Annonce
Debat

Gennem Europa på første klasse

Rejser: Jeg er trofast læser af avisens rejsesektion. Jeg glæder mig faktisk til hver uge at kunne åbne ”Rejser” og er altid spændt på, hvilke destinationer anbefales og beskrives.

Desværre er der en kedelig tendens til, at rejserne (til dels) er sponsoreret af selve rejsearrangørerne eller af andre medspillere i rejsebranchen, f.eks. officielle turistbureauer. Artiklerne har derfor af og til en lille strejf af ”husk nu, at det er x-rejser, der arrangerer denne spændende tur, som jeg lige har beskrevet”.

Hvor befriende var det derfor at læse Ole Kølsters artikel ”Gennem Europa på 1. klasse med plads til oplevelser”. Her skildres rejseoplevelser i særklasse, ikke mindst de, der er lidt ved siden af den danske (europæiske) mainstream af must-see-oplevelser.

Tak til journalisten for at fokusere på rejser med tog, som ikke altid står højt på en rejsejournalists prioriteringsliste. Jeg husker f.eks., at der for nogle uger siden var en artikel, der handlede om byen Cadiz i Andalusien. Da man ikke kan flyve direkte til Cadiz fra Danmark, anbefalede journalisten at flyve til Málaga og tage en lejebil for at komme fra Málaga til Cadiz.

Har man brug for en bil, når man er turist i Cadiz? Nej.

Hvordan kommer man så fra Málaga til Sevilla, hvis ikke i bil eller med fly? Selvfølgelig i tog via Sevilla – ikke dyrt, masser af oplevelser både udenfor og indenfor kupéen og med mulighed for at skåle på det andalusiske landskab uden at skulle ende i en politikontrol på motorvejen.

Derfor: Jeg ønsker mig flere artikler, hvor togrejser i det mindste indgår som en mulighed. Og gerne skrevet af Ole Kølster.

Michael Longerich
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Leder For abonnenter

Leder: En ambitiøs pakke tobak med ét stort skod

13.600 danskere dør hvert år som følge af rygning, og for første gang i 20 år er der en stigning i antallet af voksne danskere, der ryger. Det er særligt unge mellem 16 og 24 år, der er blevet faste rygere. Udviklingen er alarmerende, og det er positivt, regeringen tager udviklingen så alvorligt, at den nu har fremlagt en meget omfattende handlingsplan i 10 punkter. Regeringen fortjener ros for både at være ambitiøs og for at tænke i helheder. Det er ikke bare ét enkelt sted, der sættes ind, men en bred palet af initiativer, som skal vende udviklingen: Tobakken skal blandt andet gemmes væk i butikkerne, indpakningen skal være mere neutral, og der indføres rygeforbud på uddannelsesinstitutioner. På ét punkt er regeringens plan dog aldeles uambitiøs. Og det på trods af, at alle eksperter og alle undersøgelser igen og igen har slået fast, at prisen på tobak er den uden sammenligning mest udslagsgivende faktor, når det gælder rygning eller ej. Her vil regeringen hæve prisen på en pakke cigaretter med sølle fem kroner om året de næste to år, så prisen lander på 50 kroner i 2021. Det er på ingen måde den markante prisstigning, som sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke selv kalder det. Prisen skal langt højere op, hvis den skal få både unge og voksne til at ændre adfærd.

Annonce