Annonce
Erhverv

Gasfabrikken starter forsigtigt ud med halv bemanding og godt 50 pladser

Gasfabrikken i Levysgade åbner igen på torsdag efter mere end to måneders coronalukning. Restauranten starter med tre ugentlige åbningsdage og skalerer op i takt med samfundet. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Lars Fischer og co. i Levysgade giver den gas torsdag, fredag og lørdag i de første uger. Når biografer og anden kultur åbnes, er der basis for flere kunder hos Gasfabrikken.
Annonce

Horsens: De har lov at åbne fra på mandag, men først torsdag i næste uge slår Gasfabrikken i Levysgade dørene op.

- Vi stikker lige en storetå i vandet først, som en af indehaverne Lars Fischer formulerer det.

Gasfabrikken har tilladelse til 85 gæster efter de retningslinjer, der landede hos restauranterne torsdag, men Lars Fischer og co. tager maksimalt 52 ind til at starte med. 10-12 af pladserne er udeservering foran indgangen til restauranten.

Hvorfor så vente til torsdag? Der er flere grunde, siger indehaveren.

- Vi har normalt åbent tirsdag til lørdag. Tirsdag, onsdag og torsdag er oftest selskaber over 10, virksomheder med udenlandsk besøg eller bestyrelser, der mødes, siger Lars Fischer.

Forbuddet mod større forsamlinger og grænselukningen sætter en foreløbig stopper for middage af den slags.

- Vi er del af et økosystem, hvor f.eks. biograf-gæster eller besøgende på Fængslet kommer ind til os. Derfor er vi lidt usikre på, hvor mange der kommer, siger Lars Fischer, der derfor ser frem til, at en lang række kulturinstitutioner får lov at åbne.

Der er ikke mindst på baggrund af partilederdebatten torsdag aften politisk pres på regeringen for at fremrykke fase 3-åbningen, der er planlagt til 8. juni.

Vi spiller efter gehør i starten. Når de kulturelle institutioner åbner, kan vi udvide åbningstiden.

Lars Fischer, Gasfabrikken

Annonce

Halvdelen hentes ind

Endnu en årsag til en trinvis start er, at Gasfabrikken har sendt alle ansatte - der er 14 i alt - hjem på lønkompensation. Lars Fischer kalder halvdelen af teamet ind til torsdagsstarten inklusive én fuldtidskok.

Derefter kan der løbende suppleres op. Men når først en ansat er kaldt ind, er det "alvor". Så sendes man ikke tilbage på kompensation.

Den meget omtalte ændring i afstandskravet fra to til en meter batter virkelig noget for restauranterne, også selv om Gasfabrikken normalt har stor afstand mellem bordene.

Buffet-delen af lørdagsbrunchen er skiftet ud med servering ved bordet, og det går ikke at sidde ved baren, men ellers slår Lars Fischer fast, at gæsterne kan se frem til en behagelig og sikker oplevelse.

Et selskab sidder som normalt ved bordet, da det tages for givet, at de deltagende er vant til at gå op og ned ad hinanden.

De ansatte bærer ikke handsker eller ansigtsmaske, men de sørger for flittig afspritning, blandt andet når de veksler mellem selskaber, og "ingen skal dele ta'-tøj", som Lars Fischer siger om bestik og lignende.

Annonce

Hul i bunden af båden

Lars Fischer ser tilbage på et coronaforløb med plusser og minusser.

- Nogle ting har været frustrerende: Hvornår kommer hjælpepakkerne for eksempel til udbetaling? Ellers er det grundlæggende rart at være i et land, hvor man som erhvervsdrivende tages hånd om. Men det har været som at ro i en båd med hul i bunden, for der er ikke fuld refusion for løn og udgifter. Vi synker mere og mere i.

- Har det været en kamp for overlevelse?

- Den største udfordring på likviditet var udbetalingen af månedsløn nummer to i forløbet. Vi skulle helst ikke op på tre måneders lønudbetaling uden kompensation, siger han.

Annonce

Spændt på efteråret

Nu lysner det. Gasfabrikken åbner torsdag middag og kører på til og med lørdag aften. Det bliver modellen i de første uger.

- Vi spiller efter gehør i starten. Når de kulturelle institutioner åbner, kan vi udvide åbningstiden, siger Lars Fischer.

Bookingerne er begyndt at rulle ind, og så ser indehaveren frem mod en periode med udsatte konfirmationer og bryllupper.

Horsens-restauranter er ikke på samme måde som København afhængige af, at et krydstogtskib med kinesere lægger til kaj, men Lars Fischer håber da, at turister fra de nærmeste europæiske lande får lov at komme i sommer.

Han erkender en vis nervøsitet inden det sene efterår og julemåneden, som er højsæson for Gasfabrikken.

- Hvornår er vi i almindelig gænge? Tør folk holde en julefrokost med 40 mennesker og gang i den? Er vi på 50 eller 75 procent til den tid?

Lars Fischer må vente på svarene.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted For abonnenter

Ungt ægtepar var endelig klar til at flytte ind i deres drømmebolig: Men to timer før fik de overraskende besked fra kommunen

Annonce