Annonce
Brædstrup

Der er gang i de private køkkener: God vin er et hit i en kold corona-tid

Claus Venning, indehaver af Propperiet, har godt gang i salget af vin, men han savner at holde smage-arrangementer. Foto: Peter Hald
Stor travlhed i vinimportør-firmaet Propperiet i Brædstrup. De private kunder er i flertal.
Annonce

Brædstrup: Noget tyder på, at forbruget af vin er stigende her under coronakrisen. I hvert fald har vinimportør-firmaet Propperiet i Brædstrup særdeles travlt og kan melde om stigende salg.

- Der er virkelig gang i nethandlen, og vi ligger over det normale. Fremgangen skyldes, at de private kunder køber betydeligt mere end før. Vores kunder i restaurationsbranchen bestiller derimod ikke så meget, for de er ramt af corona-restriktioner, siger Propperiets indehaver, Claus Venning.


Vi ligger over det normale.

Claus Venning


- Det har undret mig lidt, at vi stadig sælger meget - vi leverer i runde tal 250.000 flasker vin om året - men jeg har en teori om, at mange af vores private kunder gør meget ud af at lave god mad, når de alligevel ikke kan gå ud at spise. Og så skal de selvfølgelig have noget god vin til, siger Claus Venning.

Det betyder, at billedet lige nu består af rigtig mange små ordrer og også mange lokale ordrer. En hel del af kunderne henter selv deres vinkasser efter at have bestilt dem i forvejen.

Annonce

Ud over det sædvanlige

- Nogle af kunderne ofrer også lidt mere på vinen, end de plejer. Der bliver leveret nogle dyre dråber engang imellem, fortæller Claus Venning.

Han holder selv af at bestille vin, der er ud over det sædvanlige.

- Nu denne glimrende rødvin fra Chateau Maris... Den er produceret af englænderen Robert Eden, en spøjs fætter, der går meget op i at dyrke sine vinmarker efter biodynamiske principper, og han lægger også vægt på, at hans produktion foregår klimavenligt, fortæller han.

Apropos klima, så påvirker klimaforandringerne vinbranchen ret meget:

- Det er blandt andet tydeligt i Tyskland, der har fået et varmere klima. Det betyder, at de kan udvikle nye vintyper, og der er virkelig meget spændende tysk vin på markedet, ikke mindst mange gode rødvine. Faktisk tegner Tyskland sig for 20 procent af alt salget - og de leverer punktligt, siger Claus Venning med et smil.

Annonce

Savner det sociale

Claus Venning kan ikke være andet end tilfreds med, at firmaet klarer sig fint, men han må også erkende, at hans arbejde er lidt mere kedeligt, end det plejer at være.

Mange af de sociale aspekter ved at være vinhandler "ligger på køl" lige nu på grund af corona-restriktionerne:

- Jeg kan jo ikke holde smage-arrangementer i øjeblikket, og jeg kan heller ikke rejse ud og besøge vingårde eller tage på vinmesser. Det savner jeg, siger Claus Venning.

Han er udlært tjener og sommelier (vinspecialist-tjener), og han har været med til at drive Propperiet lige siden 2002. I begyndelsen sammen med kollegaen Jacob Ruby, der nu har fået sit eget firma. Lige nu beskæftiger Propperiet ud over Claus Venning også medhjælperen Jan Rasmussen, bogholderen Lena Voigt Mikkelsen og Maria Duch, der på freelancebasis tager sig af salg og marketing.

De fire arbejder i en diskret bygning i industrikvarteret på Østervang i Brædstrup, og selv om bygningen udvendigt ligner mange andre industribygninger i området, så overrasker den indvendigt. Noget af det første, gæsterne vil lægge mærke til, er et fornemt aflangt gammel træbord, der er omgivet af "propstole".

- Bordet kommer fra tobaksmuseet i Horsens, og jeg synes, at det passer godt her i rummet. Og så har det en historie. Engang for længe siden sad der folk og rullede cigarer på det bord, siger Claus Venning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Frustrerede efterskoleelever strejker: Giv os vores ungdom tilbage

Hedensted For abonnenter

Skuffelse på lokale efterskoler: Det er rigtig svært at forklare det for eleverne

Annonce