Annonce
Kultur

Gaver behandler man med respekt, siger borgmester – også 'Beringsøen'

Det giver god mening, at "Beringsøen" også i fremtiden skal stå på Torvet, mener Peter Sørensen. Fortællingen om Vitus Berings fantastiske liv som søfarer skal styrkes i det horsensianske bybillede i de kommende år, og det inkluderer også den store centrale plads ved Vor Frelsers Kirke. Foto: Morten Pape
Taknemmelighed og hensyn til fond og kunstner betyder, at en flytning af "Beringsøen" på Torvet ikke er et tema, forklarer Peter Sørensen (S).
Annonce

Horsens: Det er juleaften om et par uger, og uanset hvad der gemmer sig i pakkerne under træet, er det god stil at vise taknemmelighed og respekt over for giveren. Samme ”gode stil” viser Horsens Kommune for tiden i sagen om en af de helt store, hårde pakker: den tonstunge, omdiskuterede kunstgave ”Beringsøen” på Torvet, som kommunen fik i 2002.

Det forklarer borgmester Peter Sørensen (S), efter debatten om vandkunstværket, som Inge og Asker Larsens Fond gav byen, er blusset op igen. Som den har gjort adskillige gange i årenes løb.

”Beringsøen”, der er skabt af den internationalt anerkendte kunstner Kirsten Ortwed, skal flyttes 25-30 meter til en ny placering i den østlige side af pladsen ved Vor Frelsers Kirke. Flytningen skal give mere rum til handel og aktiviteter og er del af en kæmpe renovering af Søndergade og Torvet.

Pluk fra debatten om 'Beringsøen'

Det er er strømmet ind med kommentarer til en afstemning om "Beringsøens" fremtid, som blev bragt på hsfo.dk torsdag.

Her er udpluk fra debattråden på Horsens Folkeblads Facebook-side:

Turid Karina Guldahl: Virkelig spild af penge at flytte den den lille smule. Ned i Beringsparken med den smukke sø, der passer den så flot.

Morten Helding Madsen: Ja, køn er den ikke, og så har den gjort torvepladsen død. Der er jo ikke plads til meget andet, når den står der. Nej, lad og få noget cafémiljø med udeservering og liv på pladsen. Så vi kan få noget liv i den ende af Søndergade. Så væk med det grimme skrummel!

Christine Borch Jørgensen: Om jeg begriber den energi, folk bruger på det springvand - er bedøvende ligeglad med, om det står det ene eller det andet sted.

Jytte Jul Betak: Jeg undrer mig over, at en by som Horsens (beboerne), der gerne vil kalde sig en kulturel by, har så meget imod kunst i bybilledet. Jeg glemmer aldrig polemikken om Bjørn Nørgårds hest, for ikke at nævne Michael Kviums fremragende skulpturer. Nu er det så "Beringsøen", der står for tur. Alt skal da ikke dreje sig om Forum Horsens eller Fængslet! Der er masser af anden kultur, der godt kunne bruge lidt positiv opmærksomhed.

Jørgen Johannes Carstensen: Det mest naturlige sted vil være Beringsparken. Horsens er den by af alle de byer, jeg har besøgt, hvor der ikke er et ordentligt torv. "Søen" (øgenavn for "Beringsøen, red.) er en øjebæ. Og det vil klæde Horsens at forære pølsemanden en ny vogn eller lade ham beholde den gamle.

Anders Koch Klitlund: Parken parken parken parken... Den har intet at gøre ved den nuværende placering ved kirken.

Anna Ninna Kjær Petersen: Hvad med at smide den i havnen? Så kan den pynte under vandet.

Annonce

Væk fra pladsen

I en afstemning og debattråd på hsfo.dk i denne uge mener mange læsere imidlertid, at værket burde flyttes meget mere end 25-30 meter - faktisk helt væk fra pladsen.

Afstemningen, hvor læserne kan vælge mellem forskellige placeringer i byen, er ikke videnskabelig valid, men ikke desto mindre er det færre end 10 procent af de afgivne stemmer, der lader ”Beringsøen” bliver stående på Torvet. Nogle vil helt skrotte den, men langt de fleste mener, værket burde flyttes, for eksempel til Beringsparken.

- Det skal helt væk fra Torvet, det ville være mere passende, lyder det gennemgående i kommentarsporet til afstemningen.

Det lader sig dog ikke uden videre gøre, forklarer Peter Sørensen.

Annonce

Respekt for fond og kunstner

Han peger på, at der, allerede da stregerne blev slået til renoveringen af Jessensgade, Søndergade og Torvet, var en selvfølgelig dialog med giverne, Inge og Asker Larsens fond. Fonden var betænkelig ved at flytte skulpturen, men accepterede, netop fordi værket stadig skulle stå på den centrale plads i byen.

- Derudover er det sådan, at uanset hvad og hvordan vi tænker, så har kunstnere nogle rettigheder over deres kunst. Man kunne have valgt - og det ville jeg ikke anbefale - at køre ”Beringsøen” et andet sted hen og være fuldstændig ligeglad med alle de hensyn. Men så havde vi haft nogle andre problemer, og jeg mener, at kommunen som modtager af en gave på allerbedste vis bør respektere og lytte til dem, man har fået gaven af, siger borgmesteren og peger på, at respekten ikke mindst bør gælde Inge og Asker Larsens Fond, der har bidraget med udsmykning af byens interiør i mange år.

Resultat af afstemningen om 'Beringsøen'

Vi spurgte i den forgange uge læserne om deres holdning til "Beringsøens" placering på Torvet.

Afsættet for afstemningen var en artikel i Horsens Folkeblad torsdag, hvor det blev forklaret, at "Beringsøen" skal flyttes til den del at Torvet, hvor der hidtil har stået en grillbar.

Vi spurgte: Hvad mener du? Er det okay, at "Beringsøen" bliver på Torvet, eller burde den flyttes?" og skitserede en række valgmuligheder.

Fredag kl. 12.30 gjorde vi status. Der var da afgivet 1143 stemmer, som fordelte sig således:

- Den skal selvfølgelig blive på Torvet: 9 procent

- Den skal flyttes til Beringsparken: 59 procent

- Den skal flyttes til Andreas Steenbergs Plads, hvor Triton-skulpturen står i dag: 3 procent

- Den kunne stå godt på havnen: 7 procent

- Den burde stå ved Horsens Kunstmuseum: 5 procent

- Den burde fjernes helt fra bybilledet: 16 procent

- Jeg ville foretrække en anden placering i byen end de nævnte: 2 procent

Vi understreger, at afstemningen ikke er videnskabelig valid. Resultatet kan for eksempel være farvet af, at nogle har stemt flere gange fra forskellige ip-adresser, computere og telefoner.

Annonce

Kunst giver debat

Han ser den langstrakte debat om ”Beringsøen” som mere end et tegn på generel modvilje mod værket.

- Jeg er godt klar over, at man har diskuteret den skulptur længe, men kunst er jo også lavet til at skulle give debat: Man forholder sig til det og diskuterer det. Vi er taknemmelige for den gave, vi har fået, og når man får en gave, så passer man på den. Det tror jeg faktisk, de fleste i Horsens er enige med mig i, siger Peter Sørensen og konstaterer, at en flytning væk fra Torvet ikke er et tema for ham.

- Kan man ikke vise taknemmeligheden på en anden placering i byen?

- Jo, men det kræver jo, at man stiller den præmis op, at det ikke har været forsøgt (at diskutere en anden placering, red.). Nu er det bare sådan, at de, jeg har haft dialog med, udlægger det sådan, at vi har fået en gave til byen, vi har været glade for at få den, og man synes, at det ville være rigtig, rigtig godt, at den har en central placering på et centralt torv i Horsens. Det låser ligesom den videre debat set fra min stol, siger Peter Sørensen.

Annonce

Mere flow i den ende af gågaden

Borgmesteren mener i øvrigt, at det er naturligt at lade "Beringsøen" blive på Torvet en tid, hvor kommunen ønsker mere fokus på kunst og lokal historie i det offentlige rum.

Der pusles blandt andet med en skulptur-sti, der skal løbe hele vejen fra Beringsparken mod vest, op ad strøget og videre til havnen. Derudover skal fortællingen om Vitus Berings vilde bedrifter som opdagelsesrejsende mere frem i lyset - det arbejder blandt andre Horsens Museum med, og i dét store spil passer "Beringsøen" godt ind på Torvet, vurderer borgmesteren.

Samtidig er der brug for mere rum på den store plads, så den kan bruges til flere arrangementer. Blandt andet af hensyn til handelslivet, uddyber han.

- Vi vil gerne skabe et bedre flow af mennesker i den ende af Søndergade, for det er vist bredt anerkendt, at flowet er større andre steder. Vi vil gerne skabe et torv, hvor det er muligt i samspil med dem, der er i området, blandt andre Vor Frelsers Kirke, at skabe flere arrangementer. Torvet kan bedre bringes i spil, når skulpturen flyttes ud til siden, forklarer Peter Sørensen.

"Beringsøen" bliver formentlig inden jul kørt på depot, hvor den skal stå, indtil den ny placering på Torvet er gjort klar. Blandt andet skal de vandinstallationer, der kræves, for at vandet kan løbe på værket, etableres. "Beringsøen" ventes tilbage på Torvet i februar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Coronavirus viser tænder: Der er enorme forskelle i smittespredningen i de østjyske kommuner

Annonce