Annonce
Horsens

Glæde på VIA: Flere vil læse til ingeniør i Horsens

VIA har modtaget 18.658 ansøgninger via kvote 1 til sine over 40 uddannelser i Region Midtjylland. I Horsens er tallet 2890 ansøgninger mod 2803 i 2018 - altså sammenlagt en lille fremgang. På de dansksprogede ingeniøruddannelser er stigningen på over 45 procent. Foto: VIA University College
966 har søgt ingeniøruddannelser på kvote 1 i Horsens mod 800 sidste år. - Et bevis på uddannelser af høj kvalitet i Horsens, siger borgmester og VIA-bestyrelsesformand.

Horsens: En fremgang på over 45 procent i forhold til 2018.

Det er status for ansøgertallet til VIA's dansksprogede ingeniøruddannelser i år. Også uddannelsen til bygningskonstuktør og kort- og landmåler oplever klart flere ansøgere.

Fristen for kvote 1-ansøgninger udløb fredag middag, og tallene for de nævnte uddannelser betegnes som "flotte" i en pressemeddelelse fra VIA University College.

VIA har modtaget 18.658 ansøgninger til sine over 40 uddannelser i Region Midtjylland. I Horsens er tallet 2890 ansøgninger mod 2803 i 2018 - altså sammenlagt en lille fremgang.

Den samlede søgning til ingeniøruddannelserne i Horsens er steget fra 800 sidste år til 966 i år. Og det er altså særligt blandt de dansksprogede uddannelser til ingeniør, at interessen kan mærkes. Maskiningeniør og softwareingeniør er eksempler på uddannelser, der oplever en fordobling af førsteprioritetsansøgere siden sidste år.

Flere vælger altså en ingeniøruddannelse på VIA i Horsens som deres første valg, når de søger uddannelse.

Annonce

Hvad er kvote 1 og 2?

Årets ansøgninger til VIA's uddannelser omfatter kvote 1- og kvote 2-ansøgninger samlet.

I kvote 1, som hvert år har ansøgningsfrist 5. juli kl. 12.00, bliver ansøgerne udelukkende vurderet på basis af deres karaktergennemsnit fra deres gymnasiale uddannelse. På blandt andet ingeniøruddannelsen er der dog frit optag. Det betyder, at ansøgerne er garanteret en studieplads, hvis de lever op til adgangskravene uanset deres karaktergennemsnit.

I kvote 2 er det en samlet bedømmelse af karakterer og livserfaringer fra eksempelvis job, højskoleophold, rejser og frivilligt arbejde, der afgør, om ansøgerne bliver optaget på de uddannelser, de har søgt ind på. Der er hvert år ansøgningsfrist til kvote 2 15. marts kl. 12.00.

Kilde: VIA University College

Borgmester: Til gavn for hele Danmark

Peter Sørensen, borgmester i Horsens og bestyrelsesformand for VIA University College, er godt tilfreds med fremgangen lokalt:

- Det er for mig et klart bevis på, at vi har stærke uddannelser med høj kvalitet også uden for de fire store byer i Danmark. Og det bidrager i høj grad til et Danmark i balance, siger Peter Sørensen (S) i pressemeddelelsen.

Han fremhæver også, at tallene, der nu bliver offentliggjort, viser, at VIA's store fokus og indsats i forhold til at imødekomme manglen på ingeniører har haft en effekt.

- Det er til gavn for hele Danmark, at vi uddanner flere ingeniører og dermed undgår den mangel på ingeniører, prognoserne forudsiger. Det får med andre ord en positiv betydning for fremtidens danske arbejdsmarked, siger bestyrelsesformanden for VIA University College.

Prorektor Louise Gade er øverst ansvarlige for alle VIA's uddannelser, og hun har også øje for stigningen blandt ingeniører:

- Vi er specielt glade for fremgangen i søgningen til ingeniøruddannelserne da der jo i erhvervslivet i den grad er mangel på ingeniører med stærke erhvervsrettede kompetencer, som VIA uddanner ingeniører med, siger hun.

Her har der været fald

Uddannelsen til sygeplejerske er sammen med uddannelsen value chain management nogle af de få uddannelser i Horsens, som har en tilbagegang i antallet af ansøgere - på henholdsvis 16 og 10 procent. Begge uddannelser er dimensionerede, hvilket vil sige, at der er et loft over, hvor mange studerende der må optages.

