Annonce
Kultur

Genåbning med unoder: Musikskoleleder undrer sig over forskelsbehandling

Det ser ud til, at musik- og kulturskolerne er blevet glemt i den genåbningsplan, der er meldt ud. Det frustrerer Jørn Steffensen. Arkivfoto: Morten Pape
Jørn Steffensen undrer sig sammen med musik- og kulturskolernes organisation over forskelsbehandling i corona-genåbningsplanen. Nu skal Joy Mogensen og skolerne finde melodien igen.

Horsens: Det er ikke fordi, Jørn Steffensen vil pege fingre ad spejdere og idrætsliv, men det var ikke desto mindre med stor undren, at musikskolelederen mandag og tirsdag fulgte lanceringen af den corona-genåbningsplan, som et flertal i Folketinget er blevet enigt om.

Mens blandt andre spejdere og idrætsliv fik stillet mere eller mindre konkrete rammer for en genåbning i udsigt, var der i partiernes plan ingen lunser til landets musik- og kulturskoler.


Vi har jo tidligere vist, at vi kan gennemføre undervisningen forsvarligt. I første bølge arbejdede vi også under restriktioner.

Jørn Steffensen


På Kulturstationen i Horsens, der er base for kommunens musik- og balletskole, Billedskolen Horsens og Komediehuset, ved man dermed stadig ikke, hvornår og hvordan en genåbning kan ske.

Annonce

Humlen er, at vi ser ud til være glemt

- Vi er på ingen måde sure på spejdere eller idrætsfolk, men vi synes, der er sket en forskelsbehandling.

- Vi må samle 10 elever udendørs, hvis de kan vise en negativ coronatest – det er det. Nu kan vi se, at man i fodboldklubberne må samles 50 for at spille kamp. Humlen i det er, at musik- og kulturskolerne ser ud til at være glemt.

- Det er frustrerende, siger Jørn Steffensen.

Annonce

Børnene er ved at være tyndslidte

Han havde set frem til at få en køreplan for, hvordan undervisningen, der siden december har foregået online og ikke som normalt på Kulturstationen og ude på Horsens Kommunes skoler, kan komme i gang igen - uden for cyberspace.

Genåbnings-gækkebrev

Påsken nærmer sig, og brancheorganisationen Danske Musik- og Kulturskole har udsendt et gækkebrev som kritik af den genåbningsplan, som et politisk flertal på Christiansborg blev enig om mandag aften.

"Gæk gæk gæk

Vi er børnene, der blev væk
Branchen, der blev glemt

Det er faktisk rigtig slemt

Kunsten er isoleret hjem'

Husk os nu for den!

Vores navn det står med noder

Men restriktionerne de roder"

- Børnene er ved at være lidt tyndslidte. De har alle fået onlineundervisning, og det kan vi komme et stykke ad vejen med. Men det betyder også, at når de har været til online undervisning i deres skole hele dagen, skal de fortsætte hos os om aftenen.

- Lærerne har lavet en kæmpeindsats for at lave god online undervisning, og der er opstået mange gode, nye og spændende læringsformer – men nu savner vi at møde hinanden, siger Jørn Steffensen.

Han undrer sig over den politiske proces og bakker op om en udmelding fra organisationen Danske Musik- og Kulturskoler (DMK), der påpeger, at musik- og kulturskoler slet ikke har været en del af de beregninger, der ligger til grund for genåbningsplanen.

Annonce

I ingenmandsland

- I praksis betyder det, at børn og unge med kultur som fritidsinteresse ikke sidestilles med børn og unge med idræt som fritidsinteresse. Og det betyder, at landets musik- og kulturskoler og de mange tusinde, der går her, er havnet i et ingenmandsland, hvad angår restriktioner og planer for genåbning. Præcis som det skete i foråret 2020, udtaler Thomas Winther, formand for DMK.

I organisationen er der både bekymring for elevernes trivsel og udvikling, og i Jørn Steffensens optik er der ikke umiddelbart noget, der taler imod en åbning af musik- og kulturskoler på linje med for eksempel fodbold og spejdersport.

Annonce

Erfaring fra første bølge

- Vi har jo tidligere vist, at vi kan gennemføre undervisningen forsvarligt. I første bølge arbejdede vi også under restriktioner med afstand, begrænsning på antal forsamlede personer og ekstra afspritning, så det kan vi jo. Det har vi vist.

Genåbningen kort fortalt

Mandag er et flertal af Folketingets partier blevet enige om en langsigtet genåbning af landet.

Genåbningen kommer til at finde sted i faser med 14 dages intervaller.

Efter påske får de liberale erhverv som frisører og tatovører lov til at åbne, og fra den 21. april åbnes de store indkøbscentre og stormagasiner for almindelig handel. Desuden åbnes der for udendørsservering på restauranter og caféer med videre, museer, kunsthaller samt biblioteker.

Desuden åbnes uden coronapas for indendørs idræt for børn og unge under 18 år. For voksne åbner idrætten i begyndelsen af maj.

I begyndelsen af maj kan restauranter og cafeer åbne for indendørs servering mod forevisning af coronapas.

Fra 21. maj åbnes de resterende idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter, som ikke er åbnet i forrige faser.

- Meget af vores undervisning foregår også i små grupper med bands, med syv-otte elever og meget soloundervisning, så på den måde er det meget struktureret, og vi vil kunne håndtere det, siger han.

Annonce

Kulturminister lover handling

I halen på den kritik, der nu lyder fra Kulturstationen i Horsens og andre musik- og kulturskoler i Danmark, har Joy Mogensen udtalt til kultursitet Kulturmonitor.dk, at hun forstår frustrationerne.

- Jeg vil bare sige, at hverken regeringen eller Folketingets partier har glemt de mange børn og lærere, der er med til at skabe det her musik- og kulturskoleliv, der har kæmpe betydning i lokalsamfundet.

- Jeg kommer med en afklaring så hurtigt, som det overhovedet er muligt, så musikskolerne kan planlægge deres åbning, siger Mogensen til Kulturmonitor.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Bor du i et område med høj eller lav smitte: Find dit sogn på kortet

Annonce