Annonce
Odder

Gratis musik til alle: Koda og Tue West vil have musikrettigheder på folkets læber

Eleverne skulle undervejs skabe en sang med den professionelle sanger.  Foto: Morten Pape
Målet er et øget fokus på, hvad der sker, når man som musiker ikke står på scenen. Det er nemlig her, at det virkelige arbejde bliver lavet. For at være musiker er også hårdt arbejde.
Annonce

Odder: Fra salg af vinylplader, til salg af CD'er og nu til clicks på internettet. Musik bliver lyttet til på en helt anden måde i dag, end den gjorde for bare 20 år siden. Mange sange kan lyttes til helt gratis, og det har vækket debatten om, hvem der vinder mest ved, at musikken er gratis. Musikerne eller streamingtjenesterne.


Ligesom mange andre brancher ændres musikbranchen også. Men det er kun godt at blive skubbet til engang imellem. Jeg laver musik, fordi jeg simpelthen ikke kan lade være. Det er vigtigt at få bragt lys på musikernes rettigheder, men kærligheden til musikken vil altid fylde mest for mig

Tue West, Musiker


Derfor har foreningen Koda(Komponistrettigheder i Danmark) allieret sig med den 43-årige musiker Tue West, som nu er på turné på skoler landet over. Meningen med alliancen er at øge kendskabet til, hvordan musikere tjener penge og det store arbejde, der ligger bag musikken i radioen.

I denne uge var det en 2.g klasse på Odder Gymnasium, som havde glæden af Tue Wests selskab, og sangeren deler med glæde ud af sin oplevelser i musikbranchen.

Tue West til venstre og Nils Kruse til højre er begge medlemmer af Koda Foto: Morten Pape

- Jeg gør det her af flere grunde. Først og fremmest vil jeg gerne inspirere den næste generation af musikere til at skabe musik. Men jeg vil også gerne vise de unge, hvordan musikere tjener penge, og hvad det rent faktisk kræver at lave en sang eller en plade. Den indsigt vil jeg gerne give de unge med videre, siger Tue West.

Annonce

Sag med Google vækker opsigt

Hos eleverne har den verserende sag mellem IT-giganten Google og Koda skabt opmærksomhed om musikrettigheder.

18 årige Niels Kruse er selv musiker og medlem af Koda. Han er glad for at der bliver kastet lys på musikernes rettigheder.

Sagen mellem Google og Koda

Sidst i juli 2020 meddelte Google, at de ville fjerne al dansk musik fra videotjenesten Youtube.

Fjernelsen er sket i forlængelse af forhandlinger om en ny aftale om brug af musik på YouTube.

Den eksisterende aftale om brug af musik på YouTube udløb i april, men man har under forhandlingerne om en ny aftale forlænget den eksisterende aftale midlertidigt. Undervejs i forhandlingerne har Google krævet en reducering af betaling til kunstnerne på 70%. Det ville Koda ikke gå med til, og derfor er al dansk musik foreløbig fjernet fra YouTube.

Der forhandles stadigvæk på en ny aftale.

- Sagen mellem Google og Koda har helt sikkert bragt snakken om rettigheder på fleres læber. Men jeg tror stadig ikke, at folk ved hvor lidt en musiker tjener pr. afspilning. Så det er godt, at Koda og Tue bringer syn på problemstillingen, siger Niels Kruse.

Annonce

Musik er passion

For Tue West har indtægter fra Koda været en stor del af hans indtjeningskilde gennem årene.

Efter streamingtjenesterne er blevet stedet, hvor man hører musik, skal der mere end en millioner afspilninger til, for at tjene en lille månedsløn.

For Tue West er forandringerne i musikbranchen kun en ekstra udfordring, som branchen må forholde sig. Musikken vil altid leve, men skal tilpasse sig sine omgivelser.

- Ligesom mange andre brancher ændres musikbranchen også. Men det er kun godt at blive skubbet til engang imellem. Jeg laver musik, fordi jeg simpelthen ikke kan lade være. Det er vigtigt at få bragt lys på musikernes rettigheder og arbejdet bagved sangene, men kærligheden til musikken vil være det afgørende for mig, siger Tue West.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

HFS rystede topholdet

Odder

Bedre velfærd

Annonce