Annonce
Brædstrup

Grusgrav vækker bekymring: Landsby frygter at miste naturområde

Dansand vil gerne udvinde mere sand i nærheden af Sdr. Vissing. Men der lyder bekymrede røster fra landsbybeboerne.
Annonce

Sdr. Vissing: Ordet "Råstofplan 2020" er blevet højaktuelt i Sdr. Vissing. Landsbyen med omkring 450 indbyggere ligger ikke langt fra virksomheden Dansand, der udvinder kvartssand fra undergrunden i området. Nu har Dansand planer om at udvide sit råstofområde, og det er kommet med i Region Midtjyllands nye råstofplan, der for nylig blev sendt i offentlig høring frem til 1. september.

Det nye råstofområde, der er med i Råstofplan 2020, er et areal på 52,7 hektar mellem Dansands nuværende grusgrav og Sdr. Vissing. Det er et skovdækket areal, der ligger 450 meter nord for Sdr. Vissing, og skoven er et populært udflugts- og vandreområde.

Derfor er indbyggerne i Sdr. Vissing blevet bekymrede over udsigten til, at skovområdet kan blive forvandlet til en grusgrav, og at naturen og dyrelivet kan lide skade.

En gruppe borgere i Sdr. Vissing er nu ved at danne en arbejdsgruppe, der skal mødes den 24. juni for at drøfte situationen og begynde at lægge en strategi for, hvordan landsbyen skal håndtere grusgrav-planerne.

Annonce

Fik brev i e-boks

En af initiativtagerne til mødet er Maja Harsberg, der flyttede til Sdr. Vissing i november sidste år sammen med sin familie.

- Vi er nogle af de nærmeste naboer til skoven, og vi blev noget overraskede, da vi fik et brev i vores e-boks om planerne og tænkte: "Gud, hvad er det nu det skal ske?" Vi vidste godt, at Dansand havde købt skoven, og det har virksomheden selvfølgelig ikke gjort for sine blå øjnes skyld, men nu håber vi, at vi kan få gang i noget dialog. Det er ikke sådan, at vi opfordrer til, at folk skal finde høtyvene frem - vi har en dialogbaseret tilgang, siger Maja Harsberg.

Skoven har en stor betydning for Sdr. Vissing. Der er vandreruter og et rigt dyreliv, og hvis naturområdet bliver ødelagt, vil det få meget negative konsekvenser for byens muligheder, understreger hun.

Det område, der er indrammet med rødt, er stedet, hvor Dansand søger om at få lov til at grave sand i de næste mange år. Det hvide område er den nuværende grusgrav nord for Sdr. Vissing. Illustrationen kan findes i en miljørapport, der er en del af regionens Råstofplan 2020.

- Byen bruger naturen... det er det, som Sdr. Vissing har. Uden naturen vil det blive en død by, siger Maja Harsberg.

Mødet den 24. juni skal blandt andet bruges til at samle trådene. Der er sat gang i flere ting - nogen har kontaktet naturfredningsforeningen, andre har fat i de lokale politikere, forklarer hun.

Maja Harsberg efterlyser en tidshorisont på projektet, for det kan godt være svært at gennemskue i det teksttunge materiale, som Region Midtjylland har lagt frem.

Annonce

Først om otte til 10 år

Med hensyn til tidshorisonten kan Dansands administrerende direktør Thomas Steen Hansen sætte nogle konkrete tal på.

- Den proces, der kører nu, er regionens arbejde med at få lagt det ud som graveområde. Det er en politisk proces. Efter det kan vi søge om gravetilladelse, og de to ting er ikke det samme. Men hvis det går, som vi ønsker det, vil det være relevant for os at starte med indvinding om otte til 10 år... og begynde i den ende, der ligger i tilknytning til vores nuværende område, siger Thomas Steen Hansen til Horsens Folkeblad.

- Der er indvundet kvartssand her siden 60'erne, og vi vil sikre, at vi også kan indvinde de kommende 60 år. Det er nogle meget lange tidshorisonter. Vi begynder om 8 til 10 år og fortsætter til 100 år fra nu. Og om 100 år vil man måske være i den bagerste del af området, det vil sige 5-600 meter fra Sdr. Vissing by, lyder det videre fra Thomas Steen Hansen.

Naboerne behøver ikke at frygte bulldozere i baghaven i morgen?

- Nej, og  hvis vi får tilladelsen, begynder vi som nævnt i den ende, der ligger ned mod Addit og vores nuværende produktion. Vi lægger op til fuldstændig åbenhed. Vi har faktisk holdt infomøder og er ved at planlægge et nyt informationsmøde for borgerne i Sdr. Vissing på Dansand. Det skal finde sted den 22. juni, svarer direktøren.

- Man skal huske på, at der bliver reetableret natur løbende. Det er ikke sådan, at der om 100 år er et kæmpehul i jorden. Det vil løbende blive lagt ud til skov eller søer, understreger han.

Annonce

Fællesråd gør klar

Formanden for Sdr. Vissing Fællesråd, Lone Skriver, understreger, at Fællesrådet også gør klar til at deltage i den debat, der nu skal finde sted.

- Vi indgår i dialogen, og vi forstår bekymringen, men vi ved ikke nok på nuværende tidspunkt til at stille os på den ene eller anden side af det. Der er stærke holdninger for og imod i byen, og nu er vi ved at afsøge de forskellige synspunkter, siger Lone Skriver.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lad os gå sammen om at redde Lillebælt

Annonce