Annonce
Ikast-Brande

Gludsted blev ikke Årets Landsby

Gludsted havde besøg af bedømmelseskomiteen bag årets landsby fredag 3. august. Komiteen så blandt andet byens købmandbutik. Foto: Peter Hald

Øen Fejø vandt i finalen om at blive Årets Landsby 2018. Gludsted og Ryslinge måtte se sig slået.

Gludsted: Det var tæt på, men landsbyen Gludsted i Ikast-Brande Kommune blev ikke kåret som Årets Landsby 2018. Den ærefulde titel gik i stedet til øen Fejø nord for Lolland. Det skyldes, at øen på fire år har formået at vende en negativ udvikling til en positiv. Blandt andet er der kommet en ny lille skole, flere nye arbejdspladser, og sidste år gik befolkningstallet op.

Men Gludsted har præsteret noget lignende, og byen havde derfor sat næsen op efter førsteprisen. Gludsted var kommet i finalen i landsbydysten sammen med Fejø og landsbyen Ryslinge på Fyn.

Det var bestyrelsesformanden for Gludsted Friskole, Uffe Henneberg, der havde fået Gludsted med i landsbydysten, og byen havde forberedt sig grundigt. Derfor var det også en noget skuffet Uffe Henneberg, som avisen talte med, efter at afgørelsen var faldet:

- Reaktionen herfra er helt klart skuffelse, for vi havde jo sat næsen op efter at vinde, og vi syntes også, at vi havde en god mulighed for det. Forberedelserne lykkedes langt hen ad vejen, som vi havde tænkt os det. Men vi ved jo ikke, hvilke parametre, der gælder. I andre sammenhænge er det mere enkelt. I fodbold kan et hold vinde, fordi de scoret flest mål, men her får vi bare at vide, at de har valgt nogle andre. Hvad de ikke har valgt os på, får vi ikke at vide. Det kan jo være at det er rent følelsesmæssigt - at de har mere sympati for de andre. Vi er kastet i et hul uden at få at vide, hvorfor vi er kastet i et hul, siger Uffe Henneberg.

Annonce

Årets landsby

Prisen som Årets Landsby uddeles af Landdistrikternes Fællesråd, Landsbyerne i Danmark og Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit. Den tidligere socialdemokratiske minister Carsten Hansen er formand for bedømmelseskomitéen.I år var der i tildelingen af prisen lagt vægt på samarbejdet i landsbyen, og ifølge ham har beboerne på vinderøen Fejø været gode på det punkt.

- Der er ingen tvivl om, at Fejø har gjort noget helt ekstraordinært. De har sikret deres skole. De har fået genopbygget en masse kultur, bygninger på øen og fastholdt en havn. Og så har de også et enormt stærkt fællesskab, siger Carsten Hansen til Ritzau.

Foruden Fejø var Ryslinge på Fyn og Gludsted i Ikast-Brande Kommune finalister i kampen om prisen.

Fik mobiliseret

- Vi har da mobiliseret nogle ting, og jeg håber, at det ikke bare bliver en døgnflue. Min intention var at give det hele et boost, og hvis vi var gået hele vejen, havde det haft en betydeligt større effekt, end det vi har nu, understreger Henneberg.

Gludsted vil arbejde for at få flere byggegrunde, og det vil man stadig prøve på.

- Men hvis vi havde vundet, havde vi haft en helt anden pondus i ryggen, siger Uffe Henneberg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Ny tennis-dille på vej: Sådan har kommunen fordelt 900.000 kroner til nye faciliteter

Annonce