt, der inkluderer fælles toiletbygninger i alle haveforeninger.

Annonce

Horsens: Den langvarige strid om kloakering eller ej i kolonihaverne i Horsens er slut.

13 ud af 15 kolonihaveforeninger har skrevet under på en ny lejekontrakt, og det er forventningen, at de to sidste skriver under inden nytår, når lejekontrakten gældende frem til udgangen af 2041 træder i kraft.

- Det har været et langsommeligt forløb med mange møder og indvendinger. Der er tidsfrister, der er overskredet, men nu er alle procedurer og formaliteter bragt i orden, og haveforeningerne har sagt god for ændringerne, siger Ole Pilgaard Andersen (DF), formand for teknik- og miljøudvalget.

Striden begyndte i 2015 i forbindelse med forhandlingerne om en forlængelse af den eksisterende lejekontrakt. Haveejerne ønskede en fuld kloakering ud til alle kolonihaverne i Horsens Kommune, men ville ikke betale den pris, kommunen havde regnet sig frem til. Kommunen ville heller ikke lægge pengene ud, men fastholdt i stedet den noget billigere løsning med fælles toiletbygninger i haverne. Det er ikke alle haveforeninger, der har det i dag.

Den strid vandt kommunen. Trods langvarige forhandlinger lykkedes det ikke kolonihavefolket at få gennemtrumfet en fuld kloakering.

Når vi i landområderne pålægger folk en beskostelig udgift til kloakering, kan vi ikke leve med, at tingene ikke er i orden på arealer, der er ejet af kommunen.

Ole Pilgaard Andersen (DF), formand for teknik- og miljøudvalget
Annonce

Mulighed for større huse

Guleroden for haveejerne har så til gengæld været, at de fik ønsket om at måtte udvide husenes areal fra 40 til nu 50 kvm opfyldt, og at der gives mulighed for at etablere samletanke i haveforeningerne. Et andet plaster på såret er, at en eventuel lovliggørelse af huse først behøver at blive effektueret, når lejeren fraflytter huset.

Til gengæld er det næppe populært i haveforeningerne, at den årlige husleje til kommunen stiger markant - fra i dag 0,54 øre til 1,51 kr. pr. kvm. Huslejeforhøjelsen træder i kraft fra 2021.

Ole Pilgaard Andersen er glad for, at det nu er lykkedes parterne at blive enige.

- Når vi i landområderne pålægger folk en beskostelig udgift til kloakering, kan vi ikke leve med, at tingene ikke er i orden på arealer, der er ejet af kommunen. Det kommer de til at være nu, siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Anni Kyed, der som formand for Sydøstjyllands Kolonihavekreds har ført forhandlingerne for haveejerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AC Horsens

AC Horsens er fortsat uden Lumb

Ikast-Brande

Golf-ordningen opretholdes

Horsens

Huscompagniet vil børsnoteres: Efter årrække med solid vækst er vi klar til næste skridt på rejsen

Østjylland

Virolog om smitte blandt sejlere: - Derfor skal vi have forsamlingsforbud ned under 50

Annonce