Annonce
Kultur

Gentleman-tyv og udbryder-konge fra Horsens får sin egen billedside

Carl August Lorentzen blev født i 1896 og døde i 1958 efter et liv fyldt af kriminalitet. Den lokale kunstner Gerda Louise Buchgraitz er en af 20 kunstnere, der nu har fortolket hans tilværelse. Maleriet "Flugtkongen Lorentzen S36, akryl på lærred" kunne forleden ses på udstillingen på Fængslet og optræder nu også i bogen "En Kunstners Hånd". PR-foto
20 kunstnere puster et nyt og farverigt liv i fortællingen om en af de mest berømte skikkelser fra det gamle Horsens Statsfængsels brogede persongalleri.

Horsens: Da Carl August-Lorenzen i 1949 tålmodigt gravede sig vej ud af Horsens Statsfængsel med en ske og andre simple remedier, var det næppe noget, han skænkede en tanke: At hans friheds-trang en dag, langt ude i fremtiden ville blive markeret med en kunst-udstilling og en bog.

Det er ikke desto mindre, hvad udbryder-kongen, der i starten af forrige århundrede blev berømt for sin spektakulære flugt fra det horsensianske tremmely, nu har fået.

Selve særudstillingen, som Rotary stod bag, blev vist på Fængslet forleden, og nu har en bog kaldet "En Kunstners Hånd" med de i alt 20 værker fra udstillingen også set dagens lys.

Annonce

Bogens titel er inspireret af straffefangen Lorentzen, der i sin sparsomme fritid i fængslet tegnede, malede og lavede små skulpturer snittet i træ.

Kirsten Hammond Andersen

Som titlen indikerer, er den ikke "bare" en hyldest til den kriminelle staruts ekskaverende præstation.

Lorentzen, der også var kendt som gentleman-tyven, fordi han aldrig brugte våben og sjældent gjorde modstand, når han blev anholdt, var nemlig fingersnild på flere fronter.

Flugtkongen fortæller selv

- Bogens titel er inspireret af straffefangen Lorentzen, der i sin sparsomme fritid i fængslet tegnede, malede og lavede små skulpturer snittet i træ m.v., forklarer forfatter Kirsten Hammond Andersen og uddyber, at temaet i den knap 60 sider lange udgivelse også er baseret på Lorentzens frihedstrang.

Resultatet er 20 værker med fortolkninger af ordet "frihed".

Ud over at vise de kunstværker, man kunne se på den nylige udstilling, rummer "En Kunstners Hånd" flere personlige beretninger fra folk, som på den ene eller anden vis har haft tilknytning til den gamle straffeanstalt.

Hovedpersonen selv kommer faktisk også til orde.

Det sker i form af et uddrag af et interview med journalisten Bent Demer i 1950'erne, hvor Lorentzen fortalte om de ikke mindre end 11 måneder, han brugte på at grave en tunnel fra sin celle ud i friheden. En frihed, som i øvrigt varede kort.

Lorentzen undslap kachotten lillejuleaften 1949, men blev allerede få dage dage senere fanget af en bonde og et par karle på en gård ved Ølsted, hvor han på vanekriminel vis havde forsynet sig i stedets spisekammer.

"En Kunstners Hånd" kan købes i Bog & Idé i Horsens samt via Kunsthuset Gimle på Carolinelundsvej.

Annonce
AC Horsens For abonnenter

Overbevisende og fortjent oprykning: Derfor har AC Horsens muligheden for at klare sig med det hold, der sikrede pladsen i Superligaen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Su-su-superliga! Reportage og masser af billeder fra kæmpe AC-fejring på stadion og fest i Forum Horsens

Erhverv For abonnenter

Borgere glæder sig til at få fjernvarme - men udsigten til to store varmetanke vækker bekymring

AC Horsens

Stolt og tilfreds cheftræner: Oprykninger vænner man sig aldrig til, og denne her var meget fortjent

Horsens

John Andersen runder snart 83 år, men arbejder syv timer hver dag med sin enestående have

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

AC Horsens

Se alle billeder og reaktioner: Her rykker AC Horsens op i superligaen

AC Horsens For abonnenter

Karakterbogen: Genial satsning gjorde angriber til dagens spiller i superliga-sovs

Brædstrup

29-årig erkender bilbrande i retten: Jeg var depressiv og nede i livet

Horsens

Morten D. D. boykotter DR: - I behøver ikke ringe en anden gang

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Debat

Det er med stor bekymring for de foreslåede besparelser, at vi skriver dette: Særlige borgere har brug for særlige indsatser

Odder For abonnenter

Bager får sur Smiley for smuds i krogene og kondensvand i fryserummet

Hedensted

Nu vil Tørring også med på padelbølgen: Mangler mindst en million for at få projektet skudt over nettet

Annonce