Annonce
Hedensted

Godt eller skidt? Flertal hilser butikker som Power og Thansen velkommen

Jysk var blandt de butikker, der bed til bolle ved muligheden for at åbne en butik uden for bymidten i Hedensted. Nu kan de få mange flere naboer. Arkivfoto: Michael Svenningsen

Det skal være muligt for særligt pladskrævende butikker at bygge en butik uden for Hedensteds bymidte, mener flertal i byrådet. Også selvom rapport siger, byens nuværende detailbutikker bliver taberne.

Hedensted: I forvejen ligger Jysk, Jem & Fix samt Rema 1000 uden for bymidten i det sydlige Hedensted, men de kan ganske givet se frem til at få nogle nye naboer i fremtiden.

I hvert fald blev der onsdag sagt god fra et flertal i byrådet for, at området fremover hilser udvalgsvarebutikker som Elgiganten og Babysam velkommen.

I alt er der plads til 11.000 kvm. butiksareal i det såkaldte aflastningsområde, og fuldt udbygget vil det, ifølge en rapport fra Cowi, stjæle 137 mio. kr. omsætning fra primært Vejle og Horsens i 2021. Til gengæld vil butikkerne i bymidten samtidig miste fire mio. kr. i omsætning, svarende til fire pct.

Og netop det misforhold fik otte byrådsmedlemmer til at stemme nej, mens flere andre også havde deres reservationer.

- Jeg synes, at aflastningområde er en vældig betegnelse. Dybest set mener jeg ikke, at bymidten i Hedensted har brug for aflastning, konstaterede Torsten Sonne Petersen (SF).

Jeg synes virkelig ikke, at sådan nogle boksbutikker er charmerende, så måske skal vi overveje, hvor stor en trussel, de er. Jeg sætter gerne en kasse bajere på, at der ikke er fem boksbutikker om fem år.

Merete Skovgaard-Jensen (V)

Hvad er et aflastningområde?

Som navnet antyder, bliver aflastningsområder etableret med tanke på at aflaste bymidten, hvor der typisk ikke vil være plads til større, pladskrævende butikker.Hensigten er, at et aflastningsområde supplerer bymidten, så det i teorien ikke får betydning for handlen i hverken dagligvarebutikker eller detailbutikker.

I alt kan der i fremtiden komme 11.000 kvm butiksareal omkring Vejlevej i Hedensted. Areal 1 har erhvervsmand Per Simonsen ønsket omfattet af aflsatningsområde, mens Rema 1000 har ønsket areal 2 af hensyn til muligheden for at udvide butikken i fremtiden. Byrådet har samtidig sagt ja til også at omdanne areal 3 for at kunne tiltrække store udvalgsvarebutikker. Kort: Hedensted Kommune

Vækst gavner også bymidten

Hele diskussionen er opstået på foranledning af erhvervsmand Per Simonsen, som ønsker at udvikle det mindre område omkring Jysk. Forespørgslen fik kommunen til på eget initiativ at se nærmere på at udvide afgrænsningen som aflastningsområde til et endnu større område langs Vejlevej.

Potentielt kan det skabe op mod 110 nye arbejdspladser, men det var blot en parentes i den samlede diskussion i byrådet. Snarere blev det - desuagtet rapporten fra Cowi - vendt, om det vil være en fordel eller ulempe for bymidten med flere større butikker uden for centrum.

Og ikke mindst, hvad man potentielt kunne gå glip af ved at sidde på hænderne.

- For år tilbage kunne vi se, at siger man nej til Netto, så er den pludselig i Torsted i stedet. Og understøtter det udviklingen i Hedensted Kommune? Nej! Vi er nødt til at se det hele i den sammenhæng, at vækst samlet set i Hedensted også understøtter centrum, sagde Peter Sebastian Petersen (V).

Annonce

Bekymret erhvervsliv

Den vurdering var partifællen Gitte Andersen, der også er formand for Hedensted Handelsforening, langt fra enig i.

- Det vækker bekymring hos erhvervslivet i bymidten, og pt. virker det som om, man gør alt for, at der ikke kan komme mennesker i midtbyen. Mange specialbutikker lever af impulskøb, der ikke nødvendigvis er forberedt i forvejen, sagde hun og sluttede:

- Det er tankevækkende, at hverken handelsforeningen eller den fungerende citychef er blevet hørt. Om det er, fordi man kender svaret og ikke vil høre det, kan man selv tolke på.

Der er endnu ingen relevante butikker, der har henvendt sig med et brændende ønske om at etablere sig i et kommende aflastningsområde.

Dansk Folkeparti, Torsten Sonne Petersen (SF), Claus Thaisen (S), Mette Juhl (S) og Gitte Andersen (V) stemte imod forslaget.

Annonce
Horsens

Tag kandidattesten her

Horsens For abonnenter

Klub har hjemme i en hal fra 1935 og drømmer om moderne forhold: Vi lider under alt for lidt indendørs plads

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

To festaber med vilde drømme, talent og solid tro på egne evner skrev Horsens ind i heavy-historien

Horsens For abonnenter

33-årig tog sin 14-årige datter med på hotel: Nu er han dømt for overgreb - men slipper for udvisning

Kultur

Hør Horsens 'ser rødt': S har tronet i over 100 år - hvordan kan det overhovedet lade sig gøre?

Horsens

Ambulancer er under hårdt pres, men udrykninger til livstruende tilfælde holder tiden

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Debat For abonnenter

Avisen mener: Kulturminister vil sikre EM-fodboldheltenes kampe på nationalt tv, men pas på med at stikke os blår i øjnene

Horsens

Gågaden spærres delvist af: - Vi synes ikke, fugen har den kvalitet, som vi ønsker

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Hedensted

Få et smugkig indenfor i kommende byggeudstilling: Her er hvad familien Danmark ønsker anno 2021

For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Horsens

Vandløb i Horsens er på national liste over mulig forurening med giftigt stof: Svaret skal findes i fisk

Horsens For abonnenter

35-årig udgav sig for at være teenager: - Hun troede, jeg ville have sex, men jeg ville bare have min OCD til at gå væk

Brædstrup

Madhus måtte lukke: Nu åbner Café Banesti

Annonce