Annonce
Odder

Giftig grund skal renses: - Det er frygtelig trist, at det er gået så galt

Jorden under og ved det lukkede renseri i Boulstrup er så forurenet, at det kan skade drikkevandet. Men nu vil regionen "koge" giften væk. Det klarer miljøvirksomheden Krüger A/S, som har udført 15 tilsvarende renseopgaver. Foto: Martin Ravn

Miljøfirma vil bore 45 meget dybe huller og sende gift op til overfladen ved hjælp af damp.

Boulstrup: Jorden under og omkring det gamle renseri SL Rens i Boulstrup er så forurenet, at nogle har frygtet, at der skal fjernes flere hundrede tons jord for at få fat i alle giftstoffer.

Men sådan kommer rensningen slet ikke til at foregå - i stedet vil jorden blive kogt ren.

Det hørte omkring 30 borgere om, da de i sidste uge var inviteret til borgermøde om den forestående oprydning. Vært var Region Midtjylland, som regner med at skulle bruge 10-12 millioner kroner på oprensningen af de klorerede opløsningsmidler (PCE) fra det nedlagte renseri.

Giften har i årenes løb spredt sig på primært et område på 500 kvadratmeter, under og ved virksomheden, hvilket kan være katastrofalt, fordi netop Boulstrup ligger oven på et meget vigtigt grundvandsområde.

Fjernes giften ikke, vil den i sidste ende nå ned til drikkevandet.

Så nu skal der ryddes op, men frem for at fjerne alt den forurene jord, har regionen allieret sig med miljøvirksomheden Krüger A/S, som bogstaveligt talt vil koge giften væk. Alt i alt drejer det sig om 600 kg rensevæske, som skal væk.

Kogningen foregår ved, at man borer 45 huller, hver otte meter dybt. I hvert hul installeres en slags dyppekoger, og tilsammen varmer de jorden op til 100 grader. Det får rensevæsken til at blive til gas, hvorefter gassen søger opad og indfanges af aktivt kul.

Annonce

Regler blev overholdt

SL Rens lå i Boulstrup fra 1983-2011, da virksomheden blev købt af koncernen De Forenede Dampvaskerier A/S.Med i handelen var dog hverken bygninger eller grunden, som allerede dengang var så forurenet, at ansatte i regionens miljøafdeling løbende holdt tæt øje med grundvandet.

Ingen kan stilles til ansvar for forureningen, fordi de til enhver tid gældende regler er blevet overholdt.

De Forenede Dampvaskerier A/S lukkede afdelingen i Boulstrup i 2017.

Færdig i år

Regionen regner med at få al rensevæsken fjernet, med undtagelse af en mindre mængde, der befinder sig cirka otte meter under en mark. Den truer ikke grundvandet, og vil meget, meget langsomt blive nedbrudt.

Boringerne begynder om et par uger, og derefter går der et par måneder inden fuld drift. Først til oktober ventes rensningen at være udført, og derefter følger en retablering.

Med til mødet om oprensningen var blandt andet Ole Lyngby Petersen (V), formand for miljø, teknik og klimaudvalget. Han udtrykte glæde over, at regionen vil stå for oprydningen efter SL Rens.

- Det er frygtelig trist, at det er gået så galt - og det er ikke en opgave, vi selv kan magte som kommune, sagde han.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce