Annonce
Rejser

Genåbning: Thorvald Hansens røde tårn er atter tilgængeligt for offentligheden

Det genåbnede tårn har adresse på den vej, som er opkaldt efter dets bygherre. Foto: Tårnpasser Klix

Træskomager, cykelsmed, sømand og tårnejer. Thorvald Hansen i Byrum på Læsø var en entreprenant herre. Han boede i den by, hvor der er længst til alt det vand, der omgiver den lille ø i Kattegat. På et tidspunkt når han den konklusion, at det vand, som han har kunnet se fra sin høj siden barndommen, nu er umuligt på grund af byens tage. Han tager affære ved at drage til Skagen nærmere betegnet fyrtårnet, som han går op i. Thorvald Hansen har medbragt en meget lang snor med en sten for enden. Den sænker han ud over kanten, og da snoren rammer jorden, slår Thorvald en knude på sin snor. Nu ved han, hvor højt er tårn skal være for at være et rigtigt tårn.

Det var i 1926. Og snoren var 11 meter lang. Thorvald Hansen, der drev øens cykel- og træskoværksted, gik i gang med at støbe murstenene til det ud fra nogle forme, han selv havde fremstillet. Grus og sand hentede han i den nærliggende grusgrav 200-300 meter fra højen. I spande. I hver hånd.

Det blev mureren Kristian "Puh Skie'" Østergaard, som byggede det af de cirka 3000 mursten. Valget faldt på ham, fordi han ikke var bange for højder. Øgenavnet "Puh Skie" fik han, fordi han begyndte hver eneste sætning med at sige, ”Puh Skie”, som om det at bygge sådant et bette tårn ikke var noget at snakke om.

Annonce

Thorvald Hansens tårn

Tårnet ligger tæt på Byrum Hovedgade på Thorvald Hansens Vej 5, Byrum, Læsø.

Thorvald Hansens Tårn er åbent hele året rundt.

Entréen er 20 kroner for voksne og 10 kroner for børn. Læsø-børn har endda gratis adgang.

Mere info fås på www.thorvaldhansenstaarn.dk eller hos tårnpasser Klix på 40 42 05 05.

Altid åbent

Som et kæmpestort cigarrør stod tårnet nu på bakkens top og blev et vartegn for byen. Året efter byggede Hansen endnu tre og en halv meter meter på tårnet svarende til en meter over anden hvide murstensudsmykning. Efterfølgende byggede han yderligere to og en halv meter på, fra glamhullernes begyndelse til den nuværende top. I alt 17 meter.

Det er det tårn, som nu er genåbnet efter en renovering. I alle årene har tårnet været tilgængeligt for offentligheden, for Thorvald Hansen ville gerne dele oplevelsen med alle. Det kostede dog lidt penge at komme op i tårnet, medmindre man var Læsø-barn. Og det er bibeholdt her efter renoveringen.

Tårnet har været lukket siden februar, hvor råd i træværket gjorde besøg i tårnet usikkert. Nu er indvendige trapper og reposer blevet udskiftet og udbedret, ligesom tårnet er blevet sandblæst og har fået renoveret murværk og er blevet malet. Renoveringen er blevet gennemført med støtte fra LAG, lokale fonde, virksomheder og private midler.

Sydfynske rødder

I dag er det tårnpasser Klix alias Jess Jessen-Klixbüll, som for nylig er blevet ejer af tårnet. Og han håber, at nogle af gæsterne kan fortælle mere om Thorvald Hansen, når de besøger tårnet.

- Han og hans kone blev født i Svendborg, og vi ved ikke med bestemthed, hvad han lavede fra 1890 til 1904. Han sejlede i perioden og blev udlært som blikkenslager og ernærede sig senere som cykel- og træskoreparatør, fortæller Jess Jessen-Klixbüll.

Thorvald Hansen blev født i Svendborg 8. august 1868 med det fulde navn Hans Thorvald Albert Johannes Hansen. Faderen var Poul Bjørn Hansen, født i Vesterø Sogn på Læsø 10. juni 1846. Hans mor var Camilla Jørgine Lauenborg født 23. juli 1846 i Svendborg. Hun var datter af skibstømreren Jørgen Lauenborg fra Svendborg. Thorvald Hansen flyttede som toårig i 1870 sammen med sine forældre og sin storebror Carl Julius Thor Hansen tilbage til Læsø.

I 1904 vender han som 36-årig hjem til Læsø. Her har han sin sydfynske brud med. I løbet af perioden er han blevet gift med den kun 18-årige Kirsten Hansen fra Svendborg. Parret får hurtigt en datter, som døbes Karen i Byrum Kirke. Desværre dør hustruen 11 år senere og efterlader ham med to børn.

Som 73-årig dør Thorvald Hansen, mens han stadig har sit træskoværksted.

Malingen er først ved at tørre nu efter en omfattende renovering. Foto: Tårnpasser Klix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce