Annonce
Erhverv

Godt nyt for din varmeregning: Omdiskuteret fjernvarmeafgift udskydes i 15 år

Formand Morten Juhl Lassen jubler over, at et stort projekt med Air Liquide slipper for afgifter de kommende 15 år. Arkivfoto: Michael Svenningsen
En ny lov om overskudsvarme blev torsdag vedtaget i Folketinget med en passus om, at nye anlæg fritages i 15 år. Det vækker glæde hos Hedensted Fjernvarme, som dermed sparer minimum 500.000 kr. om året.

Hedensted: Der var både gode og mindre gode nyheder for Hedensted Fjernvarme, da Folketinget torsdag vedtog en ny lov om afgifter på overskudsvarme.

Heldigvis kan formand Morten Juhl Lassen konstatere, at førstnævnte var klart i overtal.

I forvejen var der nemlig frygt for, at en omlægning af afgifterne ville gøre en 30 mio. kr. stor investering i udnyttelse af overskudsvarmen fra Air Liquide urentabel. Konsekvensen ville blive en op mod 1200 kr. højere varmeregning for værkets ca. 2300 medlemmer.

Men selvom det ganske som forventet endte med, at der fremover bliver lagt afgift på mængden af udnyttet overskudsvarme, er alle anlæg fra 2020 eller tidligere fritaget de næste 15 år.

- Til den tid ser verden formentlig helt anderledes ud med mange andre nye muligheder, siger Morten Juhl Lassen i en pressemeddelelse.

Var Hedensted Fjernvarme ikke blevet fritaget, havde det betydet en ekstraregning på minimum 500.000 kr. om året. Dette til trods for at den næsten fuldstændige CO2-neutrale overskudsvarme fra Air Liquide bliver aftaget kvit og frit, og alternativet blot ville sendes ud i luften til ingen verdens nytte.

Overskudsvarme

Som hovedregel skaber produktion også varme, kaldet overskudsvarme. For langt de fleste virksomheder er gældende, at der skal bruges penge på kølesystemer, eller at overskudsvarmen ledes ud i luften.

Alternativt kan varmen via fjernvarmenettet ledes ud i husstandenes radiatorer som en billigere og renere varmekilde end blandt andet naturgas. Udfordringerne er dog, at blandt andet det danske afgiftssystem over en bred kam alligevel gør det urentabelt.

En analyse fra Dansk Industri viser, at der hvert år sendes overskudsvarme for 1,6 mia. kr. - svarende til forbruget hos 280.000 husstande - ud i atmosfæren.

I Hedensted udnyttes fjernvarmen i øjeblikket fra SuperBrugsen, R2Agro og Jacobsen Bakery, mens et projekt med Air Liquide til 30 mio. kr. er undervejs.

Dermed vil overskudsvarme udgøre 50 pct. af produktionen hos Hedensted Fjernvarme.

De nye regler

Humlen i de nye regler er, at der nu bliver lagt afgift på mængden af udnyttet overskudsvarme. Tidligere lå afgiften på omsætningen.

Baggrunden for de nye regler er blandt andet at undgå såkaldt falsk overskudsvarme - altså situationer, hvor en virksomhed vælger bevidst at skrue op for sit energiforbrug, fordi der er større fortjeneste i at levere overskudsvarme til fjernvarmenettet.

For Hedensted Fjernvarme ville det betyde ekstra omkostninger på 500.000 kr., svarende til en gennemsnitlig større varmeregning til medlemmerne på 1200 kr. om året.

I loven står dog også, at anlæg fra 2020 end tidligere er fritaget i de kommende 15 år, hvorfor afgiften alligevel ikke rammer de lokale fjernvarmeværk med det første.

Annonce
Horsens

Tag kandidattesten her

Horsens For abonnenter

Stadeholderne bliver væk fra Horsens: 'Jeg har hørt, at det er helt dødt'

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Unge skræmte gæster ved 60 års fødselsdagsfest på sognegård: - De truede med kniv og var iført elefanthuer

Hedensted For abonnenter

Poul spejder efter kloakarbejderne: Spildevands-selskab har brugt alle pengene på nye udstykninger

Sport

HfS sejrede på udebane, da Søren Jochumsen agerede vikar i målet: Holdet er et mulehår fra at indfri sæsonens målsætning

Horsens

Højere vandstand i Bygholm Sø end ved sidste års evakuering: Afspærring måtte skæres op og 4000 liter blev sendt videre i åen - i sekundet

Dall: K er klar til hvad som helst for at vinde borgmesterkæder

Kultur For abonnenter

Sikke et døgn: voldsomt stormvejr, nedbrud på elnettet og eksplosiv gas på afveje

HH Elite

Liveblog og videoanalyse: HH Elite viser klassen og vinder stort i Holstebro

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Løvkvist: Venstre vakler på vippen i Jylland - og det er Ellemanns store chance

Odder

Syv nye padelbaner på vej: Håndboldstjerner med i nyt stort padelcenter

Horsens For abonnenter

Dorthe fik kørt benene over af en lastbil: Jeg kan huske det hele, men angsten fyldte mere end smerten

Horsens

Travl nat i Horsens: 19-årig råbte 'fucking bøsser' og sprang på politibetjent

Annonce