Annonce
Horsens

Græskarfest hos Horsens' egen "Bonderøv": - Jeg kan godt lide at spille med åbne kort

Lasse Landmand havde efter et års pause igen inviteret til græskarfest på sit økologiske landbrug i Dallerup. Én af gæsterne var Victor Rask Kjærgård på 15 måneder, som havde slæbt sin far, Jonas Rask Kjærgård, med. Foto: Søren E. Alwan
Lørdag var der fuld gang i græskarskæringen hos Horsens' svar på Bonderøven, Lasse Landmand, der igen inviterede indenfor på sit økologiske landbrug.

Horsens: Uden for den store lade var der linet op med græskar i alle former og størrelser, der bare ventede på at blive skåret ud til alskens uhyggelige grimasser.

Fredagens regnskyl havde gjort græskarmarkerne godt mudrede, og selvom de mere magelige byboer også kunne låne et par gummistøvler, havde Lasse Landmand lørdag gjort det nemt for sine mange gæster, der var taget til græskarfest i Dallerup.

En tilbagevendende begivenhed på femte år, der gerne skulle bringe by og land lidt tættere på hinanden.

- Jeg driver selv landbrug ud fra tanken om, at der er en større tilfredsstillelse ved at få noget på bordet, man selv har dyrket fra start til slut. Det er mit indtryk, at folk synes, det er sjovt at få et kig indenfor og se, hvordan et landbrug fungerer. Og så kan jeg bare godt lide at spille med åbne kort, siger den økologiske landmand på 34 år - med det borgerlige efternavn Petersen.

Det er fedt med den nære kontakt til folk. Både til vores græskarfest, men også når jeg er inde i byen for at sælge afgrøder til restauranterne. Det er en god mulighed for at gøre noget ved den negative opfattelse, der nogle gange er af landbruget i Danmark.

Lasse Landmand

Annonce

Mange ville ud i marken

Allerede ved middagstid havde han solgt 185 græskar til knap 300 besøgende gæster, og langt de fleste havde trodset mudderet og taget turen ud på marken for selv at hive de orange efterårsbebudere fri af planterne.

Indenfor i stalden var der dekoreret med halm, halloween-tema og opstillet borde, hvor de mange børnefamilier kunne give sig i kast med fantasifulde græskarudskæringer.

- Tit og ofte er det forældrene, der ender med at gøre græskarrene færdige, mens børnene slår sig løs i halmballerne. Men så får de til gengæld nogle dejligt trætte unger med hjem. Der er lidt af en jord-til-bord-trend lige nu, og det har jeg godt kunne mærke, siger Lasse Petersen.

Mens de gruopvækkende græskaransigter tog form rundt om i laden, var der udenfor ponyridning for de mindste, traktorudstilling og lækre smagsprøver fra Jysk Naturkød. En sand lille oase for landbrugs-folket.

Annonce

En pølse og en vild god juice

- Børn i dag får for mange ting forærende, og jeg tror helt klart, det er sundt, at de kommer ud og ser, hvor tingene kommer fra og lærer, at man skal arbejde for resultatet. Hjemme hos os dyrker vi selv grøntsager i haven, og børnene hjælper til med at flå dyrene, når jeg har været på jagt. Det synes de er meget sjovere, end bare at samle det op i køledisken i supermarkedet, siger Bjarke Skipper, der har sin 5-årige søn, Emil, med til græskarfest.

Andre steder i laden vakte det landlige møde også begejstring hos dem, der er mindre garvede ud i jord-til-bord-livsstilen. Heriblandt Zara Zara Elkær, der havde sin søn med til arrangementet for første gang.

- Jeg har presset min egen juice, som smagte helt vildt godt. Og så var jeg også oppe at sidde i en traktor, siger 8-årige Storm Elkær, mens hans smilende gnasker på en økologisk pølse fra græskarfestens madbod.

Mens der blev skåret i græskar på livet løs i Lasse Landmands lade, var der også ponyridning og griseklapning på programmet. Foto: Søren E. Alwan
Annonce

Leverandør til Løgismose

Sidste år betød tørken, at Lasse Petersen måtte aflyse åbent hus-arrangementet, der for fem år siden startede af ren og skær overflod. Det var bedre, at der var nogen, der fik glæde af de mange græskar, han havde i overskud. Og selvom begivenheden under Lasse Landmand-brandet i dag bærer mere præg af forretning, er græskarfesten stadig bygget op om, at gæsterne skal have en god, hyggelig og måske endda lærerig dag i laden.

- Det er fedt med den nære kontakt til folk. Både til vores græskarfest, men også når jeg er inde i byen for at sælge afgrøder til restauranterne. Det er en god mulighed for at gøre noget ved den negative opfattelse, der nogle gange er af landbruget i Danmark, siger Lasse Petersen, der til daglig tjener til dagen og vejen ved at sælge især rødbeder, kartofler og spidskål til blandt andet Løgismose og spisesteder i Horsens og Vejle.

34-årige Lasse Petersen - bedre kendt som Lasse Landmand - har de seneste fem år drevet økologisk landbrug på sin syv hektar store ejendom. Afgrøderne sælger han blandt andet til restauranter i Horsens og Vejle. Foto: Søren E. Alwan
Annonce

Lasse har gårdbutik på vej

Han har fra barnsben fået landbruget ind med den friskmalkede komælk. Han er opvokset på naboejendommen, hvor forældrene stadig bor, og blev som færdiguddannet landmand hurtigt klar over, at det var det økologiske landbrug, der trak i ham.

- Det er en spændende dyrkningsform, fordi der ikke er plads til lige så mange fejl. Som økologisk landmand er det sværere at rette op på fejl, for hvis ukrudtet først gror, er det svært at komme til livs, siger Lasse Petersen, der til daglig bor på gården med sin kæreste Nina og deres ét-årige datter Josefine.

Næste år åbner Lasse Landmand også en gårdbutik, hvor private vil kunne købe de samme, friske afgrøder, han afsætter til restaurationsbranchen.

Der var kamp til stregen om, hvem der kunne skære det uhyggeligste græskar-ansigt. Foto: Søren E. Alwan
Det viste sig hurtigt, at det var alle aldersgrupper, der blev grebet af græskarskæringen. Foto: Søren E. Alwan
Lasse Landmands stald var i dagens anledning pyntet op til halloween. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Hedensted For abonnenter

Schæferhunden Buller advarede om nattebrand: Få minutter senere stod Christina på gaden med tre-årige Felix i favnen

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce