Annonce
Livsstil

Gør det selv-manden Kjeld Bjerre: Slibning af murstensgulv - hvordan gør man det?

1: Først opdrager man sin søn ordentligt, så han gider at hjælpe sin far, når der skal bygges om …
En læser savner svar på slibemidler til at holde gulve af mursten rene.
Annonce
Annonce

Hej Kjeld Bjerre

Det kan oplyses, at jeg med stor interesse og gennem mange år har læst dine artikler omkring boligen og således også anvendt uddrag af disse til kunder qua mit job (som ejendomsmægler - red.).

Jeg har med stor interesse læst dagens angående gulv af mursten, som har fået en snavset kulør. Når det er sagt, så kan jeg desværre ikke finde noget sted, hvilke metoder du anvender til at slibe de nævnte mursten.

Du skriver, at det er besværligt og langsommeligt, og at du anvender en ”hjemmelavet” slibemaskine - men ifølge min bedste overbevisning er der intet at finde om eksempelvis, hvor en sådan maskine kan lejes - et bestemt sted eller flere steder - og hvilket slibemiddel du anvender for at få murstenene ”rene” etc.

Du bruger meget tid på at beskrive, når slibningen har fundet sted - det er positivt, men hvordan når vi frem til dette resultat?

Venter med glæde på at høre dit svar.

Med venlig hilsen

Steen Johansen, ejendomsmægler

Annonce

Kære Steen Johansen

Det var efter moden overvejelse, at jeg begrænsede mit svar til at handle om rensning og vedligeholdelse af et murstensgulv.

Slibning af mursten er nemlig ikke noget, man bare lige gør - og hvad enten du ringer til en murer eller en gulvmand, vil du få det samme svar: Det kender jeg ikke noget til - jeg har aldrig prøvet det.

Det er med andre ord et projekt, hvor man selv må tage ansvaret og eksperimentere sig frem. Men jeg vil gerne fortælle, hvordan jeg har gjort - i grove træk.

Idéen var, at vi ville have et gammeldags murstensgulv, men med moderne komfort - altså med varme i gulvet og med en helt plan og lukket overflade, som er nem at holde ren og behagelig at gå på.

2: … og når han har gravet små 100 kubikmeter jord ud, tænker den gamle sig om - og …

Og da især de smukke blødstrøgne mursten af natur er ret upræcise og har ru kanter og flader, betyder det, at gulvet nødvendigvis må slibes plant - og da man derved fjerner teglens brandhud, skal man ydermere finde en måde, så man kan lukke den stærkt porøse overflade.

3: … fylder det hele op igen med Leca, rør, slanger, kabler og gud ved hvad - og …

Projektet startede en hel meter under jorden - med opbygning af isolerende lag i løs Leca - udlægning af alverdens rør, slanger og kabler - afsluttende med armeringsnet og varmeslanger - herefter 10 cm beton professionelt udlagt af et par lokale eksperter, så det blev uhyggeligt tæt på perfekt. Dog ikke helt, så herefter blev det slebet med en betonhøvl, før vi lagde tegl i fliseklæber - så langt, så godt.

Annonce

Sål af svær krydsfiner

Det var planen, at stenene herefter skulle slibes med betonhøvlen, men det dur ikke - dels rykker den store maskine stenene løse, og især laver den skår i kanterne. Så jeg kastede nu fugerne til med hydraulisk mørtel og komprimerede - det skal gå stærkt, fordi teglen trækker væden ud af mørtelen. De færdige fuger ”støtter” kanterne, så de bedre tåler betonhøvlens hårde behandling.

4: … så hyrer han et par sande professionelle til at støbe det nye gulv - næsten perfekt …

Men det var ikke godt nok - ud med betonhøvlen. Efter råd fra en ekspert prøvede vi med en speciel gulvsliber udstyret med én kæmpe ring af karborundum - duede af flere grunde heller ikke, så nu måtte jeg selv finde på noget.

Jeg har en gammel brugt rondelsliber/poleremaskine til gulve - som dem, du kan leje i ethvert byggemarked. Til den lavede jeg en sål af svær krydsfiner, og på den monterede jeg 6 styk slibekopper beregnet til vinkelsliber - de findes i forskellige materialer fra diamant og carbide (hårdmetal), men gammeldags karborundum viste sig at være absolut bedst.

5: … og resten klarer knægten med en mægtig betonhøvl - så skal overfladen bare primes, og …

Hagen ved karborundum er, at kopperne slides hurtigt - og brugt på en vinkelsliber slides de tilmed skæve, så de skal rettes op hvert andet øjeblik. 6 stykker monteret på en 50 cm skive slides også, men de bliver ikke skæve.

Annonce

Korn 60

Korn 60 viste sig passende - det giver en meget fin finish, og de sliber uhyre effektivt. Jeg forsøgte også med lidt grovere og større kopper - de var for hårde og ikke nær så effektive. Jo blødere ”lim”, kornene af karborundum er bundet med, desto bedre ”skærer” slibekoppen - og til gengæld slides den hurtigt: Ét sæt kopper rakte til 40-50 kvm - og koster 600-700 kr.

