Annonce
Hedensted

Genåbning: Eleverne møder ind til en helt ny hverdag

Fra næste uge kommer kommunens skoler igen til at summe af liv, når også de ældste elever vender tilbage. Arkivfoto: Martin Ravn
Der er dømt fordybelse og nytænkning, når de ældste elever vender tilbage på skolebænken mandag. Samtlige af kommunens skoler har fundet plads til eleverne, der skal møde hver dag fra kl. 8 til 13 eller 14.

Hedensted: Nogle bliver eksperter på den franske revolution og skovbundens insekter, andre på tyske verber og købmandsregning.

Når de ældste elever vender tilbage på skolebænken mandag, bliver det med vidt forskellige skemaer og med en anderledes tilgang til undervisningen, end den, vi kendte, fra før coronaen gik ind og ændrede vores hverdag.

Det fortæller kommunens skolechef Finn Gatten, der i tæt samarbejde med lederne på kommunens folkeskoler har lavet en plan for, hvordan de ældste elever skal vende tilbage til skolerne.

Og hvor skoledagen i længde og omfang kommer til at ligne noget af det, eleverne er vant til, er der til gengæld ændret en del på form og indhold.

- Det er vigtigt for os, at eleverne kommer i fysisk skole hver dag, nu hvor muligheden er der, og samtlige skoler planlægger med en hverdag for del ældste, der hedder kl. 8 til 13 eller 14. Det er lidt kortere end normalt, men der er også nogle fag, der ikke kan gennemføres, fx hjemkundskab, fysik og idræt - med mindre, man har det en hel dag af gangen, siger Finn Gatten.

Annonce

Gode erfaringer fra de små

Der er stadig tale om såkaldt nødundervisning, og det betyder, at der ikke er krav om, at eleverne skal have specifikke fag. Derfor kan der være nogle elever, der har ekstra meget undervisning i biologi eller historie, mens andre måske får øvet de tyske verber ekstra grundigt.

- Det er vigtigt, at skolerne i den forbindelse lade være med at fokusere på det, vi ikke kan, for det er et grundvilkår, men i stedet fokuserer på alt det gode, der kan komme ud af det. For nu har vi faktisk mulighed for at lave drømmeskolen, hvor der er tid og plads til både fordybelse og nytænkning, siger Finn Gatten.

Inden coronakrisen kunne en klasse have op til otte forskellige lærere på en dag, men det kommer ikke til at ske i de kommende uger. Der skal stadig tages en lang række forholdsregler i forhold til smitterisiko, og det indebærer blandt andet, at det skal være de samme få lærere, der kommer i den enkelte klasse.

- Vi har allerede gjort os nogle erfaringer med de yngste klasser, og der er mange positive tilbagemeldinger fra skolerne. Der har været mange fagdage, og så er der blevet sat ekstra skub i den ude-undervisning, som blev et krav i den seneste skolereform, siger Finn Gatten.

Fortsætter ind til sommerferien

Udskolingen og indskolingen kommer til at møde og få fri nogenlunde samtidig, og det har den sidegevinst, at de ældste måske kan hjælpe deres søskende med at komme til og fra skole, og med pasning, nu hvor de fleste forældre også er begyndt på en almindelig arbejds-hverdag igen.

Finn Gatten forventer, at skolegangen kommer til at fortsætte på samme vis ind til sommerferien med enkelte småjusteringer. I forhold til 9. klasserne er der dog stadig en del uvisse faktorer i spil, blandt andet i forhold til sidste skoledag og translokation.

- Mange har jo traditioner, hvor forældrene er med til translokationen, men vi ved endnu ikke, om det kan lade sig gøre. Så der arbejdes på forskellige løsninger med fx streaming, siger Finn Gatten.

At den sidste tid for 9. klasserne bliver anderledes end tidligere år, hersker der ingen tvivl om. Afgangseksamenerne er fx aflyst, og i Hedensted Kommune arbejdes der lige nu på, hvad skolegangen i juni så skal indeholde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce