Annonce
Brædstrup

Gammelt mejeri og ældre gård får lov at falde: Udvalg tillader nedrivning af trætte bygninger

Torp Andelsmejeri blev stiftet i 1892, men den nuværende bygning er fra 1925, og det virkede som mejeri med osteproduktion frem til 1964, da det lukkede. Mejeriet har stået udbrugt hen i mange år og er blevet mere og mere forfaldent i årernes løb. Arkivfoto: Henrik C. Sandvad
Plan- og miljøudvalget har på sit seneste møde sagt ja til, at to bevaringsværdige, men faldefærdige bygninger i form af et gammelt mejeri i Torp og en ældre ejendom i Træden kan rives ned.
Annonce

Torp/Træden: Faldefærdige huse og bygninger er et stort problem i mange landsbyer i Horsens Kommune, men på det seneste møde i plan- og miljøudvalget havde de lokale byrådspolitikere mulighed for at gøre lidt for forskønnelsen. Udvalget skulle her tage stilling til to nedrivningssager af gamle ejendomme.

I sagen fra Torp skulle udvalget behandle en ansøgning fra Foreningen for Godt Naboskab i Underup og Omegn om at opkøbe og nedrive det gamle mejeri i Torp. Den nuværende mejeribygning er fra 1925, og mejeriet stoppede med sin osteproduktion tilbage i 1964. Bygningen har således stået tom i mange år, og selvom mejeribygningen har en høj bevaringsværdighed, valgte et enigt udvalg at stemme ja til nedrivning.

- Mange steder bliver mejeribygningerne stadig i dag brugt til enten erhverv eller bolig, og på den måde lever den del af vores kulturhistorie videre. Det tror jeg også, at borgerne i Torp kunne ønske for deres mejeri. Problemet i denne sag er bare, at vi er langt ude over det, idet bygningen er i så dårlig stand. Derfor valgte udvalget at stemme for nedrivning, siger Martin Ravn (V), formand for plan- og miljøudvalget.

Annonce

Omdannes til frugtlund

Det bliver i første omgang Horsens Kommune, der betaler de 700.000 kroner til opkøb og nedrivning af mejeribygningen. På den måde kan kommunen få del af den statslige pulje til landsbyfornyelse, hvor der kan søges 60 procent refusion fra staten. Den sidste del finansieres via kommunens pulje til områdefornyelse i oplandsbyer og centerbyer.


Mange steder bliver mejeribygningerne stadig i dag brugt til enten erhverv eller bolig, og på den måde lever den del af vores kulturhistorie videre. Det tror jeg også, at borgerne i Torp kunne ønske for deres mejeri. Problemet i denne sag er bare, at vi er langt ude over det, idet bygningen er i så dårlig stand.

Martin Ravn (V), formand for plan- og miljøudvalget.


Efter nedrivningen kan grunden overdrages til Foreningen for Godt Naboskab, hvor foreningen på sigt planlægger at etablere en frugtlund på grunden.

- Det medfører, at foreningen kan overholde nogle krav fra kommunen. Der skal således indgås en aftale om drift, området skal udlægges til opholdsformål, så det er muligt at fritage området fra ejendomsskat. Foreningen skal også selv vedligeholde området, og sådan vil der være forskellige betingelser, men det har vi også en stor tiltro til, at naboforeningen har ret godt styr på, siger Martin Ravn.

Annonce

Kampestensgård må rives ned

Plan- og miljøudvalget gav på sit seneste møde også tilladelse til, at en privat lodsejer kan nedrive en ældre ejendom på Blomhulevej 5 i Træden.

Kampestensgården på Blomhulevej 5 i Træden er i meget dårlig stand, og derfor har plan- og miljøudvalget givet tilladelse til ejeren til at rive gården ned. Foto: Horsens Kommune

Gården er opført i 1874 i groft tilhuggede kampesten. Kampestensbygninger er i år blevet udpeget til at have en middel bevaringsværdighed, men ligesom med mejeribygningen i Torp er gården i Træden også i faldefærdig stand, og dele af gården kan risikere at styrte sammen under en storm ifølge sagsfremstillingen.

- Vi har undersøgt, om gården ligger inden for den bevarende lokalplan for Træden by, men det gør den ikke, fordi den ligger lidt uden for Træden. Fra museet så man gerne, at man kunne bevare en tidstypisk gård fra den tid, men museet har også forståelse for, at hvis ikke det kan lade sig gøre, må den gerne rives ned. Kampestensbygninger findes ikke kun i Træden, og de er heldigvis stadigvæk mange steder i landet. Vi har derfor valgt at give ejeren lov til at rive gården ned, siger Martin Ravn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Frederik Rønnow skadet

Annonce