Annonce
Horsens

Guidet tur i midtbyen: Nye træer, pusterum, vandkunst og mere udeservering sikrer bedre midtby

Byplanarkitekt Lene Holmgaard tog interessede med på en guidet tur i gågaderne for at fortælle om kommunens tanker bag en bedre midtby. Ved sin side havde hun Kristian Markvardt, der som projektchef i Buus står for anlægsarbejdet. Foto: Søren E. Alwan
Byplanarkitekt Lene Holmgaard gav et dusin tilhørere en indføring i de tanker, der ligger bag ikke mindst opgraderingen af gågadesystemet. Med sig på en rundvisning havde hun Kristian Markvardt, styrmand for anlægsarbejdet.
Annonce

Horsens: Midtbyplanen er meget mere end den omfattende renovering af Søndergade og sidegader.

Det stod hurtigt klart, da byplanarkitekt Lene Holmgaard på Vitus Berings Plads indledte en rundtur med fokus på netop gågader under forandring.

Hun havde i forbindelse med Folkebladets Kuben-arrangement torsdag selskab af Kristian Markvardt, projektleder hos Buus Anlagsgartner, som forestår opgaven i hjertet af Horsens.

Lene Holmgaard pegede på, at hele strækningen fra Vitus Berings Plads til Åboulevarden indgik i de planer, der blev skudt i gang i 2007 med Gehl Arkitekters store byplans-rapport. Ja, man kan endda tage strækningen mod banegården med i ligningen.

- Fra at være ret kedelig er der plantet 80 træer på Andreas Steenbergs Plads, fortæller Lene Holmgaard om det, der gerne skal være med til at lede tog- og buspassagerer i retning mod Vitus Berings Plads, Søndergade og siden Åboulevarden-området.

Træerne bliver ikke voldsomt store, men der kan søges ly under dem.

Lene Holmgaard om Jessensgade-beplantningen

Annonce

27 træer i Jessensgade

Apropos træer: 27 af slagsen er plantet i Jessensgade, hvor der ikke var et eneste træ før. Og det er med vilje, at de ikke står snorlige, fastslår Lone Holmgaard. Det må gerne se så naturligt ud som muligt.

Små granitblokke skærmer lige nu for træerne, der ellers udsættes for påkørsler af varebiler. Granitten fjernes, når træerne er "voksne".

- Træerne bliver ikke voldsomt store, men der kan søges ly under dem, siger Lene Holmgaard.

Træerne bruges senere på året til julebelysning i samklang med den belysning, der i øvrigt er brugt en del tid på at gøre både tryghedsskabende og hyggelig.

Beplantningen får også en dæmpende effekt på den øst-vestgående blæst, der ofte præger Søndergade.

Hovedstrøget får ikke samme mængde træer som Jessensgade, men nogle kommer der - og det store platantræ ved Corfitz er fredet i renoveringen.

Folkebladets Lemmerz- og Kvium-skulpturer, stenen, der markerer Horsens' centrum, og kalven midt på Søndergade overlever også ansigtsløftet af den cirka 30 år gamle gågade.

Annonce

Mere udeservering

Stykket fra Kuben mod det gamle rådhus er programmeret til cafemiljø.

Udeserveringen fra Granbar, den kommende Café Vivaldi, Jørgensens Hotel og Corfitz bliver mere mere markant end nu. Også her inkorporeres træerne.

Det har været en klar opgave at skabe pusterum på Søndergade. For hver cirka 100 meter er der mulighed for at tager sig en slapper på en bænk eller lignende.

En nyhed bliver vanddekorationen ikke langt fra, hvor byporten stod for år tilbage. Også her kan man sætte sig og nyde for eksempel indslag på det åbne areal i retning Kuben.

- Der sættes en vindvagt på Kuben, så vandtrykket i dekorationen sænkes i blæst. Tilsvarende kan det stige i stille vejr, fortæller Kristian Markvardt og beroliger dermed dem, der frygter at blive pladdervåde ved at sætte sig tæt på de 11 springvand.

Endnu har vandkunsten til gode at få et navn. Du kan frem til 6. september kl. 12 give dit bud.

I september kommer der epoxy-fuger på Jessensgade, så overfladen bliver jævn til glæde for de mange gående i gaden. Foto: Søren E. Alwan
Annonce

Snart er der fuger i Jessensgade

Belægningen har været - og var også på rundvisningen - genstand for spørgsmål.

Fra kommunens side har der været fokus på genbrug af sten, siger arkitekten, mens anlægsgartner Kristian Markvardt havde godt nyt til de mange, der har spurgt til, hvornår overfladen på Jessensgade bliver jævn.

- Vi går i gang i september, sagde han.

Med håndkraft fuges med epoxy, så overfladen bliver så jævn som overhovedet mulig.

Endnu resterer en del arbejde fra det gamle rådhus op mod Vor Frelser Kirke, og de endelige planer skal med Lene Holmgaards ord "vrides helt på plads".

Horsens Kommune vil gerne flytte Beringsøen til siden for blandt andet at give mulighed for øget torvehandel, og så tænkes leg, aktivitet og bevægelse ind, siger Lene Holmgaard.

Gågaderenoveringen fortsætter ind i 2020 og afsluttes med en opjustering af sidegaderne.

De små granitblokke som på billedet her beskytter de nyplantede træer mod påkørsler i den første tid. Foto: Søren E. Alwan

Dem omfattende renovering af midtbyen blev reelt sat i gang i 2007 med en omfattende rapport, fortalte Lene Holmgaard. Foto: Søren E. Alwan
Stenen, der markerer Horsens' centrum, er også del af den nye belægning. Foto: Søren E. Alwan
En byge stoppede ikke Lene Holmgaard og Kristian Markvardt, da de fortalte om fremtidens gågader. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce