Annonce
Horsens

Gamle Ole, sidepræmier og nervøse bankoværter: Storstilet banko-show gik i luften fra kælder i Torsted

Der var højt humør og hektisk røde kinder i kælderen, da bankoshowet fredag klokken 18.30 lagde fra land i kælderen på Symfonialle. I midten ses bankoværterne Lars Holdgaard og Bjarke Ilkjær. Til venstre holder Troels Katholm en pause i madlavningen, mens Søren Mandrup (til højre) gør klar til at underholde bankospillerne musikalsk. Foto: Morten Pape
Der var solgt 2000 bankoplader, da tre Torsted-borgere fredag aften bød ind til virtuelt bankoshow med mad, musik og kække bemærkninger.

Horsens: Gamle Ole er ok. Lange tasker og to tykke damer skal man passe lidt mere på med.

Med de gode råd på plads fra banko-legenden Banko-Carl, der igennem op mod 40 år turnerede Danmark tyndt med sine banko-shows, gik tre Torsted-borgere Bjarke Ilkjær, Lars Holdgaard og Claus Bonzo Jakobsen fredag aften i luften med et storstilet virtuelt banko-arrangement til fordel for Torsted IF fra en kælder i Torsted.

Indenfor en radius af 25 kilometer fra kælderen spillede flere hundrede med på i alt knap 2000 bankoplader.

Første nummer får Banko-Carl, der var igennem direkte på en telefon fra Sydsjælland fyldt med gode banko-historier, lov at bestemme. Det bliver nummer 36 - hans fødselsår. Og så er spillet i gang.

I kælderen på Symfonialle er der varmt. Meget varmt, selvom temperaturen udendørs når tocifrede frostgrader. Også kinderne på de tre arrangører ser varme ud.

Der er en hektisk stemning i kælderrummet, hvor både et trommesæt, en hjemmebar, lys, lyd, borde og stole kæmper om pladsen med banko-arrangørerne. Teknikken skal spille. Det samme skal lyset, musikken - og de kække banko-kommentarer og bingo-lingoen.

Og så er der det med at trække numre. Det er faktisk ikke så lige til - og i starten går det nok lige rigeligt stærkt. I hvert fald går der overraskende lang tid, før nogen ringer ind for at fortælle, at de har banko.

- Har vi overhovedet signal igennem, lyder det bekymret fra Lars Holdgaard, inden hans telefon sekundet efter bimler - og en glad vinder roser de tre arrangører og bliver udstyret med et gavekort til en Torsted-forretning.

Annonce

Det greb om sig

Til at begynde med regnede de tre med, at de måske kunne sælge bare 50-60 plader til deres banko-show.

- Det kunne jo være meget sjovt bare lidt at sælge til medlemmer af Torsted IF og så nogle af dem, vi kender. Men det tog noget overhånd, da arrangementet blev delt i flere Facebook-grupper, fortæller Lars Holdgaard.

I alt er der solgt 2000 bankoplader. De er - efter alle corona-foreskrifter - emballeret enkeltvis og bragt ud til omkring 1200 personer over det meste af Horsens i løbet af de seneste dage.

Det var Claus Bonzo Jakobsen, der fik ideen til bankospillet.


Vi brænder for den her lille by. Det er fedt at kunne gøre noget, som samler os. Og så er det jo bare virkelig skægt, at så mange vil være med.

Bjarke Ilkjær, bankoarrangør


- Han ringede en dag og sagde: Kunne det ikke være sjovt, hvis vi kunne samle måske 100 personer til at spille banko hver for sig? Så kunne vi have det lidt sjovt i kælderen og få en god aften, og så kunne vi forsøge at samle lidt penge ind til Torsted IF, som vi alle har tilknytning til. Men vi må erkende, at det greb noget om sig, siger Bjarke Ilkjær.

Sammen med Lars Holdgaard står han bag Facebook-gruppen "Vores Netværk Torsted", der er et erhvervsnetværk for små, mellemstore og store virksomheder i Horsens Syd.

Har du styr på din bingo-lingo?

Hvis du bare en enkelt gang har deltaget i bankospil, kender du formentlig udtrykket "Gamle Ole", der bruges om tallet 90. Men kender du det andre banko-udtryk? Hvis ikke kommer her en lyn-guide over nogle af de udtryk, du kan bruge - eller lytte efter, næste gang du skal spille banko.

Den ensomme - 1

Den tykke dame - 8

To tynde drenge - 11

Et umage par - 18

Nimmer nutten - 19

Vilde svaner - 22

Juleaften - 24

Lange tasker - 66

To tykke damer - 88

Claus Bonzo Jakobsen er medlem af netværket - og sammen har de tre brugt det meste af deres fritid de seneste uger på at forberede aftenens bankospil.

Søren Mandrup er hyret til at fylde pauserne i spillet ud med musik, og den tidligere Masterchef-deltager Troels Katholm serverer løbende lækker mad i kælderen.

- Vi brænder for den her lille by. Det er fedt at kunne gøre noget, som samler os. Og så er det jo bare virkelig skægt, at så mange vil være med. Vi håber, at det her bare er første arrangement i en række af sjove ting for borgerne i Torsted, siger Bjarke Ilkjær i en hurtig pause i trækningen af numre.

