Annonce
Hedensted

Gadeidræt fik et boost under Open by Night

Østjysk BMX Klub havde fået stillet en midlertidig bane op, som blev flittigt brugt aftenen igennem. Foto: Michael Svenningsen

Brug byrummet til at være aktive, opfordrer DGI Gadeidræt og Hedensted Ungdomsskole, der havde samlet ju-jitsu, breakdance, yoga, skateboards, BMX og meget andet til Open by Night.

Annonce

Hedensted: To mindre drenge forsøger at stå på hovedet, mens hip-hop-musik pumper ud af højtalerne.

Nogle få meter derfra suser lidt større børn iført styrthjelm rundt på skateboards eller løbehjul midt på vejen, mens en flok ju-jitsu kæmpere demonstrerer fald og kast på en stor måtte midt i den nye bypark. Ved siden af suser BMX-ryttere rundt på en til lejligheden opstillet bane.

Scenen minder lidt om for et år siden, hvor DGI Gadeidræt og Hedensted Ungdomsskole også arrangerede det såkaldte street-attack til det årlige Open by Night i Hedensted.

- I år har vi fået flere lokale aktører med, og det er netop vores mål - at få gange i de lokale initiativer, fortæller Nicolaj Ruby fra DGI Gadeidræt.

Formålet med street-attack, som også besøger andre byer, er at skabe muligheder for de børn og voksne, der ikke har lyst til at være en del af den organiserede idræt. DGIs overordende mål er, at 50 pct. af befolkningen skal være en del af den organiserede idræt, mens 75 pct. skal være aktive. De sidste 25 pct. er så dem, der skal være aktive under uformelle former.

- Vi advokerer ikke nødvendigvis for flere skaterramper men for, at man bruger byrummet, som det er, forklarer Nicolaj Ruby.

En af de sportgrene, som lægger op til det, er parkour. En aktivitet, hvor man bruger trapper, stolper, rækværk og andre elementer i byrummet til at hoppe rundt på. 12-årig Jonas Thomsen har netop prøvet en tur på noget stillads, der er stillet op.

- Det var fint nok at prøve. Jeg går til golf til daglig, men hvis jeg skulle gå til noget andet, skulle det nok være BMX, siger Jonas Thomsen.

Gadeidræt

Gadeidræt kan opdeles i to typer - subkulturel eller mainstream.Subkulturel gadeidræt er en fleksibel og individuel idræt som parkour, street soccer, BMX og skateboard. Den er ofte selvorganiseret i små spontane grupper.

Mainstream gadeidræt er udendørsaktiviteter i bred forstand - fra løbehjul på villavejen til street tennis og street handball.

Kilde: DGI Gadeidræt

Gadeidræt kan både være løbehjul og skateboards eller parkour og breakdance. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Smitter stille af

Leder af Hedensted Ungdomsskole, Grethe Rieber Dam, fortæller, at ungdomsskolen som sådan ikke har oplevet en stigende interesse for gadeidræt siden sidste år.

- Men det er nok, fordi interessen kommer fra de lidt yngre børn. Vores unge har måske lidt sværere ved at kaste sig ud i breakdance og BMX, men de yngre børn gør det, siger Grethe Rieber Dam.

Hun tror derfor på sigt, at gadeidræt kan komme til at fylde mere og mere i bybilledet.

- Der er kommet skatermiljøer i Rask Mølle og Daugård, så det bobler rundt omkring, og man kan jo se, hvor begejstrede børn og voksne er for aktiviteterne her i aften, siger Grethe Reiber Dam.

Dansefabrikken gav opvisning i breakdance og undervisning til interesserede. Foto: Michael Svenningsen
Hedensted: Open By Night i Hedensted. Foto: Michael Svenningsen
Også Hedensted Ju-Jitsu var til stede i byparken for at lave gadeidræt. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Udsigt til brandslukning resten af aftenen: Vi skal ind fra ydersiden, og det tager tid

Annonce