Annonce
Horsens

Godt smil hos ældre i plejeboliger

Busser er i dag godt tilfreds med at få børstet tænder og er blevet fri for smerter ved tandbørstningen. Her ses han sammen med Dorte Sandvad-Christensen, der er social- og sundhedsassistent på Plejecenter Søndergården. Foto: Horsens Kommune
Som et led i projekt "Bedre Tandpleje i Plejeboligerne" har en tandplejer, der er udlånt af Omsorgstandplejen, siden årsskiftet besøgt plejecentrene i Horsens Kommune.

Brædstrup: Busser er 83 år og bor på Plejecenter Søndergården i Brædstrup. Han har ikke længere fysikken til selv at børste tænder, men fandt det meget ubehageligt, når plejepersonalet skulle børste dem. Gang på gang afviste han tandbørstningen. I dag viser han gerne smilet frem.

Som et led i projekt "Bedre Tandpleje i Plejeboligerne" har en tandplejer, der er udlånt af Omsorgstandplejen, siden årsskiftet besøgt plejecentrene i Horsens Kommune. Målet er at øge tandsundheden og dermed borgernes generelle sundhed. Undersøgelser peger nemlig på, at der er en sammenhæng mellem kvaliteten af mundhygiejnen og blandt andet hjertekar-sygdomme, lungebetændelse og diabetes type 2. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Horsens Kommune.

Tandplejer Janni Øer Jakobsen og tager rundt på centrene en uge ad gangen og underviser personalet i tandsygdomme og forebyggende tandpleje. Hun besøger beboerne og introducerer forskellige typer tandbørster samt forskellige børsteteknikker. Efter 14 dage kommer hun igen og følger op på beboernes tandsundhed og svarer på spørgsmål.

Annonce

Projekt Fremfærd

Projektet i Horsens Kommune bygger på konceptet i Projekt Fremfærd, der blev gennemført i tre kommuner i 2017, blandt andet Horsens. Fremfærd viste, at systematisk undervisning og et tæt samarbejde mellem tandpleje og plejepersonale på plejecentre gav et signifikant fald i plak på tænderne og tandkødsblødning hos de ældre.

I efteråret bliver der på baggrund af resultaterne taget stilling til, om ordningen skal gøres permanent.

Gør ikke ondt længere

For Busser er der sket store ændringer. Han får i dag børstet tænder to gange om dagen uden problemer. Tandplejerens gode råd om tandbørstning til ham og personalet har forbedret hans tandsundhed. Blandt andet bruger de nu en mindre og blødere tandbørste, som gør det lettere at komme til.

- Det gør ikke ondt at få børstet tænder længere. Jeg er blevet bedre til at håndtere det, og det er plejepersonalet også. De er nogle hårde nitter til det med tænder, siger han med et smil, inden han velvilligt gaber op, så Dorte Sandvad-Christensen kan komme til med tandbørsten.

- Jeg har fået tips til at lette situationen omkring tandbørstning og hvilke hjælpemidler, vi kan bruge. At følges med tandplejeren rundt hos beboerne, har givet mig nye erfaringer - blandt andet i, hvad forskellige typer medicin kan gøre ved tænderne, samt hvordan jeg skaber bedre plads til tandbørsten i munden. Det bruger jeg hver dag, fortæller Dorte Sandvad-Christensen, der er social- og sundhedsassistent på Plejecenter Søndergården.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens For abonnenter

Wengel rejste fra Melbourne til Horsens: Det var den mest syrede tur

Annonce