Kort efter er han tilbage i rollen som bankovært.

- Er I klar derude? Vi har rystet posen. Nu kommer det nummer, I lige sidder og mangler. Jeg lover det. Og hvis I ikke kan holde ud at høre mere på mig, så kan I skrue ned og se banko uden lyd, siger Bjarke Ilkjær til stor morskab for de andre i kælderen.

I stuen på Cellovej er stemningen koncentreret. Bjarke og Marianne Buur Røjgaard (t.v.) har inviteret hendes søster og svoger, Annette Harpsøe og Lars Boje Frederiksen i baggrunden til banko. Der er dækket op til den helt store hyggeaften med tapas, snacks og drikkevarer. Men det meste står urørt hen her godt en time inde i bankospillet. Der er simpelthen ikke tid til at holde pauser. Foto: Morten Pape
Annonce

- Nu går det stærkt

Et par hundrede meter fra bankokælderen har Marianne og Bjarke Buur Røjgaard inviteret hendes søster og svoger til bankofest på Cellovej.

Der er pyntet op med serpentiner, balloner og glimmer, og foran fjernsynet er der stillet et ekstra bord op, så alle kan have godt udsyn til spillet.

På tv-møblet står champagneglassene klar.

- Hvis nogen vinder, så skal vi skåle i bobler. Ellers må vi nøjes med gravøl, siger Marianne Røjgaard, der har boet i Torsted hele sit liv og er aktiv i Torsted IF.

På bordet er også masser af snacks - men det er småt med tiden til at forsyne sig. Spillet går nemlig hurtigt, og de fire i stuen er ikke så vant til at spille banko, så det er med at holde tungen lige i munden.

- Argh, nu går det stærkt. For hulan, jeg kan ikke følge med, mumler Bjarke Røjgaard, mens han koncentreret fumler med at få de små plastik-brikker til at ligge oven på de tal, bankoværten råber op.

Det storstilede bankospil blev indledt med et opkald fra arrangørerne til legendariske Banko-Carl, der i sin aktive karriere som bankovært stod bag mere end 3000 bankoarrangementer landet over. Han gav gode råd til de nybagte og uerfarne bankoværter - bl.a. om korrekt bingo-lingo. Foto: Morten Pape
Annonce

- Ring, ring, ring

Imens er en intens diskussion om, hvor mange forskellige numre, der egentlig er på en bankoplade, brudt ud mellem søstrene.

- Jeg har da aldrig hørt dig så stram, men jeg har altså ret, griner Marianne Røjgaard til sin søster.

Pludselig er der banko i sofaen.

- Hold nu kæft, skat. Ring, ring, ring, lyder det hektisk fra Lars Boje Frederiksen, mens Annette Harpsøe koncentreret taster nummeret ind på sin mobil.

Desværre var en anden vinder hurtigere til at komme igennem - og boblerne må vente på køl.

Ærgrelsen er dog kortvarig. De fire i stuen er nemlig enige om, at bankospillet støtter "verdens bedste formål", og at det er det vigtigste.

Banko. Annette Harpsøe har en række fuld og forsøger febrilsk at komme igennem på en af arrangørernes telefon for at melde sig som vinder. En anden vinder var dog hurtigere. Foto: Morten Pape

- Jeg er gammel Torsted-pige, og så er der meget nærliggende at støtte op om både Torsted IF og de lokale virksomheder. Alle vinder jo på det her - og vi får en hyggelig aften i en tid, hvor man ikke kan så meget andet, siger Annette Harpsøe, der i dag bor i Stouby.

- Og så synes jeg også, vi skal huske alle de små virksomheder, der har det svært i alt det her nedlukning. Det er så vigtigt, at de også får lidt opmærksomhed og lidt credit, siger Marianne Buur Røjgaard, inden hendes opmærksomhed igen vendes mod skærmen og bankospillet, hvor en heldig vinder netop nu bliver begavet med både en lækker køkkenkniv, en stak billetter til Horsens Legeland og tre flasker vin.

- Æv. Og jeg manglede kun to numre. Men jeg venter bare med at vinde, til vi spiller om den helt store gevinst, griner Marianne Buur Røjgaard.

I bankokælderen er stemningen også lettet lidt. Den værste nervøsitet er væk, kan man fornemme på skærmen i stuen.

- Hold nu kæft, det er fedt det her. Jeg kan godt forstå, Banko-Carl elsker det, lyder det fra den nyslåede bankovært Bjarke Ilkjær, der for alvor ser ud til at have fundet sit kald.

Bjarke Ilkjær faldt hurtigt ind i rollen som bankovært. Foto: Morten Pape
Søren Mandrup underholdt musikalsk fra kælderen på Symfonialle i pauserne i bankospillet. I baggrunden sørger Claus Bonzo Jakobsen for, at teknikken spiller. Foto: Morten Pape
Selvom hverken Marianne Buur Røjgaard eller nogle af de andre bankospillere på Cellovej er erfarne i bankospil, så går de ikke ned på udstyr. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce