Annonce
Horsens

Gårdmuseet Stjernholm holder "Stjernholm Levendegjort" søndag den 18. august

På Gårdmuseet Stjernholm kan man bl.a. se gamle petroleumsmotorer, der trækker forskellige gamle redskaber. Her er det landbrug, som det blev drevet for mange generationer siden, der er i fokus søndag 18. august. Foto: Stjernholm

Nim: Søndag 18. august kl. 11-16 indbyder gårdmuseet Stjernholm til arrangementet "Stjernholm Levendegjort" som viser publikum, hvordan man oplevede livet på en gård i gamle dage. Her vil der være fokus på, hvordan arbejdsbetingelserne var for vores forfædre i landbruget.

- Igen i år har vi fået udstillet petroleumsmotorer, der plejer at være stor interesse for blandt det mandlige publikum. Af øvrige aktiviteter kan nævnes: Sommerens landlige sysler. Salg af honning. Smeden arbejder. Tømmeren arbejder. Horsens Husflidsforening. Snapsedamen Lis, pileflet ved Lene, pindehuggeren arbejder og rebslagning, fortæller Peter Damgaard i en pressemeddelelse.

- Som altid er der også smagsprøver på rygeost i haven, og der bliver bagt Stjernholmvafler, og det er altid et stort hit hos publikum. Ja, der bliver nok at se på og måske for nogle nikke genkendende til eller undres over, at det virkelig har været sådan i Danmark. Samtidig kan man i staldbygningerne se udstillingerne for 2019, mens der i stuehuset vises finere håndarbejder - blandt andet kommer der en mand og laver sivsko.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Hvorfor er kontrol og straf altid løsningen?

Fagbladet 3F og DR Nyheder har over de seneste dage afdækket en række uhyrlige forhold om kinesiske kokke ansat i danske restauranter. Kokke har fortalt om, at de bliver spist af med meget lav løn, kummerlige boligforhold og næsten ingen fritid. Dokumentationen viser, at nogle restauranter har spekuleret i at udnytte den såkaldte beløbsordning, der gør det muligt at hente ikke-EU-borgere til Danmark for at arbejde. Ordningen er sat i verden for at tiltrække højtuddannet arbejdskraft til Danmark, og den fungerer grundlæggende sådan, at hvis der betales en månedsløn på minimum 35.582 kr., og ansættelsen ellers er efter danske forhold, kan der udstedes opholdstilladelse. De to medier, Fagbladet 3F og DR Nyheder, har påvist, at der på et socialt medie i Kina søges efter kokke til danske restauranter - til ansættelsesvilkår, som er langt fra danske normer. DR har spurgt integrationsminister Mattias Tesfaye (S), hvordan han vil løse problemet, og her tyr han til en klassisk model: øget kontrol og hårdere straffe til de virksomheder, der snyder. Men hvorfor er det, at kontrol og straf (næsten) altid bliver standardsvaret til at løse problemer med brodne kar? I en sag som denne sker det endda, længe inden man har et billede af, hvor udbredt problemet er. Kunne det være, at der var en bedre løsning. Et velkomst-møde for alle, der kommer til Danmark på besøgsordningen måske? Eller kunne det være, at problemet slet ikke er så stort? Som Fagbladet 3F skriver, var der i 2018 582 kinesere i Danmark på beløbsordningen. Men det er ikke ensbetydende med, at alle 582 er blevet udnyttet af deres arbejdsgivere. Det kan godt være, at en nærmere undersøgelse viser, at der skal mere kontrol til, eller at der skal være hårdere straffe til restauratører, der udnytter arbejdsivrige kinesiske kokke. Men jeg bliver simpelthen så træt, når kontrol og straf igen og igen bliver danske politikeres standardsvar på, hvordan vi løser et problem. For kontrol og straf ændrer ikke ved, at der er folk, der vil forsøge at snyde systemet. Så lad os nogle gange prøve at se, om der kan være andre løsninger.

Annonce