For value chain management betyder det, at der stadig ser ud til at være flere ansøgninger end pladser på studiet.

På sygeplejerskeuddannelsen udbydes der i år 40 ekstra studiepladser i Horsens. Trods faldet i førsteprioritetsansøgninger forventes det, at pladserne bliver fyldt til studiestart i september.

Antallet af førsteprioritetsansøgninger til uddannelsen som sygeplejerske i VIA generelt overgår nemlig, som altid, antallet af studiepladser på sygeplejerskestudiet på VIA University College.

VIA University College i Horsens

VIA i Horsens udbyder 28 uddannelser, blandt andet ingeniører, bygningskonstruktører, sygeplejersker og pædagoger.

VIA i Horsens har cirka 3700 studerende og 350 medarbejdere.

Fra sommeren 2021 etablerer VIA et nyt campus ved banegården og busstationen.

Campus Horsens skal være byens nye samlingspunkt for viden, vækst og forretningsmuligheder med brobygning mellem studerende, iværksættere og virksomheder.

Kilde: VIA University College

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Beboer i Østerbo i Vejle: Der må være noget helt galt med Casas måde at organisere arbejdet på

Læserbrev: Rygning er farligt, passiv rygning er farligt. Det er der ikke nogen tvivl om. Derfor er det helt uforståeligt, at Østerbo ikke har taget højde for, at tobaksrøg, mados og andre lugte uhindret stiger op gennem det nye ventilationsrør for til sidst at ende i de øverste lejligheder. Ifølge planen skulle opsætningen af det nye ventilationssystem tage 17 dage for en opgang. Fire en halv måned senere er ventilationssystemet stadig ikke taget i brug, og passiv rygning er blevet et stort og farligt problem. Desværre er det ikke kun ventilationssystemet, der tager alt for lang tid, det gør alle de andre arbejder også. Et andet eksempel er udskiftningen af fire indvendige døre, der ifølge planen skulle tage halvanden dag for en lejlighed. Fire måneder senere er dette arbejde heller ikke færdigt. "Hvorfor får de aldrig gjort noget færdig?", spørger alle. Direktørerne og projektlederne i Casa og Østerbo kan prøve at spørge deres egne familier, hvad de vil sige til, at de kan forvente, der kan komme fremmede og låse sig ind på alle tider af dagen de næste fire måneder, hvis de bestiller håndværkere til at lave et arbejde, der kan gøres på halvanden dag. Der må være noget helt galt med Casas måde at organisere arbejdet på. Håndværkerne bliver sendt rundt for at reparere ting, der er ordnet, og andre ting bliver ikke ordnet, fordi de glemmes, og sådan fortsætter det i månedsvis. Håndværkerne bliver frustrerede og stressede, og beboerne mistrives i en sådan grad, at det fører til trusler mod håndværkerne - noget, Casa og Østerbo let kan forebygge med lidt omtanke og respekt. Alle har ret til respekt for privatliv, familieliv og hjem ifølge FN's menneskerettigheder, Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og grundloven, og målet helliger ikke midlet. Når vi har rettigheder, har andre pligter, og selvom tilgængelighedsprincippet til vore hjem blev ændret, da vi stemte ja til renovering, har vi stadig krav på respekt for hjem og privatliv. Casa skal naturligvis ikke have adgang til vore hjem længere end højst nødvendigt. Østerbo bliver nødt til at tage beboerne alvorligt og også lære at informere på en konkret og fyldestgørende måde, så vi ikke gang på gang bliver taget med bukserne nede, også i vore egne badeværelser, når der pludselig står fremmede i hjemmet. Beboerhåndtering og fagtilsyn består i, at beboerne skal henvende sig til Østerbo, men der er intet proaktivt tilsyn i lejlighederne. Henvendelserne fører sjældent til andet end en sludder for en sladder, og fem måneder efter min henvendelse har jeg stadig ikke fået svar fra Østerbo. Alt for mange har den oplevelse. Vi håber, Casa og Østerbo lærer af deres fejl og ændrer strategien for de sidste boligblokke.

Annonce