Annonce
Horsens

Guide: Syv ting, du ikke må gå glip af på middelalderfestivalen

Forberelserne til middelalderfestivalen ved Fængslet har været i gang de seneste uger, og fredag går det løs. Vi giver dig her vores bud på de bedste oplevelser på festivalen. Foto: Yilmaz Polat
Årets store middelalderfest er over os. Horsens Folkeblad har gået programoversigten igennem og udpeget syv ting, der er værd at overvære fredag og lørdag på Fængslet.
Annonce

Horsens: I et år har de været fordrevet, men i morgen slår Horsens Middelalderfestival endnu en gang fængselsportene op for riddere, nonner, adelige fruer og pøblens godtfolk.

For mere end 1600 år siden talte hverdagens scenarier fattigdom, gadetyve i gabestokke og gøgl og musik i gaderne.

Både fredag og lørdag kan du for en stund parkere bil, mobiltelefon og det 21. århundredes bekymringer, sætte dig ind i tidsmaskinen og gå på opdagelse i middelalderen.

I år er programmet spækket til Horsens Middelalderfestival - med nye såvel som velkendte indslag.

Avisen har derfor udpeget syv ting, du ikke må gå glip af.

Åbningsceremonien

Der er altid fest, farver og flotte kostumer, når åbningsceremonien finder sted. Arkivfoto: Søren E. Alwan

Vanen tro sparkes middelalderfestivalen i gang med et spektakulært optog - gennem portene og ind i Fængslet. I en eksplosion af farverig udklædning, slagtøj, musik og sang åbner en række af de programsatte deltagere festivalen fredag kort før klokken 16, inden borgmester Peter Sørensen holder åbningstale.

Læg især mærke til de tilbagevendte flagkastere, der giver smagsprøver på deres kunnen under optoget.

Drabelige dueller i Ridderarenaen

Kampklædte riddere i fuld uniform giver den gas i Ridderarenaen flere gange i løbet af weekenden. Arkivfoto: Mads Hansen

Ingen middelalderfest uden kampklædte riddere i rustning, ringbrynjer og med sværd, skjold og lanser. Både fredag og lørdag er der middelalderlig action for alle pengene, når ridderne fra Die Löwenritter går i arenaen og kæmper en brav kamp for at at finde ud af, hvem stærkeste mand er.

Er du den adrenalinhungrende type eller blot en overset fægtemester, kan du slippe din indre Jamie Lannister løs og prøve dig af i fuldkontakt-tvekamp mod Ridder Smith.

Flagkasterne vender tilbage

De populære italienske flagkastere er i år tilbage på programmet. Arkivfoto

Gruppo Sbandieratori e Tamburini di Torrita er det helt præcis. Normalt bare kendt som flagkasterne.

Efter to års fravær har de populære italienske flagvirtuoser atter fundet vej til Fængslet. Festivalens arrangører lægger ikke skjul på, at flagkasterne blandt andet er hentet ind til programmet igen efter en lang række forespørgsler fra publikum sidste år.

Oplev de koordinerede fagter og meterhøje flagkast i Ridderarenaen fredag klokken 19 og lørdag klokken 11.

Dramatisk leg med ild

Når mørket falder på, er ildshows en fast del af programmet til middelalderfestivalen. I år ved Ilddrengene, der blandt andet er kendt fra TV-programmet 'Danmark har talent'. Arkivfoto

Ingen middelalderaftener uden ild. Længe før det elektriske oplyste gader og stræder var levende lys en nødvendighed ud på aftentimerne. Derfor har Horsens Middelalderfestival naturligvis sørget for den helt rigtige, autentiske lyssætning, så festlighederne kan fortsætte ud på aftentimerne.

530 fakler er opsat over festivalpladsen, og skulle det ikke være nok, kan du både fredag og lørdag opleve Ilddrengene, der til taktfaste trommer, tænder, puster og jonglerer med flammende ild i deres dramatiske show.

Lær gotisk hos skrivernonnen

Lørdag er der mulighed for at komme til undervisning i gotisk håndskrift i skrivernonnens værksted i Klosterhaven. Arkivfoto

Igen i år er skrivernonnen at finde på skriveværkstedet i Klosterhaven. Her giver hun undervisning i gotisk skriftsprog, som det så ud i 1300- og 1400-tallet - så langt væk fra emojis og hurtige SMS'er, som det kommer.

Skrivernonnens værksted er kun åbent lørdag klokken 15, så hvis du drømmer om at give dig i kast med pen, blæk, skrivetavler og middelalderruner, er det dér, det foregår.

Totalteater på liv og død

Skuespillerne fra Komediehuset er weekenden igennem at finde på festivalspladsen, hvor de opfører én lang, løbende fortælling. Arkivfoto: Søren E. Alwan

Cirka 65 skuespillere fra Komediehuset skaber i løbet af weekenden liv og drama i Fængslet, når deres totalteater - der er én løbende fortælling - udspiller sig.

Her får du mulighed for at komme helt tæt middelalderskikkene - levendegjort ved skuespillere i alderen 10-70.

Vær ikke bleg for at sludre med middelalderfolket, der plejer at være rige på anekdoter, holdninger, og råt for usødet giver deres reaktioner på festivalens virak.

Kom i stemning med Virelai

Middelalder-bandet Virelai er med til at lægge lydtapetet til Horsens Middelalderfestival. Arkivfoto

Virelai - oldfransk for skønheden ved musik, dans og poesi - er orkesteret, du skal opspore, hvis du mangler en musikalsk middelalder til at komme helt og aldeles i det rette sindelag.

Firemandsorkestrets rytmiske katalog rummer både ballader, dansemusik og ikke mindst fortællinger fra den nordiske og europæiske middelalder, hvor hele familien kan være med.

Temaerne kommer både omkring samvær, adskillelse, krig og kærlighed. En intens og levende skildring af middelalderen gennem musik.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Jyllands grønne vækstmotorvej

Horsens For abonnenter

Restauratør med opråb: Hjælpepakke går ikke til restauranter, men til revisorerne

Annonce