Annonce
Horsens

Gravearbejde i fem-seks uger: Husodde Strand skal gøres mere lækker og næsten dobbelt så bred

Husodde Strand fotograferet mandag morgen. De eksisterende høfder forstærkes, og en helt ny kommer til, så strandarealet bliver markant større. Badebroen kan stadig benyttes, selv om der arbejdes frem til starten af juni. Foto: Horsens Kommune
Stærkere høfder, en helt ny af slagsen og mere strandareal. Det er målet med de fem-seks ugers gravearbejde, der blev indledt mandag ved Husodde. De nye høfder bør også gøre det muligt at holde bedre på strandsandet.

Horsens: Husodde Strand skal gøres bredere og mere lækker - og så skal forstærkede høfder hjælpe med til, at strandsandet i mindre grad end i dag forsvinder ud i fjorden.

Det oplyser Horsens Kommune i en pressemeddelelse.

I takt med befolkningstilvæksten i kommunen øges presset på badestranden, og det har længe været et politisk ønske at gøre noget ved forholdene.

Annonce

Myndighedstilladelsen til gravearbejdet er netop landet, og mandag gik forberedelserne i gang ved Husodde. I de næste fem-seks uger forstærkes to høfder, og en helt ny etableres, så det samlede strandareal bliver tæt på fordoblet.

- Som det er i dag, æder fjorden til stadighed af sandet, så for at kunne bevare Husodde Strand som en lækker badestrand, kører vi årligt sand til stranden. De forstærkede høfder skal medvirke til, at der forsvinder knap så meget strandsand ud i fjorden, og dermed gør vi behovet for at tilføre nyt sand til stranden langt mindre, siger projektleder Lise Kjær Poulsen.

Hun er skov- og landskabsingeniør ved Horsens Kommune.

Mere styr på strandsandet

De to eksisterende høfder på hver sin side af badebroen bliver både stærkere, højere og længere. De suppleres så med en høfde mod øst.

Sandet i vandet mellem badebroen og den nye høfde kan i dag forekomme fedtet og knap så lækkert at gå på, skriver Horsens Kommune. Med den nye høfde bør det være muligt at holde på det nye strandsand - med streg under bør, lyder det fra projektlederen.

Husodde Strand

Stranden er kunstigt opbygget og ligger på spidsen af et gammelt jordopfyld fra midten af 1900-tallet.

Den har eksisteret som en smal badestrand gennem flere årtier, men er blevet udbygget op gennem 1990'erne til den nu kendte sandflade. Der sker konstant erosion, som betyder, at sandet løbende forsvinder. Høfderne - der fungerer som bølgebrydere - har en beskyttende virkning på sandstranden.

Høfderne består af store sten og for den nye høfdes vedkommende også af betonblokke. De gøres flade på toppen, så man kan gå på dem.

Anlægsarbejdet startede mandag og forventes at være færdigt primo juni.

Dele af stranden vil af sikkerhedsmæssige årsager være spærret, da store maskiner er i sving i området, men badebroen forbliver åben. Når der arbejdes tæt på broen, kan der være behov for kortvarig spærring af broen.

Kilde: Horsens Kommune

- I arbejdet med kystbeskyttelse og kyst i det hele taget er der ingen garantier. Havet er helt specielt i forhold til så meget anden natur; havet arbejder heftigt og nogle gange uforudsigeligt. Vores forventning er dog absolut, at dette projekt lykkes, så vi ikke fortsat skal fodre stranden med de store mængder sand, siger Lise Kjær Poulsen.

Årligt køres cirka 300 kubikmeter sand ind til badestranden - og sådan har det været i 10-15 år. Når sandet eroderer, bliver det oprindelige opfyld blottet og ligger tilbage som et fedtet underlag, der ikke er meget bevendt til hverken ophold eller badning.

Hegnet til afspærring og et kommunalt skilt er første beviser på, at arbejdet ved Husodde Strand er i gang. Området er delvist afspærret i fem-seks uger af sikkerhedsmæssige årsager. Foto: Horsens Kommune
Annonce

Borgmester glæder sig

Borgmester Peter Sørensen (S) glæder sig i pressemeddelelsen over udvidelsen - og at den kan klares, inden badesæsonen for alvor starter:

- Med projektet skaber vi plads til endnu flere strandgæster på vores lokale strand. Samtidig passer vi selvfølgelig på naturen. Naturbeskyttelse og strandbeskyttelse sætter sine naturlige begrænsninger for selve udvidelsen af stranden, men med dette projekt glæder vi os til at vise, at benyttelse og beskyttelse meget fint kan gå hånd i hånd, siger han.

Strandforbedringen beløber sig til et sted mellem en halv og en hel million kroner. Pengene er bevilget i tidligere kommunale budgetforlig.

Det er Horsens Kommune, der giver tilladelse til kystbeskyttende tiltag. Skal der sættes en bænk op - eller et multihus, som er drømmen for flere aktører ved Husodde - er det Kystdirektoratet, der i sidste ende giver tilladelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

39-årige Katrine tager kampen op med skoletræthed for at blive elektriker: Jeg er et bedre forbillede for mine børn nu

Annonce