Annonce
Læserbrev

Gamle træer: Kommunens park-folk gør vores politikere til grin

Læserbrev: I samfundsfag lærte vi, at det er politikerne, der udstikker retningen, som embedsmændene derefter loyalt følger.

At der nogle gange er stor forskel på teori og praksis, oplever vi denne tid her i Odder.

I slutningen af 2019 vedtog politikerne i MTK-udvalget (det står for Miljø, Teknik og Klima) i enighed en ny "forvaltningspraksis for træer". Den glædede os i den lokale afdeling af Danmarks Naturfredningsforening, for den imødekom langt hen ad vejen vores ønsker om at passe bedre på de gamle træer i kommunen. Vi har ikke så mange af dem, men de er i den grad med til at sikre mangfoldigheden i naturen.

"Fremadrettet vil flere træer få lov til at blive rigtig gamle," står der for eksempel i den nye forvaltningspraksis, men tro nu ikke, at sådan en formulering skræmmer "Fælles Drift og Service" (det tidligere Vej & Park), for næppe var den nye praksis trådt i kraft, før de målrettet begyndte at gå efter netop de gamle træer og dermed gøre politikernes intentioner til grin.

Ved Skovbakken er det gået ud over en stribe store bøgetræer, et af dem 90 år gammelt. Også en stor eg og et gammelt, kroget kirsebærtræ faldt for kædesavene, og på Lundhoffvej er tre af de gamle linde langs vejen nu væk.

I Vitapark er der foretaget en ren massakre, for her er en betydelig del af parkens træer nu væk. I samtlige tilfælde har vi i DN-Odder fået nøjagtig den samme forklaring: Der var tale om risiko-træer, altså farlige træer, en forklaring, vi har svært ved at godtage.

For gamle træer er altså meget andet end farlige - de er smukke, og de er levested for adskillige arter af både insekter og fugle, og så er de i øvrigt eminente til at oplagre CO2.

Annonce
Fældningerne i Vitapark 6. februar 2020. Foto: Ib Salomon
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Hvor skal pædagogerne komme fra?

Et vigtigt skridt til en bedre kvalitet i landets daginstitutioner. Sådan beskriver børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil resultatet af den aftale, som regeringen har indgået med støttepartierne fra SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet. Aftalen sikrer 1,6 milliarder kroner ekstra til landets kommunale børnehaver og vuggestuer frem mod 2025. Første del af puljen på 500 millioner kroner er på vej ud i kommunerne om meget kort tid. Pengene er øremærket til mere personale, så "børnene får den opmærksomhed, de har fortjent" som ministeren udtaler i en pressemeddelelse. Og det er mere end blot tomme ord. Kommunerne skal nemlig bevise, at de har brugt pengene på netop mere personale, og samtidig skal kommunerne dokumentere, at de flere voksne i daginstitutionerne ikke må føre til et fald i andelen af uddannede pædagoger. Man kan med andre ord ikke blot bruge pengene på uuddannede pædagogmedhjælpere for at få flest mulige hænder for pengene. De 500 millioner kroner er fordelt efter antallet af børn i 0-5 års alderen. De ekstra millioner betyder dog også, at det bliver lidt dyrere for forældrene at få deres børn passet. Ifølge SF's Jakob Mark bliver det dog ikke et problem, idet han mener, at mange forældre er villige til at betale mere for flere hænder omkring deres børn, hvilket han meget vel kan have ret i. På et budgetborgermøde i Odder i efteråret var der i hvert fald flere forældre, der spurgte, hvorfor kommunen ikke bare satte taksterne op, hvis der manglede penge. Svaret var, at det kan man ikke, fordi kommunerne ifølge loven kun kan sende 25 procent af prisen for en vuggestue- eller børnehaveplads videre til forældrene. Det betyder så, at forældrene nu skal betale lidt ekstra for de millioner, regeringen har fundet til kommunernes daginstitutioner. Spørgsmålet bliver bare, om man kan finde det antal uddannede medarbejdere, der skal til for at leve op til regeringens aftale. Ifølge tal fra pædagogernes fagforening, BUPL, var der i december 2019, hvad der svarer til mindre end 70 fuldtidsledige pædagoger i Horsens, Hedensted, Skanderborg og Odder kommuner tilsammen. Dertil kommer selvfølgelig pædagogiske assistenter. Alene i Horsens regner man med, at der kan ansættes mindst 35 flere voksne allerede i år. I Odder bliver der kun penge til en lille håndfuld, mens Hedensted får råd til cirka det dobbelte. Der skal med andre ord også kigges på, hvor de mange flere hænder skal komme fra.

Annonce