Annonce
Ikast-Brande

Granitskulptur reddet på målstregen

Den enorme granitskulptur skal bevares. Men spørgsmålet om den fremtidige placering er ikke afgjort endnu endnu. Skulpturen plejede at stå foran plejecentret Engparken. Arkivfoto: Mikael Lund
Livlig debat i byrådet om enorm granitskulptur.

Brande: Næsten alle byrådsmedlemmerne fra Brande tog ordet, da byrådet mandag skulle tage endelig stilling til spørgsmålet om fremtiden for den granitskulptur, som frem til sidste sommer stod foran hovedindgangen til plejecenteret Engparken på Vejlevej.

Et enigt byråd bevilgede 100.000 kroner til en retablering af granitskulpturen, men spørgsmålet om en placering er ikke afgjort endnu.

Granitskulpturen blev i overskud, da man tog fat på at udvide Engparken, og da den skulle transporteres væk, lykkedes det ovenikøbet entreprenøren at beskadige skulpturen godt og grundigt. Oveni skulle byggeudvalget have givet udtryk for, at de ikke ønskede skulpturen tilbage, selvom den har stået foran Engparken siden indvielsen i 1999.

Annonce

Skulpturen var en gave fra Anne Margrethe Willemsen, der testamenterede et beløb til kunstnerisk udsmykning af Engparken inden sin død.

Inden byrådsmedlemmerne fra Brande fik ordet, gennemgik formanden for kultur- og fritidsudvalget (KFU), Helle Mathiasen (V) forløbet, der havde ført frem til, at skulpturen skulle på byrådets dagsorden.

- Vi havde en god drøftelse i KFU, oplyste udvalgsformanden, som havde oplevet en stor interesse for skulpturens skæbne fra engagerede branditter. Eftersom KFU ikke har økonomi til at løfte opgaven, blev den sendt videre til økonomi- og planudvalget, som tilkendegav, at man var villig til at finde op til 100.000 kr. til en genetablering, men at opgaven med at finde en egnet placering til skulpturen ligger i KFU.

– Vi tager gerne opgaven herfra, understregede Helle Mathiasen, som også kunne oplyse, at erstatningsdelen, som ellers har været uafklaret, nu er på plads:

- Entreprenøren har vedkendt sig ansvaret, oplyste KFU-formanden, som også så frem til input til en fremtidig placering af skulpturen fra såvel Engparkens personale, Engparkens Venner, Brande City og alle andre med interesse for skulpturen.

Ført bag lyset

Hendes partifælle, Lars Lyhne, gravede et spadestik dybere i historien om skulpturen, som han ved hjælp af sammenstykkede oplysninger fra flere parter var nået frem til havde kostet Anna Margrethe Willemsen ca. 50.000 kroner af egen lomme.

- Det undrer mig lidt, at nogen har haft kendskab til, at byggeudvalget og Engparkens daværende leder ikke ønskede skulpturen tilbage, fortsatte Lars Lyhne.

Ved den lejlighed var der opsat en skitse over projektet, og på en plantegning fik Lars Lyhne udpeget skulpturens tiltænkte placering, forklarede Venstre-manden.

Lars Lyhne var ikke fri for at føle sig "ført lidt bag lyset”, da det først for nylig gik op for ham, at nogen tilsyneladende i næsten to år havde vidst, at skulpturen ikke skulle genopsættes.


Skulpturen skal genetableres, hvor den var eller i hvert fald på grunden – med vand

Lars Lyhne


– Det er simpelthen for ringe! Jeg synes, vi skylder disse medborgere, at vandkunsten bliver genetableret på Engparken, pointerede Lars Lyhne, der betegnede skulpturen som et samlingspunkt, som takket være det rislende vand også har en beroligende virkning på beboerne.

- Skulpturen skal genetableres, hvor den var eller i hvert fald på grunden – med vand, fastslog Lars Lyhne.

Annonce

Fugl Fønix

Dansk Folkepartis Bo Sand Kristensen fastslog, at skulpturen var en gave, der blev givet, og det bør man have respekt for. Placeringen, mente DF’eren, bør være op til Engparken selv, men tilføjede:

- Hvis Engparken mod forventning ikke ønsker den tilbage, finder vi en anden placering, sagde han.

Fælleslistens Lotte Stoltenborg påpegede, at kunstværket havde udviklet sig til lidt af en kastebold eller en varm kartoffel, som ingen tilsyneladende havde lyst til at gribe.

Også hun havde i forbindelse med de første spadestik haft en snak med den arkitekt, der skulle udarbejde planerne for den tiltænkte sansehave, og havde allerede her fået et fingerpeg om, at granitskulpturen nok ikke indgik i planerne. I så fald skulle udgiften til en retablering tages af byggesummen, fik hun ved den lejlighed forklaret.

Hun kvitterede for, at særligt Engparkens Venner har kæmpet en brav kamp, så et næsten dødsdømt kunstværk som en anden Fugl Fønix får lov til at rejse sig igen.

De Konservatives Kirsten York Helms betegnede skulpturen som ”en form for kulturhistorie for Brande”.

– Den har en betydning – måske ikke som Mona Lisa, men den har en værdi, fastslog hun og betegnede det som ”fornuftigt at lave en inddragende proces”, når det kommer til den fremtidige placering af skulpturen.

Socialdemokratiets Anna Ravn Bach udtrykte også glæde over, at kunstværket får lov til at leve videre, men hun mente også, at kommunen burde påtage sig udgiften til transport af skulpturen, en udgift der er anslået til 5000 kr.

- Jeg synes, det er urimeligt, at det er Engparken, der skal betale, anførte socialdemokraten, en holdning Helle Mathiasen erklærede sig lodret uenig i.

- Vi skal ikke sidde og forhandle om 5000-kronesedler, lød det herefter fra borgmester Ib Lauritsen (V).

– Vi beslutter sagen, som den ligger, afrundede han debatten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Se højdepunkterne: En vigtig redning gav AC Horsens endnu et point mod AaB

Annonce