Annonce
Hedensted

Gravearbejdet giver pote: Jorden gemmer på levn fra middelalderen

Arkæologer Klaus Risskov Pedersen og Jane Mortensen er i gang med at grave spor fra middelalderen frem i Remmerslund. Foto: Michael Svenningsen

Jorden i og omkring Remmerslund bliver undersøgt godt og grundigt for tiden. To store byggeprojekter har fået arkæologer fra VejleMuseerne til at grave i jorden, og indtil videre er der dukket spor fra både jern- og middelalderen frem.

Remmerslund: Der graves på livet løs i Remmerslund.

VejleMuseerne er i gang med en udgravning på et område, hvor Lejerbo skal bygge 30 lejeboliger, og lige ved siden af er selvsamme museum i gang med en forundersøgelse af et 18 hektar stort område, hvor Hedensted Kommune vil udstykke en ny bydel. Indtil videre er der fundet spor fra fortiden begge steder.

Udgravningen er startet, fordi man har fundet stolpehuller og enkelte genstande, som sandsynligvis er fra middelalderen.

- Middelalderen er et umiddelbart gæt, for vi har endnu ingen genstande, vi kan datere efter. Dem håber vi at finde. Det gør det ikke nemmere, at der har været bygget en gård på området efterfølgende, og der blandt andet er noget støbt sokkel flere steder. Så der er en moderne forstyrrelse, siger arkæolog Klaus Risskov Pedersen, der er i gang med udgravningen på stedet.

Annonce
På området her har VejleMuseerne ved en tidligere forundersøgelse fundet spor, der sandsynligvis stammer fra middelalderen. Nu er de så i gang med en udgravning for at undersøge området nærmere. Samtidig er de i gang med en ny forundersøgelse på et stort område lige ved siden af. Foto: Michael Svenningsen

Kendes fra middelalderen

På VejleMuseerne sidder museumsinspektør Anders Horsbøl Nielsen, der kan uddybe, hvorfor de gætter på middelalderen.

- Når vi finder stolpehuller i historiske landsbyer, så er det oftest fra middelalderen, og Remmerslund kender man tilbage fra den sene middelalder, siger han og henviser til, at Remmerslund første gang nævnes i 1511, mens en by som Hedensted første gang dukker op i 1297.

Hedensted er dog med sikkerhed endnu ældre. Det ved man på grund af byens kirke. Remmerslund kan også sagtens vise sig at være ældre, hvilket er med til at gøre udgravningen interessant.

- Det er lidt mærkeligt, at Remmerslund ikke nævnes før. Men sognebyer med kirker kan som regel spores længere tilbage, fordi man har gamle kirkelister, og ellers er det ofte overdragelse af jord fra eksempelvis gods til klostre, der har gjort, at byer er nævnt tidligere i historien. Så det kan være tilfældigt, at der ikke er overleveret skøder, hvor Remmerslund er nævnt, siger Anders Horsbøl Nielsen.

Arkæolog Jane Mortensen, der her er i gang ved udgravningen, står også for forundersøgelsen på et stort område bag den hvide bygning. Her er der fundet spor fra jernalderen. Foto: Michael Svenningsen

Ødelagt keramik

Mens udgravningens fund nok er fra middelalderen, gemmer forundersøgelsen på spor fra jernalderen. Vi er tilbage 200 år før Kristi fødsel.

- Vi har en fem-seks områder, der vil blive udpeget til udgravning, siger arkæolog Jane Mortensen, der står for forundersøgelsen.

Der er primært gjort fund omkring et vandhul, som man dengang har brugt som en slags skraldespand til ødelagt keramik. Derudover er der fundet spor efter huse rundt om vandhullet, der tyder på, at man har flyttet lidt rundt.

- Keramikken er desværre gået i stykker, men vi kan se, at det er fra den ældre jernalder. Hver periode har forskellige stiltræk, når vi kigger på keramikkens rande eller ornamentik, og det er derfor, vi gerne vil finde sådan noget, siger Jane Mortensen.

VejleMuseerne håber, at udgravningen kan føre til nogle fund, som det er muligt at datere ud fra. Indtil videre har de fundet genstande og spor fra stolpehuller, men det har ikke været muligt at sætte en tidsperiode på. Ud fra hvad de ved om området, tyder det dog på, at der er tale om middelalderen. Foto: Michael Svenningsen

Forventer ikke guld

Guldmønter og lignende fund regner de ikke med at grave frem.

- Det er ikke noget, man har smidt ud, så hvis man for eksempel finder mønter eller smykker, er det fordi, de er blevet tabt, eller man har givet en person dem med i graven, siger Jane Mortensen.

VejleMuseerne regner med at færdiggøre udgravningen på Lejerbos område inden jul, mens det endnu er uvist, om forundersøgelsen vil føre til reelle udgravninger på det store område, som blandt andet CKC Property og Hedensted Kommune skal bygge på. Og hvis der skal udgraves, så er tidshorisonten også ukendt.

Her har VejleMuseerne gang i en forundersøgelse, og der er søgegrøfter så langt, øjet rækker. På området skal der bygges en ny bydel. Foto: Michael Svenningsen
Denne bund fra et hulkar er fundet ved forundersøgelsen på markerne lige uden for Remmerslund. Den er svær at datere efter, da der ikke er ornamentik eller lignende, som kan give indikationer om, hvornår den er lavet. Foto: Michael Svenningsen
Disse små keramikskår gemmer på en smule ornamentik, så de er ret brugbare i forhold til at sætte en tidsperiode på de fund, som man har gjort i Remmerslund. Foto: Michael Svenningsen
På området med udgravningen har man fundet disse to genstande. Et metalstykke og en sten, der har været brugt til at slibe med. De to genstande kan dog ikke hjælpe arkæologerne særlig meget i forhold til at få sat en tidsperiode på fundene. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce