Annonce
Danmark

Godhavnsdreng donerer sin erstatning på 300.000 kroner til de børnehjem, der ødelagde hans liv

Godhavnsdreng, Peer Elin Balken. Foto. Chili Djurhuus
På trods af at Peer Elin Balken udelukkende har ubehagelige oplevelser fra sin barndom på diverse børnehjem, har han doneret dem en del af sin erstatning på 300.000 kroner.

Peer Elin Balken sidder i sin lejlighed i Vanløse. Peer er et af de børn, som statsminister, Mette Frederiksen (S) sagde undskyld til 13. august 2019. Nu har han, sammen med 16 andre tidligere anbragte fået en erstatning på hver 300.000 kroner fra staten, da de indgik forlig med staten 25. februar 2020.

Hvorfor søgte du erstatning?

- Jeg blev udsat for seksuelle overgreb, vold og medicinske forsøg. Det står sort på hvidt i min journal, at jeg fik amfetamin på Godhavn. Derfor søgte jeg erstatning. Dog så er jeg ligeglad med pengene, så donerer jeg de fleste, svarer Peer Elin Balken, der først i en alder af 50 år gav slip på et livslangt misbrug af stoffer og alkohol. Peer er i dag 65 år.

Peer håber, at forliget gør det lettere for andre at søge erstatning, og at der på sigt kommer en erstatningsordning, så andre ikke skal igennem en eventuel retssag.

Annonce

Peer: Jeg har et godt liv

Hvorfor søge erstatning, hvis du er ligeglad med pengene?

- Jeg fik min erstatning, da jeg fik min førtidspension, svarer Peer uden at tøve.

Han fortsætter.

- Jeg har et godt liv og til dagen og vejen. Jeg kæmper for alle dem, der ikke har så meget. I den her proces, har jeg mødt mange tidligere anbragte, der er ødelagte. Og mange står i gæld op til begge ører. Deres liv er ødelagt af en barndom med vold, overgreb og misbrug på de her børnehjem, siger Peer, der fortæller, at han ved at nogle af Godhavnsdrengene vil bruge erstatningen på netop at betale gæld af.

Hvad skal din erstatning doneres til?

- Til sommer tager jeg rundt til tre af de mange børnehjem, jeg har boet på, og så donerer jeg 80.000 kroner til dem hver, fortæller Peer, der er opvokset hos sin mor på Vesterbro og senere i Valby, når han ikke var anbragt.


Det er på så mange måder en rørende handling. Han donerer penge til et af de mange steder, der har givet ham så mange ubehagelige oplevelser, og hvor han har oplevet overgreb.

Søren Skjødt, forstander på Godhavn


Han nåede at bo på 25 børnehjem, før han i en alder af 15 år blev bortvist for misbrug af morfin. Et misbrug, han fik på Godhavn, fordi personalet eksperimenterede medicinsk med ham, som der står i Pov International.

Hvorfor donere til de børnehjem, der gav dig en barndom i helvede?

- Det er vigtigt for mig, at de anbragte børn får nogle gode oplevelser.

Men det at bo på børnehjem i dag, er jo ikke som det var, da du var anbragt. Er det ikke spild af penge?

- Oplevelser kan man ikke få nok af, og for mig er det vigtigt at pengene går til anbragte børn. Jeg har hele tiden sagt, at det ikke var pengene, det handlede om, og sådan er det stadig, nu da jeg har fået erstatningen, fortæller Peer. Han smiler skævt og siger, at han i den grad er stolt af at Godhavnsdrengene har været medvirkende til, at forældelsesfristen i forbindelsen med offentlig omsorgsvsigt ikke længere er forældet, så man nu kan søge erstatning.

Annonce

Godhavn: Kæmpe gestus

- Vi modtager Peers donation i Peers ånds, er noget af det første forstander på Godhavn, Søren Skjødt siger, da vi ringer til ham, og spørger hvad Godhavn vil bruge de 80.000 til.

Han fortsætter.

- Det er på så mange måder en rørende handling. Han donerer penge til et af de mange steder, der har givet ham så mange ubehagelige oplevelser, og hvor han har oplevet overgreb. At han udviser det her storsind, i det her omfang, det er helt fantastisk, siger Søren Skjødt og fortsætter.

- Vi har lige talt, om hvordan vi sikrer, at Peers kæmpe gestus, lever videre i Peers ånd med respekt for Peer, siger Søren og forklarer, at han ved, at Peer har tre hovedinteresser. Fodboldholdet Frem, foto og skak.

- Derfor indkøber vi blandt andet fodboldmål til børnene. Vi indgraverer selvfølgelig Peers navn i stolperne, siger Søren og fortæller, at de også har planer om at bruge pengene på fotooplevelser til børnene da det også er en af Peers interesser, siger Søren uden at tøve. Han siger afsluttende.

- Når Peer kommer til sommer, så inviterer vi ham til at være på Godhavn et par dage, så han kan se, hvordan hverdagen er i dag, og så børnene også ved, hvem det er har doneret pengene.

Børns Vilkår: Det giver håb

Børns Vilkår fører, blandt andet, erstatningssager, for tidligere anbragte børn. Og direktør i Børns Vilkår Rasmus Kjeldahl siger det giver håb for andre tidligere anbragte.

- Statens tilbud om at indgå forlig med Godhavnsdrengene giver håb for de mange andre tidligere anbragte, der har oplevet svigt gennem barndommen. Vi har allerede fået mange henvendelser om mulige nye erstatningssager, efter at nyheden om erstatning blev offentliggjort i går, siger direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl.

Godhavnsdrengenes advokat, Mads Krøger Pramming, ser også en mulighed for at det bliver lettere for kommende sager.

- Godhavnssagen har været en prøveballon. Det her er første skridt. Næste er at se om man kan gøre noget for dem, der er har været på anbragt på andre børnehjem, siger Mads Krøger Pramming.

De tre børnehjem som Peer Balken donerer til er:

  • Godhavn
  • Villa Kokkedal
  • Julemærkehjemmet (De to julemærkehjem han boede på, eksisterer ikke længere. Dog så ønsker han stadig at donere til Julemærkehjemmet)


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Billetkrav, indhegning og mange tusind færre gæster i år

Coronavirus

Danmark dropper AstraZeneca-vaccinen: Får 650.000 ekstra Pfizer-vacciner i andet kvartal

Erhverv

Det betyder de nye indrejseregler for grænsehandlen: Efter disse datoer kan du handle i Tyskland

Erhverv For abonnenter

God for 1,9 milliarder: Så meget tjente Michael Mortensen i 2020

Annonce