Annonce
Læserbrev

Gamle træer: Kommunens park-folk gør vores politikere til grin

Annonce

Læserbrev: I samfundsfag lærte vi, at det er politikerne, der udstikker retningen, som embedsmændene derefter loyalt følger.

At der nogle gange er stor forskel på teori og praksis, oplever vi denne tid her i Odder.

I slutningen af 2019 vedtog politikerne i MTK-udvalget (det står for Miljø, Teknik og Klima) i enighed en ny "forvaltningspraksis for træer". Den glædede os i den lokale afdeling af Danmarks Naturfredningsforening, for den imødekom langt hen ad vejen vores ønsker om at passe bedre på de gamle træer i kommunen. Vi har ikke så mange af dem, men de er i den grad med til at sikre mangfoldigheden i naturen.

"Fremadrettet vil flere træer få lov til at blive rigtig gamle," står der for eksempel i den nye forvaltningspraksis, men tro nu ikke, at sådan en formulering skræmmer "Fælles Drift og Service" (det tidligere Vej & Park), for næppe var den nye praksis trådt i kraft, før de målrettet begyndte at gå efter netop de gamle træer og dermed gøre politikernes intentioner til grin.

Ved Skovbakken er det gået ud over en stribe store bøgetræer, et af dem 90 år gammelt. Også en stor eg og et gammelt, kroget kirsebærtræ faldt for kædesavene, og på Lundhoffvej er tre af de gamle linde langs vejen nu væk.

I Vitapark er der foretaget en ren massakre, for her er en betydelig del af parkens træer nu væk. I samtlige tilfælde har vi i DN-Odder fået nøjagtig den samme forklaring: Der var tale om risiko-træer, altså farlige træer, en forklaring, vi har svært ved at godtage.

For gamle træer er altså meget andet end farlige - de er smukke, og de er levested for adskillige arter af både insekter og fugle, og så er de i øvrigt eminente til at oplagre CO2.

Fældningerne i Vitapark 6. februar 2020. Foto: Ib Salomon
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Dagens corona-tal: På ét punkt ligner Horsens Kommune ikke de andre

Annonce