Annonce
Hedensted

Grønt havvand skaber undren og bekymring: - Jeg har aldrig set noget lignende

Efter at have hørt om det farvede vand ud for Hjarnø, ville lystfisker Søren Kvist se, om vandet også var favet ud for Alrø Dampskibsbro, Odder Kommune. Det viste det sig at være. Foto: Lone Vitus

Ud for Hjarnø og Alrø har alger givet fjordvandet farve som grøn saftevand.

Hjarnø/Alrø: Færgemand Jens Andersen har før set grumset og algefarvet vand på turene mellem Snaptun og Hjarnø, men ikke i samme grad som i denne uge.

Efter at være sejlet i havn på Hjarnø onsdag blev han på molen gjort opmærksom på en gullig suppe, som lå hen over vandet.

- Jeg troede først, det var forurening. At det var olie, der havde gjort det. Det lignede slet ikke vand. Der var et mørkt lag oven på det, og jeg blev egentlig lidt chokeret, for jeg har aldrig set det på den måde før, siger han til Folkebladet.

Siden har lystfisker Søren Kvist konstateret, at vandet også er farvet og grumset ud for Alrø Dampskibsbro, Odder Kommune, over for Borre Knob.

- Jeg var helt ude i vandet, hvor det strengt taget burde være strømfyldt, så jeg havde ikke regnet med, at det ville være så grønt. Det var ren algesuppe, siger han.

Annonce
Det grumsede og grønne vand skyldes en masseopblomstring af en særlig algeart, mener Miljøstyrelsen. Det er langt fra hvert år, man ser sådanne tilfælde. Foto: Lone Vitus

Har taget prøve på Fyn

Hos Miljøstyrelsen kan kontorchef Harley B. Madsen fortælle, at lignende ses andre steder i landet.

I Bøjden på det sydvestlige Fyn har styrelsen været ude at se på vand, der svarer til beskrivelsen ud for Hjarnø og Alrø.

- Vi har været ude at se på det, og det, vi kan se, er rigtig store algemængder. Det er en masseopblomstring af en særlig art af furealger, som har flagellater (svingtråde, red.) og kan svømme. Hvilken er vi ved at bestemme. Som det ser ud nu, opfatter vi dem ikke som giftige eller farlige for fisk eller mennesker, siger han.

Kræver næringsstoffer for at vokse

Hvad er de et udtryk for?

- De opstår som følge af kvælstof og fosfor. Det skal være tilstede for, at de vokser. Det er grundlæggende på grund af næringsstoffer, at vi ser dem, og de kan give anledning til iltsvind på længere sigt, svarer Harley B. Madsen.

Har du noget bud på, hvorfor man ser dem netop nu?

- Det har jeg ikke. Heller ikke hvorfor det lige er denne art. Men typisk får alger en opblomstring i forårsperioden, og de kan få det igen i efteråret, svarer kontorchefen.

Han forventer, algerne vil aftage og være væk igen inden udgangen af måneden.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted

Intens eftersøgning endte lykkeligt: Hundehvalpen Nala stak af efter uheld på motorvej, men er fundet igen

Annonce