Annonce
Kultur

"GG Horsens"-instruktør langer ud: Beskylder kendt kollega for at låne "rigtig meget"

Morten Urups sprælske univers i "GG Horsens" har ifølge instruktøren været en lige lovligt stærk inspirationskilde til Anders Morgenthalers ny komedieserie "Try Hard". Arkivfoto: Mads Dalegaard
Anders Morgenthalers ny komedieserie minder påfaldende meget om "Hedensted High" og "GG Horsens", mener Morten Urup. "Respektløst og nærmest arrogant," siger han til medie.

Horsens: I første sæson af Morten Urups komedieserie "GG Horsens" følger man en ung kvinde, der vil frem i gamer-verdenen, men må kæmpe med manglende accept fra sine omgivelser.

I Anders Morgenthalers ny serie "Try Hard" bygges handlingen på samme måde op om en ung, ambitiøs gamer, der også må slås for sin ære uden for skærmen.

I en anden af Morten Urups serier, "Hedensted High" fra 2015, spiller en politiafhøring og en stribe flashbacks en helt central rolle for handlingen. Det gør et lignende scenarie også i "Try Hard".

Annonce


Antallet af danske komedieserier til unge kan tælles på en hånd, og derfor er det ret nemt at se, når der bliver kopieret så meget fra mine serier.

Morten Urup


I det hele taget er sammenfaldene mellem de to instruktørers værker ifølge Morten Urup lige lovlig bemærkelsesværdige, og det får ham nu til at lange ud efter sin kollega for at låne "rigtig meget".

Det er Berlingske Tidende, der i en artikel bringer Urups kritik til torvs, og manden bag de lokale komedieserier, lægger ikke fingrene imellem.

- Antallet af danske komedieserier til unge kan tælles på Én hånd, og derfor er det ret nemt at se, når der bliver kopieret så meget fra mine serier. Inden for standup gør man generelt en dyd ud af at være original og ikke kopiere andre. Derfor virker det respektløst og nærmest arrogant, at der er så mange sammenfald, siger han blandt andet til mediet.

Så syv minutter af "GG Horsens"

Her fremgår det desuden, at nogle af de folk, der tidligere arbejdede for Urup under skabelsen af "Hedensted High" og "GG Horsens" også har været involveret i Anders Morgenthalers projekt.

Over for Berlingske Tidende afviser den kendte tegner og filmskaber dog fuldstændig, at han har skelet til Morten Urups univers.

- "Try Hard" har været i udvikling i flere år. Under vores arbejde var der en, der nævnte "GG Horsens", og derfor så jeg syv minutter af den, inden jeg besluttede, at det ikke var noget for mig. Serien handler om en pige og en ældre mand, der har et gamerhold, og det er ikke den vej, vi er gået, siger Morgenthaler om "Try Hard", der sendes på Viasat.

Til Berlingske Tidende forklarer Morten Urup, at han ikke vil gøre mere ud af sagen, da der ikke er tale om direkte plagiat, men altså et så bemærkelsesværdigt genbrug, at han har haft brug for at italesætte det.

Annonce

Utilfreds med hovedrolleindehaver

De er ikke første gang, Morten Urup, der har skabt "GG Horsens" sammen med det aarhusianske filmselskab Wasabi Film, skaber røre om gamerserien.

Forud for optagelserne af anden sæson, der i årets begyndelse blev vist på regionale tv-kanaler og nu kan ses på Youtube, luftede han sin tilfredshed med første sæsons hovedrolleindehaver Julie Zangenberg.

Skuespilleren forlod serien umiddelbart før optagelserne af anden sæson, og hendes pludselige afsked fik Morten Urups til at kritisere hende offentligt i lidet pæne vendinger.

"GG Horsens", der blandt andet er medfinansieret af Horsens Kommune, er blandt de mest streamede serier herhjemme.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

En vaskeægte, spil-levende legende blev hædret med kongelig belønningsmedalje, bog, taler og kærligt dril

Annonce