Annonce
Horsens

Ghettoudspil fra kommunen: Langmarkskolen skal flytte væk fra Nørrebakken

Langmarkskolen skal rives ned, og skolens børn og lærere flyttes til andre lokaler ifølge kommunens nye udviklingsplan for Sundparken. Arkivfoto

I dag præsenterede Horsens Kommune sin plan for at få Sundparken taget af regeringens ghettoliste. Den indeholder blandt andet, at Langmarkskolen skal ud af de nuværende bygninger på Nørrebakken.

Horsens: Et af de helt afgørende punkter i den storstilede udviklingsplan, som Horsens Kommune fremlagde mandag, er at flytte Langmarkskolen, som i dag huser 500 skolebørn fra området.

De eksisterende bygninger skal rives ned for at gøre plads til rækkehuse. Men det betyder ikke, at skolen nu skal afvikles, tværtimod.

- Det er meget vigtigt at sige for at berolige forældrene. Den skole, vi har nu, er god, og vi vil blive ved med at tilføre skolen ressourcer. Den bliver ikke langsomt afviklet, og børnene kommer til at gå der lige indtil den dag, de skal flyttes, lyder det fra den nyslåede næstformand i kommunens taskforce Lone Ørsted (S).

Taskforcen har stået for at udarbejde to dispositionsforslag. Skoleflytningen indgår i dem begge.

Børnene skal have en moderne skole. Skolen løfter godt, den har fremragende lærere, men der er god grund til at få den ind i nogle nye lokaler.

Peter Sørensen (S), borgmester

Horsens Kommunes taskforce for udsatte boligområder fremlagde mandag eftermiddag på et pressemøde en udviklingsplan for, hvordan Sundparken skal tages af regeringens ghettoliste i 2021.Planen, der skal sikre en øget mangfoldighed i Sundparken, tager udgangspunkt i, at en andel af det byggeri, der i dag er almene boliger, skal sælges til private. Der er her tale om rækkehuse, ungdomsboliger og familieboliger.

Kommunen har i den forbindelse søgt boligministeriet om dispensation fra kravet om, at maksimalt 40 procent af et ghettoområde må bestå af almene lejeboliger. Kommunen søger i første omgang om dispensation til, at 80 procent af området kan bestå af almene boliger og alternativt 60 procent.

Ifølge udviklingsplanen skal der etableres et grønt område i Sundparken (en såkaldt steampark) med tilhørende besøgscenter. Denne skal tiltrække skoleklasser og folk uden for Sundparken for på den måde at bringe flere borgere ind i Sundparken.

Langmarkskolen skal flyttes til en ny placering, og de nuværende rammer skal rives ned for at gøre plads til nye boliger.

Med udviklingsplanen vil taskforcen øge mangfoldigheden og andelen af beskæftigede i Sundparken, således at området bliver taget af ghettolisten.

Skolen skal måske flyttes til Learnmark

Langmarkskolen, som i dag ligger blot en lille kilometer fra Sundparken, skal efter planen enten flytte ind på handelsgymnasiet Learnmark på Stadionvej, hvis Learnmark flytter til det nye campus ved banegården i 2021. Hvis dette ikke kan lade sig gøre, skal der bygges en helt ny skole. Og det fortjener børnene, mener borgmester Peter Sørensen (S).

- Børnene skal have en moderne skole. Skolen løfter godt, den har fremragende lærere, men der er god grund til at få den ind i nogle nye lokaler.

- Vi er i dialog med Learnmark, men der er ikke slået søm i en aftale endnu. Og der er andre steder i distriktet, hvor det er muligt at bygge en skole, lød det fra borgmesteren, som dog ikke ville komme nærmere ind på, hvor de steder kunne være.

- Jeg har et overblik, og jeg kunne godt pege på to-tre steder, hvor der kan bygges, men det gør jeg ikke endnu.

Borgmesteren understregede desuden, at selvom det er en kostelig affære at bygge en hel ny skole, vil det ikke belaste kommunekassen mere end, hvad det ville koste at beholde den gamle skole.

- Det er et nul sum-spil. Skolen står over for en renovering til 80-100 millioner kroner. Og det koster måske 100-110 millioner at bygge en ny skole. Derudover vil vi også tjene noget på at sælge den jord, skolen har ligget på, som vil blive et attraktivt sted at bygge, lyder det.

Hvornår der bliver truffet endelige beslutninger for Langmarkskolens skæbne er endnu uvist, da det hele i sidste ende afhænger af, om dispositionsforslagene bliver godkendt af transport- bygnings- og boligministeriet. Afleveringsfristen er 31. marts,

- Det vil hurtigt blive meldt ud til forældrene, og forhåbentlig får vi en afklaring inden sommerferien, lyder det fra Lone Ørsted.

Langmarkskolen

I 1957 vandt arkitekt Gehrdt Bornebusch arkitekt-konkurrencen om opførelse af Langmarkskolen på Nørrebakken.

Skolen blev taget i brug i 1963 som en fuld to-sporet skole fra 1.-10. klasse.

Efter få år fik byggeriet en pris for de håndværksmæssige kvaliteter og det menneskevenlige byggeri.

Skolen har i dag godt 500 elever og ca. 60 lærere.

I 2008 indledte Langmarkskolen sammen med Horsens Kommune et samarbejde med Team Danmark og de lokale eliteidrætsklubber og blev kommunens første idrætskole. Det indebærer fokus på talentidræt for eleverne i 7.-9. klasse og ekstra idrætstimer til eleverne på 0.-6. årgang.

Siden har Langmarkskolen udklækket ca. 250 elever fra sine talent-idrætsklasser.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce