x
Annonce
Brædstrup

Gårdmuseum går ny sæson i møde med nye udstillinger og nye vinduer

Der er kommet nye dannebrogsvinduer i stuehuset på gårdmuseet Stjernholm. Det glæder ikke mindst de tre medlemmer af udvalget for museet, Ragner Brønd, Peter Damgaard og Kristian Iversen, da vinduerne også giver lidt mere varme i huset. Foto: Henrik Sandvad
På gårdmuseet Stjernholm i Nim er de frivillige gået i gang med at gøre klar til både velkendte og nye udstillinger. I år står der blandt andet genforening på programmet på museet, som i år er frisket op med nye vinduer.

Nim: Coronavirus har sat sit præg på hele Danmark, og også på gårdmuseet Stjernholm i Nim har nedlukningen af landet betydning for åbningen af den nye sæson. Den var efter planen sat til valborgaften torsdag 30. april.

- Vi ved faktisk ikke, om vi kan åbne den dag. Vi havde en aftale med borgmester Peter Sørensen, at han ville komme og holde båltalen i år, men lige nu er alt uvist. Det er der jo ikke noget at gøre ved, lyder det fra Regnar Brønd fra gårdmuseet Stjernholm.

Annonce

Det er et stort arbejde at holde både huset, udhuse, haven og udstillingerne, så vi har brug for flere frivillige. Det er heller ikke hårdt arbejde alt sammen - en stor del af det er også det sociale fællesskab i det. Så vi håber, at nogle flere kunne få lyst til at bruge nogle timer herude.

Regnar Brønd, gårdmuseet Stjernholm

Landmandsliv og genforening

De frivillige bag gårdmuseet er dog gået i gang med at gøre museet klar til den nye sæson, så gården kan tage sig pæn ud for forhåbentlig kommende gæster. Samtidig gøres udstillingerne klar, så der også i år vil være lidt nyt at kigge på ved siden af de traditionelle udstillinger om landmandslivet i gamle dage.

- 100-året for genforeningen er naturligvis noget, som kommer til at sætte præg på udstillingen i år. Ellers har vi også modtaget mange gamle effekter fra den tidligere Brædstrup Kommune, og det vil vi have en udstilling med. Ellers vil der være udstillinger med forskellige el-ting og lidt om skoleliv, siger Regnar Brønd.

Nye vinduer

Gårdmuseet har til den nye sæson fået monteret nye vinduer i stuehuset. Udvalget for Stjernholm havde søgt Velux Fonden om midler til vinduer, og fonden kvitterede med en bevilling på 90.000 kroner. Således er 17 vinduer og en dobbeltdør nu skiftet ud.

- Det er vi meget taknemmelige for, fordi de gamle var meget rådne. Samtidig gav Brædstrup Tømrehandel os et godt tilbud for at udføre det. De frivillige har så lavet alt det indvendige arbejde og det udvendige murarbejde, så nu ser det hele flot ud. Vi har fået monteret dannebrogsvinduer, så stilen er ført tilbage til det oprindelige, og det er vi meget glade for. Vi synes også, vi kan mærke det på varmen i huset, siger Regnar Brønd.

Udvalget for Stjernholm vil også gerne have forbedret varmeforsyningen på museet, og det bliver det næste projekt, udvalget vil søge fonde til.

- I øjeblikket fyrer vi med olie, men det er dyrt, og det er også en opvarmningsform, vi skal væk fra. Vi vil derfor gerne have jordvarme, da det er billigere og bæredygtigt. Det er noget, vi tænker, vi gerne vil have indstalleret fremadrettet, men det er jo en stor investering, siger Kristian Iversen.

Velux Fonden

Velux Fonden er en almennyttig fond, der støtter aktive ældre, øjen- og aldringsforskning samt humanvidenskabelige, kulturelle, sociale og miljømæssige formål for at fremme det danske demokratiske samfund på et oplyst, inkluderende og bæredygtigt grundlag. I 2019 uddelte Velux Fonden 251 millioner kr.

Velux Fonden er stiftet i 1981 af civilingeniør Villum Kann Rasmussen - grundlægger af bl.a. Velux A/S og andre firmaer i VKR Gruppen.

Kilde: Velux Fonden

Mangler frivillige

Gårdmuseet Stjernholm drives hovedsageligt med frivillige kræfter, og hvert år hjælper 20-25 frivillige med at arrangere udstillinger, vedligeholde gården og reparere stedets mange gamle landbrugsmaskiner. Antallet af frivillige, som gerne vil hjælpe til, er imidlertid nedadgående, og derfor ser udvalget gerne, at flere melder sig til lidt frivilligt arbejde i den idylliske bindingsværksgård.

- Det er et stort arbejde at holde både huset, udhuse, haven og udstillingerne, så vi har brug for flere frivillige. Det er heller ikke hårdt arbejde alt sammen - en stor del af det er også det sociale fællesskab i det. Så vi håber, at nogle flere kunne få lyst til at bruge nogle timer herude, siger Regnar Brønd.

Regnar Brønd har været med på gårdmuseet Stjernholm lige siden starten i 1998. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Alt aflyst til og med august: Horsens & Friends-direktør er overrasket

Danmark

Liveblog: Disse børn og ansatte skal ikke i skole eller børnehave efter påske

Annonce