6: … så kan vi lægge nogle tusinde blødstrøgne mursten i et godt lag Lip - og …

Fugen af lys hydraulisk mørtel er tilpas stærk, men indeholder lidt groft grus - disse ”småsten” rives løse, så kanterne ser ikke så pæne ud. Det klarede jeg ved at ”spartle” hele gulvet med en ekstra fin mørtel - ren hydraulisk kalk tilsat en speciel ”filler” - fås hos Nordisk NHL på Ærø. Herefter sleb vi det hele én gang til - ganske let, og nu var det så smukt, at enhver arkitekt ville græde af glæde.

Men - forestil dig lige, at en eller anden skovl taber en dåse makrel i tomat på det gulv!

7: … fugen kastes i og presses øjeblikkeligt, medens mørtelen er våd og føjelig. det var det!

En blødstrøget mursten er i sig selv ekstremt sugende - og nu var den forholdsvis lukkede ”brandhud” ovenikøbet slebet væk, så hver eneste sten stod porøs og pivåben - i den form er gulvet ekstremt sugende og plat umuligt at holde pænt.

Annonce

Usynlig imprægnering

Men jeg havde en plan - jeg ville lave en usynlig imprægnering med silikat. Det er binderen i sililkatmaling - en klar væske, som ved kontakt med luften hærder op til noget, der minder om matteret glas - det er også kendt som vandglas, men altså i en særlig formulering egnet til maling.

8: Så skal gulvet slibes, og lang historie kort: Man bygger selv en speciel slibesål …

Og jeg endte med at bruge et endnu mere særligt produkt kaldet Murobetonal - det er vandglas som er formuleret på en måde, så det er egnet til imprægnering af beton. Almindelig rå beton suger vand - efter behandling med Murobetonal er betonen helt vandafvisende. Og jeg havde altså en idé om, at vores gulv af tegl kunne blive lige så vandafvisende, og det endda uden at påvirke udseendet.

Men hvordan gør man - sådan rent praktisk?

9: … og monterer den på en helt almindelig rondelsliber - den er chokerende effektiv, men …

Idéen er at få væsken til at suge 5 mm ned og mætte murstenens overflade. Det første problem er, at silikaten er tyndtflydende som vand, og mursten er stærkt sugende, så hvis man bare hælder det ud over gulvet, kan det suge tøndevis - og Murobetonal koster kassen!

Hvis man kører væsken på med rulle eller pensel, vil det dels blive ujævnt, dels vil det straks suge langt ned, så selve overfladen ikke er mættet.

Så jeg besluttede at give gulvet et tyndt lag - med sprøjte - og når det var delvist hærdet (vi taler om måske 10-15 minutter), regnede jeg med, at det ville spærre, så det næste lag (påført med rulle) ikke kan suge uhæmmet ned i gulvet, men blot mætte de øverste 5 mm.

Det viste sig at holde - nogenlunde: Murobetonal bliver til gele efter blot få minutter - og dermed spærrer det første lag for, at det næste lag for alvor kan trænge ned.

Annonce

Nyt problem

Der viste sig dog et tredje problem - nemlig at det andet lag skal doseres meget præcist, så de øverste 5 mm faktisk bliver mættet, men uden at der står blank silikat tilbage i overfladen.

Det er nemlig nærmest umuligt at fjerne overskydende silikat, fordi det bliver gele-agtigt og sejt - i et hjørne fik jeg rullet lidt for meget væske ud, som jeg ville tørre op igen, og tilfældigvis var den første ”klud”, jeg kunne få øje på, et rødt håndklæde - jeg kunne ikke tørre skidtet op, men til gengæld blev gulvet lyserødt.

10: … desværre har den indledende slibning med betonhøvlen givet skår i kanterne …

Jeg husker hele proceduren som lidt af et mareridt - det var vildt stressende, fordi det hele skulle foregå som lyn og torden, men det lykkedes i sidste ende.

Et fjerde problem viste sig i øvrigt at være, at hvis jeg gav gulvet lidt for meget i første omgang - men ikke nok til at være den endelige behandling - så ville lag nummer to slet ikke trænge ned, men lagde sig som perler oven på gulvet - for fanden da!

11: … men ikke værre, end at det kan klares med lidt ”spartel” i form af ekstra fin mørtel - og …

Da jeg var færdig, var der en del områder, hvor der tydeligvis lå overskydende silikat tilbage i overfladen (plus det lyserøde område) - det så ikke godt ud, fordi den hærdede silikat ses som et mælket lag, men hårdt som sten. Men så sleb jeg simpelthen gulvet let - og for absolut sidste gang.

Resultatet blev, hvad jeg vil tillade mig at kalde hamrende flot - og stort set vand- og skidtafvisende.

Og det er ikke vanskeligere at holde end et trægulv. Fruen har forsøgt sig med forskellige midler, men er landet på en helt almindelig ”gulvpleje” baseret på kokosolie.

12: … så mangler vi bare at forsegle og forstærke såvel mursten som fuger med silikat - fx Murobetonal.

Vi har en hund, som render ud og ind, og vi har haft de uheld med leverpostej, madolie og rødbeder på køkkengulvet, som man nu engang har - men hver gang er gulvet uden problemer blevet helt rent igen.

Der er kun én plet, som nægter at forsvinde - den er fra en adventskrans, som faldt ned med 4 store tændte stearinlys. Jeg har prøvet med alverdens midler, men har indtil nu ikke haft held til at få helt has på den smeltede stearin - der er en mørk skjold, og jeg er løbet tør for idéer.

Hvem, der end har et bud, skal være velkommen.

Venlig hilsen

Kjeld Bjerre

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce