Annonce
Horsens

Gaslight bliver til Greva Café: Velsmurt 'mad-maskineri' rykker ind på museum

Sarah Lehmann fra industrimuseet (t.v.) og Greva-indehaver Tina Offersen glæder sig til, at den ny café åbner. Både fordi gæsterne igen kan få noget at spise, og fordi Greva praktiserer et historisk interessant håndværk, der rimer på museets mål om at fortælle om håndens arbejde. Foto: Jakob Hedegaard-Høgh
Tina Offersen overtog Greva Smørrebrød i februar. I efterårsferien udvider hun den kendte forretning på Danmarks Industrimuseum - helt oplagt, lyder det fra museet på Gasvej.

Horsens: Det bliver et velsmurt "mad-maskineri", der fremover skal sørge for, at gæster på Danmarks Industrimuseum i Horsens får fyldt rugbrødsmotoren op.

For halvanden måned siden lukkede museet sin café, Café Gaslight, fordi økonomien ikke hang sammen. Nu giver smørrebrøds-specialisten Greva, der i en menneskealder har bespist horsensianerne fra sin base i Kattesund, imidlertid museumscafeen en chance til.


Greva er en 60 år gammel virksomhed. På den måde har jeg en butik, der er del af historien i Horsens, og i og med at smørrebrød og madlavning også er et håndværk, synes jeg, det er helt oplagt.

Tina Offersen


Greva Café bliver navnet, fortæller Tina Offersen, som overtog den navnkundige butik i Kattesund i februar og allerede nu udbreder smørrebrøds-konceptet til Gasvej. Her lejer hun sig nu ind i den forhenværende Café Gaslight.

Annonce

Slog lynhurtigt til

- For det første synes jeg, det er forkert, at vi i Horsens har et sted som industrimuseet, der skal være med til at sætte byen på landkortet, og at de så ikke har en café. At de ikke har et sted, hvor folk kan mødes og fordøje de indtryk, de får.

- For det andet er det for mig personligt også en kæmpe chance for at udleve en drøm om også at drive café. Og så kan man jo sige, at Greva er en 60 år gammel virksomhed. På den måde har jeg en butik, der er del af historien i Horsens, og i og med at smørrebrød og madlavning også er et håndværk, synes jeg, det er helt oplagt, siger Tina Offersen, som blev kontaktet af museet for få uger siden med en invitation til samarbejde.

- Jeg var lynhurtig til at slå til og sige "det kan kun blive godt det her", siger hun og uddyber, at det i store træk bliver menuen fra Greva i Kattesund, hun flytter med til Gasvej.

Annonce

Blød start

Greva Café åbner 10. oktober, og i første omgang er der tale om en blød start med åbningstid i nogle af de travle perioder for industrimuseet; efterårsferie og omkring jul. Dertil kommer de enkelt-arrangementer og selskaber, som Tine Offersen får i kalenderen.

Med tiden håber hun at udvide.

- Når vi når til foråret, skal vi nok til at lege med tanken om at holde mere åbent, men meget afhænger af corona-situationen; hvor meget må man, og hvor meget må man ikke? Vi må se, siger hun og påpeger, at hun ser cafeen som en langsigtet investering, der bliver bedre efterhånden, som mere af byens liv bliver forbundet med de nye beboelsesområder på havnen.

Annonce

Smørrebrød dufter af museets dna

På industrimuseet var det partnerskabs- og eventchef Sarah Lehman, der fostrede ideen om at byde Greva indenfor.

Med butikkens status som historisk smørrebrøds-mekka i det horsensianske bybillede var muligheden "lige til højrebenet", mener hun.

- Vi vil gerne give vores gæster en god samlet oplevelse, og selv om vi har gode restauranter og cafeer omkring os, som vi også har henvist folk til, efter Gaslight lukkede, er det ikke det samme. Nu kan vores gæster blive her, og det er godt, for noget af det, vi gerne vil med museet, er at få flere borgere i Horsens til at bruge området. Der er så meget plads og så mange muligheder her, siger Sarah Lehmann.

- Jeg synes også, det er skægt, at vi med Greva rammer noget, der ligger i museets dna, fortsætter hun.

- Vi går enormt meget op i at få mere fokus på håndens arbejde, som jo er fundamentet for det samfund, vi har i dag. Smørrebrøds-traditionen ligger lige i den fortælling, så vi skulle selvfølgelig ikke have en smart salat-bar eller et sushisted, men et sted, der kan være en del af vores overordnede fortælling, forklarer hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Her er der ingen jubel over fremskudt genåbning: - Det var på høje tid

Annonce