Annonce
Navne

Gærklejner og hjerterum

Herdis Mikkelsen. Privatfoto

Herdis Mikkelsen, der blev 87 år, nåede at være i hjemmeplejen i 30 år, bage et utal af gærklejner og brygge kaffe til hvem end, der lagde vejen forbi. At der altid var højt til loftet vil blive husket.

Fredericia: Herdis Mikkelsen, Fredericia, er død, 87 år.

Noget af det, både børnebørn, børn og oldebørn vil huske Herdis Mikkelsen for, er uden tvivl den varme og det rummelige hjem, de altid blev mødt af, når de lagde vejen forbi. Først i huset på Rahbeksvej, sidenhen det hus, hun byggede med sin mand på I.P. Hartmanns Vej og i årerne fra 2011 til i år, i højhusene på Lymbyesvej.

Annonce

Kaffe på kanden

Herdis Mikkelsen - født Hansen - stammede fra Himmerlandet og var den anden ældste i en søskendeflok på fire. I Thorup ved Aalestrup blev hun født i 1931. Ind i en familie, der havde et mindre husmandssted. Her hjalp hun til og kom ud og tjente tidligt, efter at have mistet sin far i en ung alder, og i slutningen af 1940'erne, mødte hun Ejner Johannes (kaldet Mik), og de blev gift på hjemstavnen i 1951. Syv år senere flyttede parret til Fredericia, da ægtemanden havde fået job som overpakmester ved postvæsenet.

I alt fik parret tre børn, hvoraf to er nulevende. Mens børnene var små, gik Herdis Mikkelsen hjemme, men da den mindste startede i skole, begyndte Herdis Mikkelsen som hjemmehjælper. I 30 år nåede hun at være en del af hjemmeplejen. Dengang hed det "husmorafløser", og tiden var i den grad en helt anden, da hun snildt kunne være hos familier i både to og tre timer. Flere af disse familier, blev en del af Mikkelsen-familien. Det skete et par gange, at de endda blev inviteret med hjem for at fejre juleaften. Og sådan var Herdis og Mik. Hjertevarme og åbne. Og så var der altid brød på bordet og varm kaffe på kanden.

Ingen gik nogensinde sultne derfra, og det var uanset, om man var på kort eller langt visit, aftalt eller uanmeldt. Som sønnen, Niels Mikkelsen fortæller, så var der altid nok i krukkerne. Her var højt til loftet.

Skarp på fingrene

Især Herdis Mikkelsens gærklejner er noget, især familien vil huske hende for. De svampede, let-lune brød, der var pyntet med glasur. Dem var hun skarp til at lave, og det var hun faktisk i de fleste ting, hun fik fingrene i.

Om det var som guide på de årlige køreture til Norge, hvor Herdis Mikkelsen altid formåede at finde de små og skjulte kroge, eller når hun spillede både 500 og whist. Om det var, da hun startede med at strikke, senere hækle, brodere og til sidst kniple og dermed kunne forsyne hele familien med hjemmelavede kreationer, så var Herdis Mikkelsen knivskarp.

I 2002 mistede hun sin søn, Preben, hvilket var et hårdt slag for den hjertevarme dame.

I 2011 flyttede Herdis Mikkelsen fra det hus, de selv byggede i 1968, på I.P. Hartmanns Vej. Her havde hun boet alene i 12 år efter at have mistet sin mand i 1999. Hun flyttede kort i Korskærparken, men da den stod overfor en renovering, besluttede hun, at hun ikke ville være en del af det. Derfor rykkede hun til højhusene på Lumbyesvej og her boede hun frem til små 14 dage før sin død, den 19. august.

Bisættelse

Efter et hårdt år med sygdom, senest med en brækket hofte, flyttede Herdis Mikkelsen ind på Hannerup Pleje- og Rehabiliteringscenter. Det var også her, hun stille sov ind.

Herdis Mikkelsen efterlader sig en bror, Tage, to nulevende børn, Kirsten på 66 år og Niels på 63. Derudover otte børnebørn i alderen 27-45 år og 10 oldebørn i alderen knap to til 18 år.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
DEBAT

Opdateret: Kommentarfeltet under artikler virker igen

INFO: Vi har haft nogle tekniske problemer på vores hjemmeside, som har betydet, at det ikke har været muligt at debattere og skrive kommentarer under artiklerne. Problemet er nu løst. Vi beklager bøvlet og takker for tålmodigheden.

Annonce