Annonce
Brædstrup

Guldsmed måtte flytte fra biogasanlæg: Nu åbner han nyt værksted og butik i landsby

Guldsmed Torben Nørbo er kommet på plads i sin nye butik og guldsmedeværksted i Åstruplund efter en hektisk flytning. Nu ser han frem til, at alt falder på plads i de nye lokaler. Foto: Morten Pape
Guldsmed Torben Nørbo har efter 29 år på sin ejendom ved Rådved åbnet ny butik og guldsmedeværksted i landsbyen Åstruplund. Her har han både fået naboer og plads til erhverv og fritidssysler.

Åstruplund: Der er i den seneste tid kommet lidt mere guld og glimmer over Åstruplund, og det kan landsbyen takke 48-årige Torben Nørbo for. Han har netop åbnet sit guldsmedeværksted Torn på Åstruplundvej 38, hvor han står for reparationer samt design og fremstilling af smykker.

Guldsmedeværkstedet er et rent familieforetagende, for ud over Torben Nørbo består virksomheden også af hustruen Birgitte samt datteren Anne-Sophie, som i øjeblikket står i mesterlære hos sin far. Derudover består familien også af datteren Marie-Louise, som arbejder som skov- og landskabsingeniør.

Selvom guldsmedeværkstedet i Åstruplund er nyt, er det ikke nyt for Torben Nørbo at have sit eget værksted og butik. Det har han nemlig haft før på en ejendom ved Rådved, men da det lokale biogasanlæg skal udvide, blev hans ejendom eksproprieret, og han måtte derfor på husjagt efter egnede lokaler.

- Det har været en hård proces både at flytte og renovere og prøve at holde forretningen kørende, men nu er tingene begyndt at falde på plads. Nu glæder vi os egentlig bare til, at det bliver almindelig hverdag igen, siger Torben Nørbo, mens han sætter sig ved arbejdsbordet med en kop kaffe.

Annonce

Det, jeg nyder mest i mit job er, at se kundens reaktion, når jeg afleverer et smykke. Det bedste er, når jeg har ramt det, som kunden ønsker, men som også overrasker en smule.

Gode lokaler

Det cirka 40 kvadratmeter store lokale er allerede fyldt godt op. I den ene sektion er der værksted med diverse maskiner, og forrest er der en lille butik med en salgsdisk og et par montre med nogle af de smykker, som Torben Nørby har designet og fremstillet.

- Vi synes egentlig, vi har fået det hele her. Lokalerne er bedre end det, vi kom fra, og vi bor på førstesalen, så det er nemt at komme ned på værkstedet. Det var afgørende, da vi skulle vælge nyt hus, for det at være selvstændig guldsmed er ikke noget otte til fire-job. Vi skal jo være der, når kunden har tid. Vi har også pludselig fået naboer, og vi glæder os egentlig til at være en del af det liv, der er i en mindre landsby, selvom vi indtil nu ikke har haft tid til at være særligt aktive på grund af renoveringsarbejdet, siger Torben Nørbo.

En anden grund til, at familien valgte at slå sig ned i Åstruplund, var med det medfølgende værksted til huset, hvor Torben kan gå og passe sine fritidssysler med at reparere gamle biler og traktorer.

- Uden det værksted havde vi nok ikke købt huset, siger Torben Nørbo med et grin.

Var professionel soldat

Landsbyens nye guldsmed har en ret farverig baggrund. Han har tidligere været professionel soldat i telegraftropperne i Karup og Fredericia, men da en skulderskade i 2001 satte en stopper for soldaterkarrieren, tog han springet og gik i mesterlære som guldsmed hos Niels Vase ved Vase Guld & Sølv i Hasselager syd for Aarhus. I 2005 blev han uddannet guldsmed og bestod sin svendeprøve med et 11-tal, og senere samme år vandt han DM for guldsmede for nyudlærte.

Som guldsmed har han både arbejdet hos Gindeberg i Horsens og hos Boye i Aarhus, inden han i 2009 valgte at blive selvstændig.

- Mine kunder er alt fra private til erhvervskunder, hvor jeg ofte står for mindre reparationer af alt fra halskæder, armbånd, øresmykker og ringe. Samtidig har jeg også mange omsmeltninger af gammelt guld og sølv, hvor kunden ofte kommer med nogle arvesmykker, som de gerne vil have lavet om. Her er der mest tale om unika-smykker, som er lavet ud fra kundens egne ønsker. Det er her, håndværket kommer i spil, og det er ofte sjovt at lave, siger Torben Nørbo.

Guldsmedearbejde er en kombination af det fine og det grove, som Torben Nørbo siger det. Man skal derfor ikke være bange for at få beskidte hænder. Foto: Morten Pape

Laver alt selv

Guldsmeden understreger, at han gør meget ud af, at han kan lave alt i sit værksted, lige fra graveringer, isætning af sten og brillanter, samt omsmeltning og forgyldning af smykker.

- Jeg bryder mig ikke om tanken om at sende ting ud af huset. Det giver ofte for mange kombinationer. Hvis en kunde kommer med nogle arvesmykker, som hun gerne vil have lavet om, så skal hun også være sikker på, at det er det samme guld, hun får tilbage. Guldet har jo en stor affektionsværdi for folk, og det skal man have respekt for, siger Torben Nørbo.

Anne-Sophie på 26 år er i mesterlære som guldsmed hos sin far og er snart uddannet. Hun tager derfor også en stor tørn i værkstedet. Foto: Morten Pape

Kunder kommer langvejs fra

Guldsmeden tager sin faste kundekreds med til Åstruplund, men han håber også, at han kan få flere lokale kunder ved at komme tættere på Brædstrup.

- Jeg har i forvejen kunder både fra Give, Aarhus og Hirtshals, så jeg kommer efterhånden langt ud. Folk finder mig gerne via Google eller Facebook, og hvis de kan lide min stil, så kommer de. Jeg har dog selvfølgelig ikke noget imod, at der også kommer flere lokale kunder, siger Torben Nørbo med et smil.

I forbindelse med åbningen holder han åbent hus fredag 24. maj fra klokken 11 til 17, hvor naboer, forretningsforbindelser og andre interesserede er velkomne til at kigge forbi. Når man det ikke om fredagen, er der en ny chance om lørdagen fra klokken 10 til 14.

Torben Nørbo og hustruen Birgitte foretrækker begge et lille værksted og butik på landet frem for en fin butik i en by, da kontakten er mere personlig i et lille landværksted, mener de. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce