Annonce
Horsens

Godt nyt for søerne: De bliver klare, og vandstanden bevares

Biolog Jan Kunstmann forklarede, hvordan Gudenåen igen skal føres gennem det oprindelige forløb. Screendump
Vestbirk Søerne var i fokus blandt spørgerne ved aftenens virtuelle borgermøde, hvor Horsens Kommune og Naturstyrelsen redegjorde for det kommende vandløbsprojekt.

Vestbirk: - Den lader vi lige hænge som en cliffhanger. Vi tager den efter pausen, lød det fra biolog Jan Kunstman med et skælmsk smil.

Han havde netop fået spørgsmålet, om det er rigtigt, at vandstanden i Vestbirksøerne vil falde, når Gudenåen skal føres tilbage til det oprindelige åløb.

Men svaret var ikke kontroversielt: Vandstanden i søerne bliver bevaret, lovede biolog Jan Kunstmann og ingeniør Tony Bygballe, begge Horsens Kommune.

Annonce

I det hele taget var der mange spørgsmål fra de omkring 170 deltagere ved kommunens og Naturstyrelsens online informationsmøde torsdag aften.

Mange af aftenens spørgsmål kredsede omkring fremtiden for Vestbirksøerne.

Sø og å adskilles

Hvad der sker med søerne, når vandkraftværket lukker, og Gudenåen igen bliver ført tilbage til det gamle åløb - og under Den Genfundne Bro.

Det vil betyde, at der ikke længere bliver tilført vand fra Gudenåen til søerne - og hvad så, lød det fra flere spørgere.

Det er planen, at Naldal Sø nederst og Vestbirk Sø med årene skal blive klare og rene - og bevare vandstanden. Screendump

- Skal Gudenåen og Vestbirksøerne helt adskilles, eller skal søerne tilføres en vandmængde fra Gudenåen, lød et af spørgsmålene.

Svaret er, at søerne og Gudenåen bliver adskilt.

- Det viser sig, at der er en del tilstrømning af vand til søerne allerede i dag, både  til Vestbirk Sø og til Naldal Sø. Der er nogle små vandløb, og der er måske også nogle kilder, forklarede Tony Bygballe.

Modsat sker der en vis fordampning fra søerne, og der kan gå vand tabt fra eventuelle utætheder fra dæmningerne.

- Vi har tænkt, at vi vil sætte en pumpe op ved Bredvad Mølle, der kan tændes i de situationer, hvor vandstanden i Vestbirk Søerne falder under niveau. Vi satser på, at søerne for det meste  kan klare sig uden at få tilført vand, forklarede Tony Bygballe.


Vi har tænkt, at vi vil sætte en pumpe op ved Bredvad Mølle, der kan tændes i de situationer, hvor vandstanden i Vestbirk Søerne falder under niveau.

Tony Bygballe, ingeniør


Det, der konkret kommer til at ske i forhold til søerne og kanosejlads, er, at der bliver etableret et særskilt vandløb til kanoerne fra Bredvadmølle og videre frem mod Bredvad Sø, der vil være adskilt fra Gudenåen via en langstrakt dæmning.

Annonce

Godt for søerne

Biologerne regner med, at Vestbirk Søerne vil få stor gavn af ændringerne.

- De tre søer har alle et problem. Bredvad Sø er ved at sande til, og  Naldal Sø og Vestbirk Sø har et problem med alt for mange tilførte næringsstoffer.  På grund af meget lav vanddybde i Bredvad Sø opholder vandet sig ikke i søen ret længe, før det løber videre til de to øvrige søer, hvor algerne hober sig op, forklarede biolog Simon Marsbøll.

Ophobningen betyder, at vandet i Naldal Sø og i Vestbirk Sø bliver helt grønt, så der ikke kommer lys ned til bunden, og så forsvinder bundplanterne.

Det betyder ifølge Simon Marsbøll, at det økologiske system, der giver klart vand, er brudt ned.

- Det er en fordel, hvis vandet kan få en lang opholdstid i søerne, for så får vi en klar sø. Der vil gå nogle år, men så bliver det nogle fine søer med klart vand, man kan bade og fiske i, forklarede Simon Marsbøll.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Nyt underlag på Casa Arena? Horsens Kommune foreslår at fremtidssikre banen med hybridgræs

Annonce