Annonce
Horsens

Gem bare kogekedlen væk: Endelaves borgere kan igen drikke direkte fra hanen

På Endelave er kogeforbuddet nu ophævet, så man igen kan snuppe et glas koldt vand fra hanen. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
De nyeste prøver viser, at kimtallet nu er langt under grænseværdien, og derfor kan øboerne igen drikke vandet direkte fra hanen.

Endelave: Efter 14 dage med anbefalinger om at koge vandet er det nu igen muligt for endelavitterne at drikke vandet direkte fra vandhanen.

Gennem de seneste to uger har Samn Forsyning taget prøver af vandet, og de seneste analyseresultater viser, at der ikke længere er et forhøjet kimtal ved 22 grader.

Derfor ophæver Horsens Kommune nu kogeanbefalingen for de berørte beboere på Endelave. Det sker i samråd med Styrelsen for Patientsikkerhed.

Annonce

- Der er den seneste uge taget en række kontrolprøver fra boringer, vandværk og i forsyningsområdet. Resultatet af disse prøver viser heldigvis, at vandet igen er rent. Jeg beklager meget de gener, som kogeanbefalingen har medført, og jeg er glad for, at vi nu kan ophæve anbefalingen, siger Ole Texel, der er direktør ved Samn Forsyning.

Der er den seneste uge taget en række kontrolprøver fra boringer, vandværk og i forsyningsområdet. Resultatet af disse prøver viser heldigvis, at vandet igen er rent.

Ole Texel, Direktør i Samn Forsyning

Ikke flere problemer

Ole Texel forklarer, at årsagen til det forhøjede kimtal er, at ledningsværket til anlægget omkring boringen har været frakoblet siden sommeren 2021 på grund af renovering i boringen.

Ledningen er gradvist blevet taget i brug i takt med boringens idriftsættelse, og det er her, der er sket en forandring.

- I forbindelse med julen er produktionen øget, og vi mener, at den naturlige biofilm i råvandsledningen har løsrevet sig i forbindelse med det øgede vandflow. Det er denne hændelse, der har bidraget til et øget kimtal ved 22 grader, siger han.

Selve boringen fejler ikke noget, og Ole Texel forventer ikke, at ledningen vil give anledning til flere problemer, og han oplyser også, at det UV-anlæg, der behandler drikkevandet med ultraviolet lys og nedbryder bakterier, kim og mikroorganismer i drikkevandet, fortsat er i brug.

Annonce

Langt imellem situationerne

- Nu er der flow i vandet, og kimtallet ligger langt under grænseværdien. Men vi følger det tæt i den næste måned eller halvanden måneds tid, siger Ole Texel.

Han er helt tryg ved vandkvaliteten, og han understreger, at der er langt imellem fejl, der udløser kogeanbefalinger.

- Jeg har været her i ti år, og det er første gang jeg oplever det. Det er klart, at det besværliggør hverdagen, når man skal koge vandet, så jeg er glad for at det nu er ophævet. Og det er også besværligt for os, når det sker på Endelave, for det tager mere tid at komme frem og tilbage med færgen med prøverne. Men det er ikke fordi det har forlænget tiden med kogeanbefalinger markant. Det ville også have taget lang tid på fastlandet, siger han.

Annonce
Horsens For abonnenter

Mand fik hugget lillefingeren af: 27-årig skal fem år i fængsel for øksevold

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Problemer med aflevering af freetrailerne på Smedetorv fortsætter: Nu tager Ikea konsekvensen

Hedensted For abonnenter

77-årige 'Polle' er landets ældste seriehåndboldspiller og spiller hver kamp: - Selv modstandernes fans jubler, når jeg scorer

Sport

Vanvittig buzzer beater sikrede Horsens IC-sejr i allersidste sekund: Derfor er der pres på, hvis holdet skal nå at spille sig tilbage i medaljestriden

Horsens

Priserne stiger fortsat - men i langsommere tempo: Man kan stadig tjene pænt på at sælge huset i 2022

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Horsens For abonnenter

Cykelholdet Sund Vilje blev skelsættende for Flemmings liv: Nu cykler han til Paris med sit eget lille hold

Horsens

Graven skal ændres fra ærgerlig til attraktiv: Nu er første skridt på vejen vedtaget - og det kommer fra en uventet kant

Navne For abonnenter

Manden, der bragte ægte crepes til Danmark, er død: Christian tændte millioner af stjerner gennem sit liv

Nye regler betyder at mange coronapas udløber søndag

Horsens

Jeg er blevet gravid, mens jeg er i et barselsvikariat - kan min chef fyre mig, når jeg fortæller det?

Navne For abonnenter

Andre cutter sig, jeg brugte tatoveringerne: I dag er Sabrina mor, dagplejer og lykkelig, og hun har ikke længere brug for smerten fra nålen

Erhverv For abonnenter

Henrik taber 100 kroner for hver gris, han sender ud af stalden

Annonce