Annonce
Kultur

Gentleman-tyv og udbryder-konge fra Horsens får sin egen billedside

Carl August Lorentzen blev født i 1896 og døde i 1958 efter et liv fyldt af kriminalitet. Den lokale kunstner Gerda Louise Buchgraitz er en af 20 kunstnere, der nu har fortolket hans tilværelse. Maleriet "Flugtkongen Lorentzen S36, akryl på lærred" kunne forleden ses på udstillingen på Fængslet og optræder nu også i bogen "En Kunstners Hånd". PR-foto
20 kunstnere puster et nyt og farverigt liv i fortællingen om en af de mest berømte skikkelser fra det gamle Horsens Statsfængsels brogede persongalleri.

Horsens: Da Carl August-Lorenzen i 1949 tålmodigt gravede sig vej ud af Horsens Statsfængsel med en ske og andre simple remedier, var det næppe noget, han skænkede en tanke: At hans friheds-trang en dag, langt ude i fremtiden ville blive markeret med en kunst-udstilling og en bog.

Det er ikke desto mindre, hvad udbryder-kongen, der i starten af forrige århundrede blev berømt for sin spektakulære flugt fra det horsensianske tremmely, nu har fået.

Selve særudstillingen, som Rotary stod bag, blev vist på Fængslet forleden, og nu har en bog kaldet "En Kunstners Hånd" med de i alt 20 værker fra udstillingen også set dagens lys.

Annonce

Bogens titel er inspireret af straffefangen Lorentzen, der i sin sparsomme fritid i fængslet tegnede, malede og lavede små skulpturer snittet i træ.

Kirsten Hammond Andersen

Som titlen indikerer, er den ikke "bare" en hyldest til den kriminelle staruts ekskaverende præstation.

Lorentzen, der også var kendt som gentleman-tyven, fordi han aldrig brugte våben og sjældent gjorde modstand, når han blev anholdt, var nemlig fingersnild på flere fronter.

Flugtkongen fortæller selv

- Bogens titel er inspireret af straffefangen Lorentzen, der i sin sparsomme fritid i fængslet tegnede, malede og lavede små skulpturer snittet i træ m.v., forklarer forfatter Kirsten Hammond Andersen og uddyber, at temaet i den knap 60 sider lange udgivelse også er baseret på Lorentzens frihedstrang.

Resultatet er 20 værker med fortolkninger af ordet "frihed".

Ud over at vise de kunstværker, man kunne se på den nylige udstilling, rummer "En Kunstners Hånd" flere personlige beretninger fra folk, som på den ene eller anden vis har haft tilknytning til den gamle straffeanstalt.

Hovedpersonen selv kommer faktisk også til orde.

Det sker i form af et uddrag af et interview med journalisten Bent Demer i 1950'erne, hvor Lorentzen fortalte om de ikke mindre end 11 måneder, han brugte på at grave en tunnel fra sin celle ud i friheden. En frihed, som i øvrigt varede kort.

Lorentzen undslap kachotten lillejuleaften 1949, men blev allerede få dage dage senere fanget af en bonde og et par karle på en gård ved Ølsted, hvor han på vanekriminel vis havde forsynet sig i stedets spisekammer.

"En Kunstners Hånd" kan købes i Bog & Idé i Horsens samt via Kunsthuset Gimle på Carolinelundsvej.

Annonce
Horsens For abonnenter

Grim, ærgerlig og snusket: Graven får ikke pæne ord med på vejen, men spørger du politikerne, er det netop ord, der skal være starten på forandring

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens For abonnenter

Lærer-Jan holder aldrig helt fri: Gæsterne og maden må vente, når eleverne ringer

Erhverv For abonnenter

Stinne rejste sig, da fundamentet under hendes firma smuldrede: Nu har hun 50 ansatte og modtager nye jobansøgninger hver dag

Podcast

Ældre Sagen håber på ekstra læger til Hedensted: Vores medlemmer vil blive berørt meget

Hedensted

Fældninger og skader på træer: Det skal til for at hjælpe Staksrode Skov, siger Naturstyrelsen

Løvkvist: Messerschmidt kæmper for at vriste magten ud af døende hænder

Leder For abonnenter

Tiden er kommet: Send dit brokke-gen på vinterferie og lad julefreden sænke sig tidligt og lad den vare til påske og gerne længere

Horsens

Vaccinationscenter opruster med vagt efter hærværk og forsøg på brandstiftelse på centret

Erhverv For abonnenter

Sushi-succes og vækst på værtshus, optik, chokolade og meget mere: Se hvordan lokale firmaer klarer skærene i ugens regnskaber

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Horsens

Mens priserne på energi stiger: Her bliver der ingen prisstigninger på fjernvarme

Erhverv For abonnenter

Midt i tvangslukning og produktionsproblemer: Allan Hansen fik et af sine bedste år nogensinde - og succesen er kun vokset siden

Kultur

Udsatte familier får chancen for at holde jul på Fængslet

Annonce