Annonce
Odder

Gensyn: Cherl-Ho Lee vender gerne tilbage til sin danske familie

Familien Larsen var i 1970 vært for den unge koreanske Cherl-Ho Lee (nummer to fra venstre), som var i Danmark for at lære noget om landbrug. En sommerferie hos Kristen Larsen (t.v.) og Inger Larsen (siddende) førte til, at han fik en dansk familie. Foto: Søren E. Alwan
I 1970 kom en ung koreaner på et sommerophold hos en familie på Gylling Næs. Han kom til at føle sig som en del af familien og har holdt kontakten lige siden.
Annonce

Gylling: I 1970 kom Cherl-Ho Lee til Danmark for at gå på landbrugsskole i Malling. Efter to måneder var der sommerferie, og den unge koreanske mand kom i praktik hos ægteparret Kristen og Inger Larsen, som havde en gård på Gylling Næs.

Bekendtskabet udviklede sig. Cherl-Ho Lee blev i Danmark i fem år, kom på Landbohøjskolen i København og fik en licentiatgrad. Men hver ferie og til høsten vendte han tilbage.

- Gården var mit hjem i Danmark. Da jeg kom hertil, var jeg 24 år. Jette var ni år og hendes lillebror syv. Dengang bar jeg Jette i seng, når hun sov, nu er hun blevet bedstemor, fortæller Cherl-Ho Lee og nikker over mod Jette Dahlgaard Pedersen, som er en del af hans danske familie.

Han er på besøg sammen med sin hustru Seung-Ok Ro, parrets ældste datter Jungsil Lee og svigersønnen Yongjeen Lee samt barnebarnet Daniel Jin. Og over en kop kaffe på terrassen kan Cherl-Ho Lee fortælle mange historier. Han taler stadig dansk, og kun en gang imellem slår han over i engelsk.

Familie på flugt

I perioden 1964-1972 studerede flere koreanere på Malling Landbrugskole på et Danida-program. En af dem var Cherl-Ho Lee.

Han blev født i 1945 i det, der i dag er Nordkorea. Hans far var lærer og ejede flere ejendomme og en rismølle, men alle ejendomme blev nationaliseret og hans far sendt syv år i fængsel.

Tre år inde i Koreakrigen flygtede familien, der blev sejlet væk på et amerikansk militærskib. Faderens skæbne er ukendt.

Annonce

Første dag var hård

Men den første dag hos den danske familie var hård. Op klokken fem for at malke og arbejde, og sådan gik dagen slag i slag. Den unge koreanske mand var ikke vant til at arbejde på den måde. Og det var begrænset, hvor meget dansk han havde lært på skolen i Malling.

- Da jeg gik i seng, var jeg øm. Men det vanskeligste var aftenkaffen. De sad og snakkede til mig i to timer. Hvordan skulle jeg klare det? På mit værelse skrev jeg 10 danske ord i min bog, fortæller Cherl-Ho Lee.

- Så skulle vi lave sætninger ud fra de ord, han havde skrevet, husker Kristen Larsen.

- Næste dag brugte de sætningerne, og da jeg kom tilbage til landbrugsskolen efter sommerferien, kunne jeg snakke og forstå dansk, siger Cherl-Ho.

Han kan se tilbage på en strålende akademisk karriere, og som 74 årig er han professor emeritus og bestyrelsesformand for Korea Food Security Research Foundation.

Annonce

Blev gift i Gylling

Mens han studerede i Danmark, besøgte han Korea. Som traditionen dengang bød, havde familien fundet ham en hustru.

- Min søster introducerede mig til hende. Og i februar 1974 kom hun med mig til København, fortæller Cherl-Ho Lee.

Hun fik med det samme job som sygeplejerske, og parret blev senere gift. De er protestanter, men var ikke døbt.

- Så vi blev døbt i Gylling Kirke om fredagen og gift lørdag. Herinde var vi 52 til spisning. Og ved brylluppet indtog Kristen min fars plads. Den koreanske ambassadør var også med, det samme var mange af vores venner fra København, husker Cherl-Ho Lee.

Den ældste datter blev født i Danmark, inden familien flyttede til USA, hvor han arbejdede fire år på Massachusetts Institute of Technology. Her fik parret deres anden datter, og efter de flyttede til Korea, kom en tredje datter til.

Det er efterhånden 10 år siden, de to familier har set hinanden sidst, så der er nye medlemmer af familien med og nok at snakke om over kaffen.

Cherl-Ho Lees familie flygtede fra det, der i dag hedder Nordkorea. Han kom til Malling Landbrugsskole på et Danida-program. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Heftig debat om skattestigning: Fra "Hvor er logikken?" til "Giv den nu et ordentligt hak op"

Danmark

Se billederne: Mette Frederiksen og Bo Tengberg er blevet gift på Møn

Annonce