Annonce
Horsens

Garvet byrådspolitiker skubbede til skulderklapperne under budget-debat

Budgettet for 2018 blev tirsdag aften vedtaget af Horsens Byråd. Med på vejen fik aftalen adskillige roser, men der er også torne ved aftalen, lød kritikken fra Venstrepolitikeren Ingerlise Thaysen. Arkivfoto

Der bliver givet med den ene hånd, men taget med den anden. Venstre-politikeren Ingerlise Thaysen gik til modangreb på de mange byrådskolleger, som stod i kø med rosende kommentarer, da budgettet for Horsens Kommune i 2018 blev vedtaget.

Horsens: Det her er et knaldhamrende godt budget. Tillykke til os alle. Tak for det fantastiske samarbejde. Vi kan virkelig være stolte.

De rosende vendinger væltede ud over salen, da medlemmerne af Horsens Byråd tirsdag aften debatterede det kommunale budget for 2018, inden det blev endeligt vedtaget. Et budget, som i 2018 og de kommende år derefter tilfører flere penge til kernevelfærden.

Skulderklappene stod i kø til egne og de andres skuldre, da adskillige politikere fremhævede både de store linjer og de mindre projekter, som er med i budgetaftalen, som alle partier står bag.

Kun det garvede byrådsmedlem fra Venstre Ingerlise Thaysen, som er næstformand i velfærds- og sundhedsudvalget, strøede malurt i bægeret.

Hun kritiserede bl.a., at der fortsat er et krav om, at alle kommunale serviceområder årligt skal finde effektiviseringer, der svarer til én pct. af deres budget.

- Den her aftale er ikke kun til gavn for de svage borgere. En procent-besparelsen kan mærkes, og derfor gik vi til budgetforhandlingerne ind for, at besparelsen skulle slettes på velfærds- og sundhedsområdet. Men selv efter 28 år i politik, er det utroligt at tro, at et forslag vil sejre, når det kommer fra et udvalg, for så kan ingen tage æren for det bagefter, lød det spydigt fra Ingerlise Thaysen.

Det er fint, vi skriver, at vi skal undersøge muligheden for at etablere en demenslandsby. Men vi har set den, de har i Svendborg, og skal vi have noget tilsvarende, skal der findes 36 mio. kr. Så mit råd er, at det nye byråd skal huske at få pengene med.

Ingerlise Thaysen (V), næstformand i velfærds- og sundhedsudvalget

Skal unge klare sig ved at sælge hash?

Hun stillede også spørgsmålstegn ved, hvordan pressede områder fortsat skal kunne finde besparelser.

- Man tilfører midler, men fjerner nogle andre. Så det er et spørgsmål, hvor meget de ekstra midler egentlig betyder. Hvordan skal vi blive ved med at finde flere besparelser? Vi skal måske lade være med at anbringe nogle unge og så håbe, de kan klare sig ved at sælge hash, lød det fra Ingerlise Thaysen, som også stillede skarpt på den måde, pengene i budgettet bliver fordelt på.

- Når der skal deles penge ud, er det ikke efter behov, men efter hvad, de enkelte partier synes kan være spændende. Jeg ville hellere have haft, at der var blevet skrevet til udvalget, at I får otte mio. kr., som I kan anvende, hvor I mener, det er bedst. Men gør man det, kan forligspartierne ikke efterfølgende tage æren, lød kritikken fra Ingerlise Thaysen.

Annonce

Vi har været lydhøre

Kun borgmester Peter Sørensen (S) svarede direkte på Venstre-politikerens kritik.

- Jeg har arbejdet sammen med dig siden 2006, og jeg kender kun til, at byrådet har lyttet, når du har talt. Jeg siger ikke, det er nemt at effektivisere, men hvis der er udfordringer på særlige områder, synes jeg, vi ved budgetforhandlingerne har været lydhøre, sagde Peter Sørensen, som bl.a. henviste til den demografimodel på velfærds- og sundhedsområdet, som blev vedtaget for nogle år siden.

Også Betina Steufer fra Enhedslisten og Bjarne Sørensen fra SF påpegede i deres indlæg, at de gerne havde set det omdiskuterede krav om en procents effektivisering fjernet. Indtil videre gælder kravet til og med 2018, hvorefter det nye byråd skal tage stilling til, om det skal fortsætte eller ej i en ny økonomisk politik.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Fjerde formodede gerningsmand i Nørretorv-sagen fortsat på fri fod - intet nyt om offers tilstand

Annonce